Vélemények a Lost fináléról

Már majdnem eltelt egy hét azóta, hogy véget ért a Lost. Körülnéztem más oldalakon, hogy kinek milyen véleménye volt a zárással kapcsolatban. Szeretném megosztani erről az én álláspontomat. Ahogy arra számítani lehetett és a készítők is megjósolták, a finálé rendkívüli módon megosztotta a közvéleményt.

Spoileres tartalommal a tovább mögött folytatom...

A legtöbben azt sérelmezték, hogy nem kaptuk meg a „nagy” kérdésekre a válaszokat. Én úgy érzem, hogy így jártunk a legjobban. Hiszen egyrészt nem illett volna bele az évadzáróba, másrészt lehet, hogy ezek a bizonyos válaszok nem tetszettek volna mindenkinek.
Elveszett volna a misztikum és a széria varázsa, ha ledaráltak volna mindent a készítők. Mellesleg szerintem a kérdések túlnyomó többségére ők sem tudják a megoldást. Egyszerűen csak feldobták a labdát és nem hagyták leesni.
Számomra sokkal szimpatikusabb egy olyan szigetet elképzelni, ami olyannyira tele van furcsaságokkal, hogy senki sem tudja az okát. Még maga Jacob sem volt mindenható, ő sem tudhatott mindent. Ne feledjük, hogy a vezető szerepet ő is elég hirtelen kapta és nem volt ideje kérdezgetni. A sziget megmaradt a rejtélyek színhelyének.
Nekem valahogy nincs hiányérzetem, hiszen ha választani lehet, hogy valamit vagy nem magyaráznak meg, vagy gagyi a megfejtés, akkor inkább az első variáció mellett döntök.

Az elégedetlenkedők kitértek még az alternatív valóság értelmetlenségére. Jó, a végén ez is értelmet nyert, de sokan felesleges időhúzásnak tartották. Ezzel a véleménnyel nagyon nem értek egyet, hiszen egyszerűen nem lehetett máshogy megoldani, hogy a régi szereplőket viszontlássuk. Oké, hatásvadász jelenetek voltak a nagy összeborulások, de még engem is majdnem megríkattak. Ha teszem azt, visszacsinálnak mindent a készítők és úgy látjuk újra a régi arcokat, az sokkal rosszabb lett volna. Nagyon pozitív, hogy a történéseknek tényleges súlyuk volt. Minden élet, minden áldozat, minden halál elkerülhetetlen volt (nem feltétlen szükséges). Csalódás lett volna, ha mondjuk Hurley felébred a repülőn és kiderül, hogy csak álmodta az egészet.

A purgatóriumos, túlvilágos képsorokat pedig vagy elhiszi az ember vagy nem, teljességgel lényegtelen. Nem az számít, hogy én mit gondolok a halál utáni dolgokról, hanem hogy ebben a sorozatban ez így történt, így volt csodaszép befejezés. Ha egy kicsit is belegondol az ember, hogy ő miként oldotta volna meg a finálé megírását, a történéseket, hát... Én nem tudtam volna ennél jobbat kitalálni.

Szép volt, megható, látványos és feszült. Nem lehet egyszerűen csak a rejtélyek miatt nézni a sorozatot, hiszen egyáltalán nem az volt a lényeg. Csakis a karakterek, az érzések, a fejlődés, a változás. Az egyszerű emberek tetteinek súlya. Sőt, ahogyan a széria kibontakozott, az valami mesés. Az első évad akármelyik részénél ki gondolta, hogy végül ide jutunk? Ahogy mondani szokták, az utazónak nem az úti cél a fontos, hanem az utazás maga.

Tudom, hogy egyszerűen képtelenség olyan finálét készíteni, ami minden rajongónak tetszik, de aki végigizgult hat teljes évadot és a sorozatzáró után azt mondja, hogy felesleges volt, annak tényleg az volt. Ez is csak egy vélemény, lehet, hogy nincs igazam, mégis szerintem az elmúlt sok-sok év legjobb sorozat fináléját produkálta a Lost (+ korábban a BSG).

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről