Évértékelő: Sorozatportál Movie Award 2009

Az új év kapcsán szokás visszatekinteni az előző esztendőre, összegezni jót és rosszat, felidézni a szép, s kevésbé szép emlékeket. Én ezt megtettem és úgy gondoltam közzé is teszem.
Az alábbiakban a Sorozatportálon 2009-ben megjelent, feltöltött filmek közül választottam ki, az általam legjobbnak és legrosszabbnak tartott, alkotásokat. Értelemszerűen csak olyan filmekről beszélek, amiket láttam és írtam róla, vagy valamelyik társam írt róla, de én is láttam.
A legjobb mozi az Ezüst Veréb díjat, míg a legrosszabb a Műanyag Macskaszar díját kapja.

És a díjazottak…

A legjobb filmek kategóriájában nem volt könnyű az öt legjobb kiválasztása, hiszen idén is sok jó produkciót láthattam. A honlapra valamivel kevesebb, mint 200 filmkritika került fel, körülbelül 9-10 hónap alatt. Sűrű programú, nagy iramú volt a tavalyi év. A folytatást is hasonlóra tervezzük.

Az Ezüst Veréb díjért versenybe szálltak:

5. V, mint vérbosszú
E film nekem nagy kedvencem. A kiváló képregény adaptáció, kidolgozott szimbólumrendszerével igazán hatásos alkotás.

4. Az őslakó
Ez sem vadonatúj film, de minimalista megjelenítése, a kiváló történet magas polcra emeli ezt a Sci-fit.

3. Leszbikus vámpírok gyilkosai
A bronz tulajdonosa már egy idei produkció, mely sajátos humorával felhőtlen perceket szerzett.
Reméljük legközelebb buzi farkasemberek jönnek majd…

2. Zombieland
A második helyezett az idei téli időszak nagy durranása volt. Legalábbis számomra mindenképp.
Egyéni módon nyúlt hozzá egy már borzasztóan elcsépelt témához. És a poénjai…

1. Avatár
Az Ezüst Veréb nyertese nem más, mint a fent olvasható decemberi Cameron-különlegesség.
Sokat vívódtam ki nyerjen, de pár napja megnéztem ezt a filmet és a végső döntés meg is született.
Nem hinném, hogy lenne nála nagyobb szabásúbb, szebb, kidolgozottabb alkotás.

Most pedig lássuk a legrosszabb mozik versengését, ami legalább ilyen szoros volt. A választás itt sem volt könnyű, hiszen bűn rossz filmekben is dúskál a Sorozatportál. El ne feledjem Asylum-hétvégénk is volt, amit talán sosem heverek ki.

De lássuk kik szálltak eséllyel harcba a Műanyag Macskaszarért!

5. Omega vagyok
Aki látta a filmet, annak nem kell magyarázni. Elárulom, ez az egyetlen Asylum film az első ötben, mert javarészükön azért mégis csak jót kacarásztam. Nem éreztem volna helyénvalónak ezek után jelölni őket a díjra. De ez a film, minden nem elismerést megérdemel!

4. Dragonball-Evolution
Azt hiszem, bővebb magyarázatra itt sincs szükség. Összecsapott történet, kapkodás a köbön, értelmetlen másfél óra.

3. Időbűnök
Az alapján, hogy mely filmeken szenvedtem a legjobban, talán ez az alkotás vitte a prímet. E spanyol sci-fi alatt már-már felpattintottam az ereimet.

2. Transformers 2 - A Bukottak bosszúja
Az első rész sem volt túl jó, de ennyire mellé nyúlni egy folytatással, az példaértékű. Részletesen kifejtettem miért tartom rossz filmnek, nem ismételném önmagam, bár akadna még pár említenivaló.
Éppen hogy lecsúszott a dobogó tetejéről…

1. Stan Helsing
A Műanyag Macskaszar nyertese az idei év horror paródiája, ami önmaga tragikomédiájába fordult.
Sokat gondolkodtam mely film kapja e nívós díjat és végül úgy döntöttem, hogy amilyen elvárásokkal indultam a film megnézésének, és amit kaptam, ez a film bőven megérdemli, mert rémisztően, gyalázatosan borzalmas.

Ez lett volna a tavalyi év értékelése, nyugodtan fejtsétek ki a véleményeteket. Aki egyetért velem azért, aki nem, az meg azért.
Helyeseljetek, szidjatok, szeressetek, utáljatok! De legfőképp: Tartsatok velünk az idei évben is.
2010 is mozgalmasnak ígérkezik filmek terén, és még csak most kezdem az új listámat, szóval megéri hozzánk szokni. :D
2011 januárjában ismét jelentkezek!

0
wouhn képe

Az komoly, hogy a

Az komoly, hogy a Transmorphers jobbat hozott, mint a Transformers. Én nem tudok érdemben nyilatkozni, mert nem láttam a két Asylum filmet, ezért kérdezem a szerkesztő urat, hogy valóban jobb-e a Transmorphers, mint a Transformers?

A-fraid képe

A kérdésed jogos és a

A kérdésed jogos és a válaszom is nagyon egyszerű. Amikor nekiálltam átgondolni az első és utolsó öt helyezettet, akadt egy pár szempontom.
A TF 2 azért kapott olyan negatív kritikát, mert nem ezt vártam tőle, borzasztóan gyenge film lett, míg a Transmorphersről tudtam, hogy Asylum produkció - az általam látott, eddigi legjobb - és hogy nem várhatok túl jó filmet. Ez volt a mércém.
A TF 2-őn szinte sírtam, a Transmorphersen meg elnézően mosolyogtam.

Minden viszonyítás kérdése.

Nono,! Vannak dolgok, amik

Nono,! Vannak dolgok, amik nem viszonyítástól függnek. A filmkritikának vannak alapszabályai, etekintetben a Transmorphers minden szempontból rossz film. Valljuk be, ahogy sajnos a homokosok is bevallották, ha eleget hangoztatod a nézeteidet, idővel belefárad mindenki és elfogad. Ezt ne engedjük meg az Asylummal szemben, a homokosokról meg nem vitázom, velük szemben sokan elnézőbbek a kelleténél. A TransFORMers nálam egy 7/10- es film.

wouhn képe

Értem mit mondasz, de nem

Értem mit mondasz, de nem minden esetben ennyire egyszerű a helyzet. Ha valaki megnéz egy Asylum filmet, akkor nagyjából tudja, hogy mit vár tőle, nem éri akkora meglepetés, ha éppen szar lesz. Ebben közrejátszik az is, hogy mekkora költségvetésből készült az adott mozi. Egyértelmű, hogy ha egy noname 10 fős banda kitalálja, hogy filmet akarnak forgatni akkor az elkészült művet nem lehet ugyanolyan elbírálás alá ejteni, mint egy dollármilliókból készült filmet.
Ebben az esetben is valami ilyesmiről van szó. Ahhoz képest, hogy a Transformers-re mennyit költöttek, milyen színészekkel forgatták sokkal sokkal rosszabb lett, mint azt elvárta volna az ember. Abban igazad van, hogy ha csak a két filmet nézzük és nem tudunk semmit a háttérről meg arról, hogy milyen utat jártak be addig, hogy közzétegyék, akkor a Transformers biztosan veri Asylumos testvérkéjét. De amikor értékel valaki valamit, akkor kicsit a felszín alá kell ásni és megtudni, hogy melyik miért lett ilyen vagy olyan.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről