Válasz a hozzászólásra

Colombiana

Ha Luc Besson nevével találkozunk, eszünkbe juthat néhány jó kis mozifilm, bár azért az utóbbi időben egy kicsit megkopott már a francia producer-író-rendező ázsiója. Ezúttal a rendezés feladatait Olivier Megatonnak passzolta át, aki (nem annyira erős) Szállító harmadik részét, illetve a nem rég bemutatott Elrabolva 2-őt is koordinálta. Aki ebből azt a következtetést vonta le, hogy ez egy erős akció mozi lesz, annak be kellett ismernie, hogy tévedett.


Az ok, amiért a film el kellett, hogy bukjon,
(a gyenge, sablonos történeten túl)
az a főszereplő személye. Zoe Saldana-nak egyáltalán nem állt jól ez a szerep, ezt a figurát képtelen volt hitelesen megformálni.
Akkor már inkább az újabban feltűnt Gina Carano, aki A bűn hálójában című produkcióban játszott főszerepet. Hozzá képest az egy szál bél Saldana úgy néz ki, mint akit a szél elfúj.

A sztori sem fog elvarázsolni senkit sem.
A főszereplőnő Kolumbiában él a családjával, akit lemészárol egy gonosz drogbáró.
A kislány menekülni kényszerül, de nem is akárhogy. Kigyúrt, gyakorlott férfiembereket megszégyenítő kunsztokat mutat be egy tíz éves forma kislány, miközben egy hadsereg üldözi. De ő kijátszik mindenkit és Amerikába megy a bácsikájához, (Cliff Curtis) aki a felnevelésén túl, ki is képzi profi bérgyilkosnak.
De a felnőtté érő kislány nem felejtett és bosszút fogadott. Neki is lát a kivitelezésnek, de az apja gyilkosához nem könnyű eljutnia.
Először elő kell csalogatnia, de mindeközben meg kell birkóznia a bácsikája akadékoskodásával, (családi dráma) meg a magánéleti gondokkal (szerelmi szál, párkapcsolati dráma, normális élet utáni vágy-sablon). S ha ez nem lenne elegendő még az FBI is a nyomába ered, Lennie James képviseletében. Cataleya (Saldana) nem akármilyen bérgyilkos. Igen keresett és valódi mestere a besurranásoknak, ezzel a részével nincs is gond, hiszen a szervál karcsú nőszemély, fekete, testhez simuló rucijában egészen hitelesen fest. De amikor testmasszázsra kerül a sor és percekig verdesik egyik faltól a másikhoz, akkor azért az ember felvonja a szemöldökét. Az, akit ütöttek már meg, vagy csak ütötte már meg magát jobban, az tudja, hogy az emberi test, bár nem gumicukorból van, mégsem annyira ellenálló, hogy ilyen látványos és extrém bunyókat kibírjon. Pláne a szúnyogtestű Saldana esetében. Persze a testfelépítés nem minden, ha egy ember kap egy kiadós maflást, hát azt nem fogja lerázni magáról csak úgy Chuck Norris-osan.

Tehát a fő gond az a produkcióval, hogy hiteltelen. Ez pedig a hibás főszereplő választás számlájára írható. Emellett bár egy némely jelenet szolgál némi izgalommal, mégsem az az adrenalinban úszó akció.
Saldana nem tudott azonosulni a figurájával, de sajnálatos módon maga az alkotás sem valami eget rengető. Ez utóbbi még nem is lenne baj, ha nem szürkülne bele a rengeteg hasonszőrű film tömegébe.
Semmit sem tudok megemlíteni, ami csak egy kicsikét is kiemelné a mozi-masszából.
Félresiklott ez az egész, úgy ahogy van. A történet középpontjában álló bosszú sem mozdítja el a filmet arról a sínről, amin elindult. Egyenletes tempóban halad a kötelező végkifejlet felé, és ez akárhogy is nézzük egy akció esetében unalmas. Persze vannak akció jelenetek és a besurranások alkalmával átélhető némi izgalom, de mindez kevés ahhoz, hogy tényleg érdekfeszítővé válhasson a produkció.

4

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről