Year one(A kezdetek kezdete)

Jack Black újabb vígjátékkal jelentkezett az idén, melynek alapötlete hordoz magában némi ötletet, és határozottan tűrhető komédiát készített a pocakos komikus. A szokásos teljesítményét nyújtja egy végtelenül sajátos Black-filmben. Szóval a megszokottat elvárhatjuk és meg is kapjuk a film során. A film humora egészen érdekes, tele bibliai poénokkal, ezért ha valaki vallásában sértődősebb típus, annak nem ajánlom a megtekintést. De azért távolról sem nevezném botrány filmnek!

Az elején kezdve…

Két főszereplőnk – Jack Black, Michael CeraZed és Oh, a szokásos sablontól nem eltérően, nagy balfékek, akiket még a saját törzsükben is alig tűrnek meg. Emellett pedig szerelmesek két nőbe is, hogy a sablonnál maradjunk. Ami már nem a klisé-rész a moziban, az az hogy mindannyian egy ősközösségben élnek. Mondanom sem kell, ebből jó pár jobbnál jobb poén származik.
Pl. a vadkan fejes jelenet…


„- Áh, egy újabb vadkan!
- Más a színe. „

A két főhős annyira sikertelen, hogy Zed úgy dönt elmegy, és eszik a Tiltott Gyümölcsből. Ezért a törzs száműzi Zed-et, bár a Sámán jó fej, segíteni ő sem tud. Egy apró baki folytán Oh-nak is mennie kell a faluból. A két jó barát együtt folytatja útját. Kiderül, hogy a világnak még sincs vége.
Láttam végre egy jó szaros poént, ami nem a szokásos elcsépelt baromság volt.
Sőt a törzsükön kívül mások is élnek a tájékon. Összefutnak a bibliai történetek legismertebb testvérpárjával, Káinnal és Ábellel. Itt tudjuk mi történt, de a készítők sajátosan mutatják be nekünk. Ez a rész a legjobb az egész filmben. A szekeres részek, (Nyeld a port apám) a társalgások.
És persze a megszokott fingós poén sem maradhatott el. Kíváncsi vagyok mikor szoknak le végre erről.
Végül elszöknek Káinnal a lincselők elől, de mivel az egész filmben Káin a legnagyobb rohadék, hát eladja a két barátot rabszolgának. De legalább nem maradnak egyedül, hiszen ott van az egész törzsük, akiket szintén rabszolga
sorba taszítottak. Ám az embervadász karavánt megtámadják, Zed és Oh kiszabadul és elhatározzák, hogy kimentik társaikat, akiket Szodomába vittek.
Találkoznak Izsákkal és Ábrahámmal, ami ismét nem kevésbé poénos jeleneteket eredményez.
Poént csinálnak a zsidó vallásból is. Szodomában ismét összefutnak Káinnal és körülbelül innentől kezdve laposodik el a film. Akörül bonyolódik a cselekmény, hogy most Zed az istenek kiválasztottja e vagy sem. Azért akad egy-két jó poén itt is. A főpap (Oliver Platt) például óriási.
De láthatjuk még a fontosabb szerepekben Vinnie Jones-t, a House-ból ismert 13-at (Olivia Wilde), Hank Azaria-t ésatöbbi…
A film valamivel közép kategória feletti, a közepétől kezdve kevésbé poénos, kevésbé intenzív, ám elismerem, hogy az ötlet tetszett és a megvalósítása sem volt vészes. Vallási témái miatt egyes emberek meggyőződését sértheti, ám szerintem a mai felvilágosult világban az ilyen poénkodás még elnézhető. Persze majd mindenki eldönti, hogy belefér e vagy sem.

4

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről