március 2013

A diktátor (The dictator) kritika

7

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE <![endif]-->

<!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} --> <!--[endif] -->

A közel-kelet kiparodizálásával már többen is foglalkoztak, leginkább a sorból Adam Sandler-t tudnám kiemelni, az ő általa készített Ne szórakozz Zohan-nal című film igazán jól sikerült, a vígjáték kategóriában egy erős középkategóriát képvisel. Mellette, a londoni születésű Sacha Baron Cohan az, aki a nagysikerű áldokumentumfilmként kreált Borat –tal próbálkozott hasonló történettel, majd jött 2012-ben A diktátor című műalkotás…

Love [2011]

6

Ritkán szembesülök olyan filmmel, amitől eláll a szavam. Általában mindig akad mit mondanom, rendszerint meg tudom fogalmazni a véleményemet.
Ezúttal viszont más és merőben szokatlan helyzet állt elő, mert ez az alkotás, William Eubank első mozija újszerű hatással volt rám. Lényegében fogalmam sincs mit akart mondani, másfelől viszont érzem, hogy valami megértéssel határos motoszkál a felszín alatt. Azt hiszem ez tökéletes iskolapéldája azon produkcióknak, amit nem lehet elsőre megérteni, de lehet, hogy még később sem tisztul ki a kép.


Supernatural 8x18 - Freaks and Geeks

6

Azt gondolná az ember, hogy néhány résszel a szezon vége előtt körvonalazódni fognak a finálé eseményei, vagy legalább hőseink a fő irányvonallal kívánnak foglalkozni mindenféle mellébeszélés nélkül. Valahogy ez most mégsem teljesült és kaptunk egy olyan epizódot, amit gyakorlatilag akárhová be lehetne illeszteni. Kezdek félni attól, hogy nagyon összecsapják az írók a finálét és az egyébként nem is olyan rossz történet nem kapja meg a méltó lezárását. A mostani rész nem volt se jó se rossz, inkább teljesen átlagos.

Juan, a Zombivadász (Juan of the Dead)

3

Kubai zombi-mozi! Na, erre befizetek! Mondottam, aztán rohamosan lankadt a lelkesedésem. A szokványos kezdés után, egy még annál is szokványosabb folytatásban volt részem, mindezt sótlan humorvilággal tették még nehezebben elviselhetőbbé. Zombi-paródiákból ennél sokkal jobbak készültek.

Üss vagy Fuss! (Hit and Run)

6

Érdekes kis film ez, nem egy nagy dobás, nem is a jobb fajta, de mégis szórakoztat, leköt. Műfaját sem olyan egyszerű belőni, de engem inkább romantikus vígjátékra emlékeztet, és ha ez így van, akkor van szerencsém egy olyan darabot bemutatni a műfajban, ami jól sikerült.
Nem sablonmentes ugyan, – de mi az manapság – viszont megmosolyogtat.

The Walking Dead 3x15 - This Sorrowful Life

7

Már csak egyetlen epizód van hátra az évadból, amelyről így a vége felé elmondható, hogy felemás képet mutat. A remek kezdés után visszavettek a tempóból és egymást követték gyengébbnél gyengébb részek. Azt gondolom, hogy a probléma abból fakad, hogy nem mutattak nekünk semmi újat a zombis világból. Kellett volna valami misztikum, valami kapaszkodó, valami talány, vagy bármi ilyesmi, mert így csak két tábor konfliktusát tapasztalhatjuk meg zombis környezetben. A mostani rész egy picit kilóg a sorból, pontosabban a vége miatt vált jobb darabbá, mint az előzőek.

Gyilkos Médium (Red Lights)

5

Sigourney Weaver, Robert De Niro, Cillian Murphy? Nekem ennyi elég is volt. Ugyan De Niro már nem tündököl úgy, mint régen, de azért még ki-kitesz magáért. Murphy-nek sem ez a legjobb alakítása, vagy a legjobb filmje, de azért ez egy korrekt kis mozi, ami misztikus hangulatával el tudja foglalni az embert.
Láttam már jobbat, nem is egyet, de nem bántam meg, hogy végignéztem.

Rontó Ralph

9

Ha Rich Moore rendező nevét meghalljuk, valljuk, be nem jut eszünkbe semmi. Mostantól ez megváltozhat, mert a legújabb egész estés animációjával a rég elfeledett, de méltán népszerű retrójátékok világába kalauzol el minket, és nem is akárhogy! Az eddig csak tévésorozatokkal foglalatoskodó rendező debütáló munkája képes volt a nagyérdemű közönséget úgy elkápráztatni, hogy tulajdonképpen nem volt meglepetés az Oscar-díj jelölés sem.



Colombiana

4

Ha Luc Besson nevével találkozunk, eszünkbe juthat néhány jó kis mozifilm, bár azért az utóbbi időben egy kicsit megkopott már a francia producer-író-rendező ázsiója. Ezúttal a rendezés feladatait Olivier Megatonnak passzolta át, aki (nem annyira erős) Szállító harmadik részét, illetve a nem rég bemutatott Elrabolva 2-őt is koordinálta. Aki ebből azt a következtetést vonta le, hogy ez egy erős akció mozi lesz, annak be kellett ismernie, hogy tévedett.


Supernatural 8x17 - Goodbye Stranger

7

Ismét egy hosszabbra nyúlt szünet után jelentkezett új résszel a sorozat. Ki emlékszik még, hogy hol tartottunk? Bevallom, én nem igazán. Ahogy az lenni szokott, a visszatérő epizódra odatették magukat a készítők, összeverbuválták a bandát és elénk tálaltak egy itt-ott vérszegény, de alapvetően izgalmas és fontos részt. Már nincs sok hátra az évadból, nagyon félek, hogy összecsapják a lezárást. Kár lenne.

Ismeretlen férfi (Unknown)

7

Izgalmas, pörgős, meghökkentő. A hős, a megmentő, a gonoszok legfőbb ellensége. Az utóbbi években jobbnál jobb filmekben szerepelt a Golden Globe-díjas, valamint más, egyéb filmművészeti elismerésben, jelölésben részesülő Liam Neeson.

The Walking Dead 3x14 - Prey

6

Az utóbbi hetekben nem teljesít valami fényesen a sorozat, mindig a sztori egy kis szeletére összpontosítunk és akik nem szeretik az adott szereplőket, azoknak nem is fog tetszeni a rész. Talán túl sok lenne a 16 epizódos évad? Vagyok én annyira naiv, hogy azt gondoljam, hogy azok az emberek, akiket ezért fizetnek meg tudnak írni korrektül 16 részt is. A finálé lassan a nyakunkon van, remélhetőleg nem okoznak csalódást az alkotók.

Az Utolsó Műszak (The End of Watch)

8

Aki ismeri David Ayer munkásságát, annak a neve már garancia lehet.
A dokumentarista jelleg csak még inkább figyelemfelkeltő, ám azt már elől járóban megjegyzem, hogy ez nem a műfaj mintapéldánya. A két Los Angeles-i járőr története azonban nem méltatlan a figyelemre.
Ayer megint egy remek drámával rukkolt elő, aminek azért imitt-amott akadnak hibái, de ettől még egy olyan moziról van szó, amit érdemes megnézni.


The Following 1x07 - Let Me Go

6

Az előző héten egy igen korrekt részt láthattunk, végre történt is valami, de ez még kevés. Ahogy Caroll fogalmazott, egy fejezet lezárult a történetben, átadva a terepet valami újnak. A mostani rész ennek szellemében telt. A készítők megkavarták az állóvizet, új távlatokat nyitottak a széria életében. A második évad már zsebben van, odakint remekül teljesít a sorozat, amely hamarosan az RTL valamelyik csatornáján látható lesz a magyar közönség számára.

A Robot és Frank (Robot & Frank)

7

Egy nyugdíjas ex-betörő ajándékba kap egy gondviselő robotot, mellyel különös kapcsolatot alakít ki. Ennyi lenne a lényeg, és akkor nem teljesen fedném az igazat. Ám én erre figyeltem fel.
Nem kevés ez sem, de ennél azért tartalmasabb a mozi, már ami a drámai vonalat illeti, azonban a kidolgozottságán lehetett volna még dolgozni, mert az embernek olyan érzése van, hogy ez a másfél óra nem lett tisztességesen kitöltve.

Borotvaélen (Man on a Ledge)

5

Ha csupán egy tűrhető filmre van szükséged, ami nem veszi igénybe túlzottan az agytekervényeidet, de nem is sületlenség, sőt módjával még izgalmas is, akkor ez a fim tökéletes választás. Nem az a típus, amit még az unokáinknak is mutogatni fogunk, de egy kellemes, nyugodt délutánra, vagy egy meló utáni lazításra több mint alkalmas.

The Walking Dead 3x13 - Arrow on the Doorpost

5

A nagyszerű előző részeket most egy jóval gyengébb valami követte, amely annyira unalmasra és vontatottra sikerült, hogy minden jelenet után azt vártam, hogy legyen már vége. Eddig mindig nagyszerűen megtalálták az alkotók azt a vékonyka határt, ami élvezetesen el tudja választani az akciót a drámától. Itt gyakorlatilag egyikből se kaptunk semmit.

Fifti-fifti (50/50)

5

Ez a film egy kényes műfajban próbált meg boldogulni. A ’dramedy’-k sajátos crossoverek a filmes világban. Két egymással ellentétes, ám mégis rokon műfaj kereszteződésekor jönnek létre.
A vígjátéki elemek és a drámai jellemvonások összepároztatása elég ritkán jár pozitív eredménnyel, mi több általában olyan filmek készülnek, amelyek fejcsóválásra késztetik a nézőket, mert nem értik mit akartak a készítők.
Ez van, ha a két műfaj elemeit rosszul vegyítik össze.

Én nem tudom, hogy ebben a filmben jó-e ez a vegyület, de az biztos, hogy majdnem nyert két Golden Globe-ot.

A hét pszichopata és a Si-cu (Seven Psychopaths)

7

A los angeles-i, Hollywood-ban élő Marty, egy olyan forgatókönyvön dolgozik, amely nem megint a már megszokott tipikus, illetve snassz klisékkel teli amerikai stílust, és elemeit akarja képviseli, hanem megpróbál lövöldözéses, és unalmas eseményektől mentes, békét szimbolizáló művet alkotni. A sztori alapja így az érdekesség végett nem lehet más, csakis kizárólag a hét pszichopata kissé elgondolkodtató története.

Antikrisztus

5

A filmet jegyző dán rendező (Lars von Trier) munkásságát elnézve valami körvonalazódhat az egyszeri nézőben, hogy mégis mire számíthat az Antikrisztus megtekintésével. Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott, azoknak meg pláne nem, akik ezüst tálcán szeretik megkapni egy alkotás mondanivalóját. Műfajilag leginkább a drámához lehet hasonlítani, de inkább művészfilmnek mondanám. Az biztos, hogy a főszereplők kitettek magukért, hogy átadják a film rendkívül sötét tónusú mondanivalóját, amely az emberrel, mint elkorcsosult lénnyel foglalkozik (vagy nem). A cím csalóka, az ördög gyermekét még véletlenül se keressük a történetben.

The Walking Dead 3x12 - Clear

7

Milyen érdekes, hogy a The Walking Dead gyengébb részei is mennyire bele tudják passzírozni a nézőt a fotelba. Kaptunk ezúttal egy teljesen random epizódot minimális számú szereplőkkel, nem túl mozgalmas történettel. Mégis a világ atmoszférája magával ragadja a nézőt és várja, hogy valami történjen. Pacsi a készítőknek, hogy szépen lágyan nem tolakodva hozták közelebb Michonne karakterét.

The Following 1x06 - The Fall

6

Legutóbb meglepően nézhető epizóddal jelentkezett a The Following. Végre történt is valami, mozgásba lendült a történet. A vége is azt bizonyította, hogy a folytatás is lehet hasonlóan jó. Ez lényegében meg is történt. A szokásos gyermekbetegségek ezúttal is jelen voltak, ahogyan a remek színészi alakítások a másik oldalon.

Supernatural 8x16 - Remember the Titans

6

Az évadkitöltő random részek sorát gyarapítja ez az epizód is. Érdekes, hogy mennyire más, mint a múltheti, mennyivel kevesebb sorozatidegen elemet tartalmazott. Ha egy-két apróságot leszámítunk, akkor remek szórakozást nyújt még akkor is, ha cseppet sem kapcsolódik a szezon fő mondanivalójához.