Hasonmás (Surrogates)

Egy viszonylag nagy hype-ot kapott filmet szeretnék bemutatni nektek. Bruce Willis neve elég jól cseng, ha akció filmről van szó. Ha ezt megfűszerezzük azzal, hogy egészen érdekes témát boncolgatnak, akkor már-már szinte a paradicsomban érezhetjük magunkat.

Vagy mégsem?

Jól indult a történet, a látvány nem hiányzott, de valahol a közepénél alábbhagyott a lendület. Elég jó filmet sikerült összehozni, de az elejéhez képest gyengébbre sikerült a középrész, ezáltal a vége sem ütött akkorát. Nem keltem fel úgy a székből, hogy leesett volna az állam és még a film hatása alatt lettem volna.

Lássuk mivel is van dolgunk...

Képzeljünk el egy világot, ahol minden ugyanolyan, mint most. Az emberek ide-oda flangálnak, teszik a dolgukat, semmit extra. Talán azt az apró és elhanyagolható tényt még meg kell említenem, hogy szinte mindenki operátorrá vált, otthonról irányítják saját robot alteregójukat. Ki sem lépnek a lakásból, nincsenek fizikai kontaktusok. Mondhatni elég szarul néz ki mindenki. De ezt elég jól leplezik, hiszen a robotok mindig ugyanolyanok. Gyönyörűek, csábítóak, nem öregszenek és nem elhanyagolható, hogy ha mondjuk lezuhan egy repülő 200 emberrel a fedélzetén, senki sem hal meg.

Bizarr, félelmetes és egyben lenyűgöző.

Az már más kérdés, hogy mennyire reális, hogy így megváltozzon egy egész faj. Ha arra gondolok, hogy ha én otthon maradok egy napnál tovább, akkor már a falat kaparnám kínomban. Ezen a filmek, sorozatok sem segítenek, mégis elrepítenek messzi tájakra. Vajon megtörténhet mindez a valóságban? A személyes meggyőződésem, hogy talán igen, de nem pár év alatt. Ehhez minimum egy generációváltásra lenne szükség.

Az akció és science fiction jeleneteken túl egy elég jelentős társadalomkritika érezhető a film mondanivalóján. Ezt bizonyítja a történetsor lezárása. Szörnyű lehet egy külső szemlélő szemszögéből látni, hogyan flangálnak a gépek az emberek helyett, miközben irányítóik szó szerint egy székben sorvadnak el. Mert ugye tudjuk, hogy ha valaki egész életében csak csücsül, az nem tesz túl jót a szervezetnek.

Szóval maga a film jól indult, elég érdekesnek találtam a helyzetet, amivel szembesülnöm kellett. Csak valahogy elvesztek a részletekben. Nem tudtam annyira átélni, nem estem hasra a csodálkozástól. Azt hiszem magát a történetet szúrták el picit. Kevésnek tűnt.

Lássuk a történetet. Főszereplőnk, Tom Greer (Bruce Willis) egy soha nem látott gyilkossági ügyben nyomoz. A támadó egy különleges fegyvert használt, ami megölte a célpont robotot és egyben az operátort is. Ez eddig elképzelhetetlennek tűnt. Lényegében azért is fejlesztették ki a hasonmásokat, hogy az élő embereknek ne eshessen bajuk. Erre jön ez az incidens, ami mindent megváltoztat. Vagyis csak abban az esetben, ha kitudódna. Ezt pedig sokan nem szeretnék.

Érdekesség, hogy a városban van egy kijelölt zóna, az úgynevezett rezerváció számára. Olyan emberek tömkelege, akik minden létező eszközzel tiltakoznak a robotok használata ellen. Olyanok, mint az amishok, akik a technológia ellen küzdenek. Tényleg érdekes látni a számunkra normális embereket ilyen szerepben. Ez szintén sokat elmond az írói gondolkozásmódról.

Greer rendőr, miközben üldözi a „szuperfegyveres” alakot, helikopterkével lezuhan a rezerváció felségterületén, akik nem baráti jobbal üdvözlik. Sokkal inkább puskával és ököllel. Házi kedvence "halála" után Greer hosszú évek után felkel a székéből és a saját organikus kezébe veszi az irányítást. A fent említett csoport (vallási) vezetője egy Próféta nevű ember, amolyan szónokként küzd a gépek ellen. Később kiderül, hogy ő maga is gép, akit az egész „robotot-mindnekinek” cég alapítója és zseniális elméje irányít. A fegyver az ő kezébe kerül és eltökéli, hogy egy csúcstechnológiás rendszer segítségével – amely hozzá tud férni minden robothoz – újjáteremti az emberiséget. Nemes egyszerűséggel mindenkit le akar gyilkolni. Terve kurdarcba fullad, ám szeretett Bruce Willis-ünk él a soha vissz nem térő lehetőséggel és véglegesen kiiktatja az összes gépet. Előtte természetesen minden operátort kidob a rendszerből, hogy senkinek se essen baja.

Ez valóban az emberiség újjászületése lesz.

Összességében egy elgondolkodtató akció-sci-fi keveréket élvezhetnek azok, akik megtekintik eme alkotást. Érdekes, hogy lehet úgy is nézni, hogy egy szimpla lövöldözős film, de ha a felszín alá kukkantunk, akkor érdekes gondolkodásmód tárul elénk. Nézzétek meg!

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről