Falling Skies 1x01-02 - Live and Learn, The Armory

Kétségtelenül a nyár egyik leginkább várt sorozata a 70 országban egyszerre bemutatásra kerülő Falling Skies. Sajnos Magyarország ismét kimaradt a jóból, nálunk még egyik csatorna sem vetett szemet az alkotásra. Ha kimondjuk a széria nevét, leginkább Noah Wyle és Steven Spielberg neve visszhangzik a távolból azt suttogván, hogy erre a valamire érdemes lesz odafigyelni. A dupla epizódos nyitány értékelése a tovább mögött olvasható.

Először nézzük az alaphelyzetet. A csúnya (ezt vehetjük szó szerint) és gonosz űrlények egyik pillanatról a másikra megjelentek kis bolygónk egén és elkezdték módszeresen kiirtani az emberiséget. Nem sokat tudunk meg az előzményekről, csak nagy vonalakban tálalták elénk a történteket. Gyanítom, hogy az amcsik köpni nyelni nem tudtak, a nagyobb várások hamar elestek. Konkrétan nem mondják ki, de valószínűleg jó pár hónappal az első találkozás után kapcsolódunk be a történetbe.

Főszereplőnk Tom Mason (Noah Wyle – Vészhelyzet), aki az ellenállás jeles tagja. Fiaival azon ügyködik, hogy revansot vegyen az idegeneken, akik millió élet kioltásáért felelősek. Hőseink maroknyi serege mindent megtesz az ügy érdekében, de kilátástalan harcot vívnak az elnyomókkal szemben.

Tetszett, hogy szinte alig tudunk valamit a jövevényekről. Még szerencse, hogy mutatták őket. Az adott költségvetés szintjén egész pofásan mutatnak, hihetően tűnnek. Gyanítom a későbbiekben kevesebbet látjuk őket. Lényeg, hogy ezek nem emberszerűek, nem beszélik a nyelvet, nem akarnak ránk tukmálni semmit. Egyszerűen győzni akarnak kerül amibe kerül. Így legalább nem megy el olyan irányba a sorozat, mint a V.

Mégis azt kell mondjam, hogy a pilot nem nyűgözött le. Voltak benne értékelhető jelenetek, de túlságosan középszerűnek éreztem. Nagyjából két választási lehetősége volt a készítőknek. Csinálnak egy sci-fi-dráma sorozatot, olyasmi hangulattal, mint a The Walking Dead, vagy ráfekszenek az akciók megmutatására. Valahol a kettő között tanyázik a sorozat, pont ezért éreztem gyengébbnek. Nekem jobban tetszett volna, ha a drámát próbálják erőltetni, valamivel sötétebb hangulatú világot tárva fel előttünk. Nem éreztem az elmúlt hónapok súlyát, hiányoztak az igazi érzelmek. Néha csak apróságokon múlik egy széria sikere. Egy apró pluszra van szükség, amely kiemeli a tucat közül az adott látnivalót. Ez itt nem történt meg. Haladtak az események szépen sorjában, mégsem tudtam beleélni magam, a színészek nem hitették el velem, amit kellett volna.

Drámának és akciónak is egyértelműen kevés. Pedig a történet érdekes, a romba dőlt világ képi megvalósítása ugyancsak jeles. Sajnos az ütős alakítások még váratnak magukra. Még a főszereplőn sem éreztem azt a lendületet, amit vártam volna.

Lehet, hogy nekem voltak túl nagyok az elvárásaim, mégis csalódásnak érzem a pilotot, főleg a nagy beharangozás tükrében. Ettől függetlenül a sorozat megkapja a maga esélyét. Láttunk már nagy feltámadásokat, hirtelen javulást. Minden attól függ, hogy milyen irányba megy tovább a történet, mennyire tudják fenntartani az érdeklődét és mennyire jönnek bele a színészek. Nem szeretnék egy nyálas, féltékenykedős, klisékkel teli sorozatot látni lerombolt helyszíneken, néha egy-egy ufóval.

Összességében a beharangozáshoz képest csalódásnak érzem a bevezető részt. Jobb színészi teljesítménnyel és ügyesebben megformált atmoszférával több keresnivalója lenne.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről