Silk/ A szellem a jövőben is szellem

Ez a film egy hatalmas kutyulék. Egyszerre dráma, horror, sci-fi, egy csipetnyi bölcselkedéssel. Annyira jellemzően „ázsiai”, amennyire csak lehetséges.Rajt…

A japán filmkészítés e remeke 2006-ban látta meg a napvilágot. Egy borzasztóan tipikus kísértet story, de a készítők csavartak egy „nagyot” és azt mondták:
„Mi lenne ha sci-fi környezetbe helyeznénk?”
A mindenségit, mondhatná erre bárki, mekkora ötlet! Rendben, ilyen még nem volt, de egy filmet ennyivel még nem lehet megmenteni. Ezt sem sikerült, bár egyébként nem rossz. Mármint a Silk.
A már említett sci-fi háttér annyiban merül ki, hogy az egész történet hátterében az anti-gravitáció utáni kutatás áll, illetve mutogatnak egy Menger szivacs nevezetű kockát, amit emberi fehérjéből állítottak elő és ez megköti magában az energiákat.
Ez áll valami kapcsolatban az anti-gravitációval.
Na, meg a szellemekkel! Hogy miért, az kiderül a filmből, de nagyon oda kell ám figyelni, ha megakarjuk érteni. Az minden esetre biztos, hogy ez az egész science fiction körítés merőben felesleges és kidolgozatlan, a film lényege nem ez.
A főszereplő, Tung, kinek édesanyja haldoklik, éles érzékekkel megáldott rendőr, aki mellesleg még szájról is olvas. Ezért kerül az anti-gravitációs kutatócsapathoz, mivel azok elfogtak egy szellemet!
Vizsgálat tárgyává teszik e nyomorult lelket, de ahhoz, hogy közelebb kerüljenek a tudományos probléma megoldásához kell valaki, aki kideríti mi történt a szellemmel, és mellékesen szájról is tud olvasni.
A történet egyébként fordulatos, vannak benne jó megoldások, a számítógépes effektek sem olyan szörnyűek, bár azt meg kell hagyni, hogy akik a filmben meghalnak, azok határtalanul nevetségesen néznek ki a halál beállta után.
A film címe (Silk=Selyem) elég lényegessé válik, de inkább csak a film felétől. Megjegyzem meglehetősen ötletes dolognak tartom.
Tehát Tung nyomozgat, eközben önmagát boncolgatja, átértékeli kapcsolatát a világgal és szeretteivel. Majd szép lassan kiderülnek dolgok, meghalnak emberek és levonásra kerülnek a végső konzekvenciák. De nem lövök le minden poént…
A Silk egy egyszer nézhető film, de egyszer megéri végignézni. Érdekes megoldásokat tartalmaz, mégha a története kissé sablonos is. Aki meg kedveli a japán mozikat, annak bátran ajánlom.

0

fos vazzee

fos vazzee

A-fraid képe

Valóban elég gyenge.  

Valóban elég gyenge.

 


Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről