november 2013

Supernatural 9x08 - Rock and a Hard Place

6

Kezd burjánzani bennem egy olyan érzés, hogy az írók maguk sem tudják, hogy merre tart az évad. Voltak már biztató jelek, de még mindig nem kaptak célt a Winchester fiúk. Jó és rossz részek váltogatják egymást, de túl nagy koncepció egyikben sem bújik meg. Ezen a héten egy teljesen hétköznapi Supernatural epizód került terítékre, amely szépen illik a sorozat világába, de emlékezni nem nagyon fogunk rá.

Sleepy Hollow 1x09 - Sanctuary

8

Jó hírem van a széria rajongóinak. Most láthattuk az eddigi legjobb részt. A kemény munka meghozza gyümölcsét. Le a kalappal a Sleepy Hollow előtt, mivel epizódról epizódra képes emelni a színvonalat. Pedig a sorozatoknál ez pont fordítva szokott lenni. Egy-két apróságot leszámítva teljes és felhőtlen szórakoztatást nyújtott.

The Walking Dead 4x07 - Dead Weight

6

A rezsicsökkentés újabb állomásaként ismételten kaptunk egy olyan részt, ahol nélkülöznünk kell kedvenc karaktereinket. Az események döntő többsége egy másik tábor színvonalas életét mutatta be annak hatalmi harcaival és hátba szúrásaival. A harapdálók ismét csak organikus díszletként szolgáltak az emberi gyarlóság meséjében, ahol mindössze egyetlen dolog számít, a túlélés.

The Mentalist 6x08 - Red John

8

Történelmi ez a mai nap. Egy kis semmitmondónak tűnő november végi epizód jelent óriásit a Mentalista rajongói számára. Nincs több köntörfalazás, nincs több félrevezetés. Megtudtuk, hogy kicsoda a szinte isteni szintre emelkedett sorozatgyilkos, Red John. Patrick Jane nemezise, aki sok-sok évvel ezelőtt végzett a családjával végre felfedte magát.

Sleepy Hollow 1x08 - Necromancer

7

Az elvárásaimon felül teljesített ezen a héten a Sleepy Hollow. Egyre inkább kezd összeállni a sorozat, aminek nagyon örülök. Vannak még nem is annyira apróságok, amik zavarnak, de kétségtelen, hogy sokkal jobb szórakozást nyújt ez az egész, mint kezdetekben. Ha a készítők egy kicsit ügyesebbek lettek volna, akkor szinte tökéletes szórakozásban lett volna részem.

American Horror Story: Coven 3x07 - The Dead

5

Nekem személy szerint kifejezetten tetszett az előző rész. Szakmai és rajongói szempontból is gyöngyszemeket láttunk. A mostani résszel viszont jól több fenntartásom van. Nagy kérdés ugye, hogy jó irányba tart-e a sorozat? Kétségtelen, hogy az első évad eléggé rétegműfajnak számított, aztán fokozatosan vált egyre befogadhatóbbá a mondanivaló. Mivel a nézettség mindennél előbbre való, nem meglepő, hogy a készítők a kompromisszumot választották. Hogy jól tették-e? Nem tudom, de az biztos, hogy nagyon sokan nézik a sorozatukat.

Szupercella (Escape Plan)

8

A Szupercella lassan, vontatottan indult, de a fordulópontnál nemcsak a szereplőket, de a nézőket is magával ragadja. Kedves nézők dőljenek hátra a székeikben és jöhet a nosztalgiázás, hiszen a 80-as évek két meghatározó alakja ismét akcióba lendül.

http://www.youtube.com/watch?v=F9i_pmMR89g

 

Supernatural 9x07 - Bad Boys

6

Mindig érdekes epizódok kerekednek abból, ha a készítők hőseink fiatalkorában vájkálnak. Erről az időszakról túl sokat nem tudunk. Ezúttal Dean 16 éves énjét láthattuk viszont egy olyan rész keretében, amely kísértetiesen emlékeztet az első évadra. A hangulat, az atmoszféra jó volt, de a súlytalansága miatt ez mégis egy felejthető rész marad.

Szemfényvesztők (Now You See Me)

6

A legutóbbi szavazatok alapján ez a film nyert, szóval itt is van! Az idei év egyik meglepetése volt ez a mozi, ami világszerte nagy siker volt, annak ellenére, hogy erre senki nem számított, és ha őszinték vagyunk nem olyan nagy varázslat a produkció. Azonban nagyon szórakoztató.


American Horror Story: Coven 3x06 – The Axeman Cometh

5

Jaj, ez a széria! Mi lesz itt? Mi lesz ebből?
Persze, még a fele hátra van, de mégis, ugyan ott vagyunk, mint tavaly.
Csűrik-csavarják a sztorit, máris annyi szálon futunk, mint tavaly, egyre több mindenre derül fény, ám nagyon az a gyanúm, hogy ez valami olyasmibe fog torkollani, mint az előző évadban. A fő téma, biztos, hogy a banyák közti háború lesz, ám a side projektek még hozhatnak némi meglepetést.

The Walking Dead 4x06 - Live Bait

7

Való igaz, hogy költségeket csökkenteni úgy is lehet, ha csupán egyetlen meghatározó figurát szerepeltetünk egy részben. A The Walking Dead egy formabontó epizódhoz érkezett, amely semmilyen módon nem kapcsolódott az eddig látottakhoz. Hogy ez mennyire jó irány még erősen kérdőjeles, de úgy tűnik, hogy jövőhéten is hasonló felállást fogunk kapni.

Boszorkányvadászok (Hansel & Gretel: Witch hunters)

3

Hollywood újabb iszonyatos, gyalázatos próbálkozása, hogy feldolgozza, modernizálja a régi, szép gyermekmeséket. A Grimm fivérek számos története közül (nem ők írták) ez az a darab, amit talán nem is kellett volna háborgatni. Jancsi és Juliska történetét elképzelhetetlenül nehéz lett volna komoly sztoriba ágyazni, úgy, hogy nem gyerekeknek készül. Ehhez képest legyártottak egy felnőtteknek szóló blockbustert, amit nem lehet komolyan venni.


Supernatural 9x06 - Heaven Can't Wait

7

Az előző hetek mókás és rendkívül furcsa élményét felváltotta egy rendes, klasszikus Supernatural epizód. A legjobb visszatérő szereplőkből nem volt hiány. Az biztos, hogy nem ez lesz a széria történetének legemlékezetesebb része, de mindenképpen fontos és szükséges mérföldkőhöz érkeztünk. Az események még mindig nem indultak be igazán, nem tudjuk, hogy merre tart az évad.

Sleepy Hollow 1x07 - The Midnight Ride

7

Különös, de csak most csillant meg valami számomra ezzel a sorozattal kapcsolatban. Eddig csak szépen teltek a hetek, haladt valamerre a történet, de nem hittem benne, hogy valódi dráma, igazi mondanivaló is várhat ránk. A mostani néhány rész viszont bebizonyította, hogy ha tökösek maradnak a készítők, akkor tényleg jó úton jár a széria. Egy hangulatos folytatás lett a jutalmuk azoknak, akik kitartottak a Sleepy Hollow mellett.

The Walking Dead 4x05 - Internment

6

Az előző heti gyengélkedést követően most ismét egy olyan részt kaptunk, amely hangulatában sokkal inkább illeszkedik a megszokottakhoz. Az egészen biztos, hogy hőseink életük egyik leghosszabb éjszakáját élték át. A záró képsorokból pedig kiderült, hogy fogalmuk sincs, hogy mi jön még ezután.

Az elnök végveszélyben (White House Down)

6

Idén Hollywood hadjáratokat indított a washingtoni Fehér Ház elfoglalása, felrobbantása ellen. Az első körben Gerard Butler-ék próbálták megakadályozni a terrorista hatalomátvételt, majd a kisebb garanciát érzékeltető, Roland Emmerich által rendezett „Az elnök végveszélyben” című produkció is hasonló témát dolgoz fel.



Melyik film kritikája kerüljön ki a lapra?

2 kaliber
22% (4 szavazat)
Atlas Shrugged
0% (0 szavazat)
Byzantium
6% (1 szavazat)
Elysium - Zárt világ
17% (3 szavazat)
Gravity
22% (4 szavazat)
Machete gyilkol
11% (2 szavazat)
Upstream color
0% (0 szavazat)
Vámpírok bálja
6% (1 szavazat)
Álomküzdők
0% (0 szavazat)
Robotzsaru (1987)
11% (2 szavazat)
Tökéletes hang
6% (1 szavazat)
Összes szavazat: 18

American Horror Story: Coven 3x05 - Burn, Witch. Burn!

5

Kezdjük mindjárt egy szolgálati közleménnyel. Az FX berendelte az American Horror Story következő évadát. Nem túl nagy meglepetés, de mégis örömteli hír a rajongóknak, főleg ilyen korán. Legalább a készítőknek lesz idejük, hogy kitaláljanak valami egészen újat. A szereplőgárda jó része valószínűleg visszatér, ahogyan azt is elmondta Ryan Murphy, hogy lesz utalás a következő szezonra már ebben az évadban.

Supernatural 9x05 - Dog Dean Afternoon

6

Aki látta az előzetest vagy csak vetett egy pillantást az „idáig megtett útra”, az pontosan tudja, hogy milyen részt kaptunk ezen a héten. A lényeg az önfeledt szórakoztatás volt, ami egy kicsit erőltetettre sikerült, de még így is találtam olyan jeleneteket, amelyek megmosolyogtattak. Szeretem az ilyen részeket is.

Croodék

7.5

Az emberek manapság inkább a jövőbe tekintenek, mint a múlton rágódnak. A Dreamworks azonban mégis egy ősrégi témával állt elő, amit egy szerethető, látványos és szórakoztató mesévé formált.

http://www.youtube.com/watch?v=sS3LxBtmNDE



Sleepy Hollow 1x06 - The Sin Eater

6

A hosszabbra nyúlt szünet után ismét új epizóddal köszönthettük köreinkben az egyik legígéretesebb újoncot. A sztori kezd egyre érdekesebbé válni. Külön köszönet a készítőknek, hogy behoztak a szériába egy egészen különleges karaktert, akit egy remek színész kelt életre. Ezúttal a kémiára nem volt panasz, de hogy miért azt a tovább mögött részletezem.

American Horror Story: Coven 3x04 – Fearful Pranks Ensue

4

Egyre kevésbé tetszik, amit látok. A széria nagyon olyan irányba tart, ami valami újszerű. És ez nincsen az ínyemre.
A horror jelleg már csak erőltetett részletekben fedezhető fel.
Ez már inkább American Drama Story...

Riddick

6

A szavazatok alapján ez a film nyert, így hát, itt van az összefoglaló véleményem az idei év egyik nagy blockbusteréről, mely újabb fejezettel gazdagította a Riddick történetet, ami nagyrészt a legelsőt idézte.
Hogy ez baj, vagy sem, arról lentebb értekezem...

Dracula 1x01 – Pilot

5

Az NBC előszedte az ezerszer lerágott csontot és újraforgatták a legendásan rettegett Dracula figuráját. Az erdélyi nemesemberét, akivel a vámpírmítoszt azonosítják. A széria ezzel kapcsolatban nem hazudtolta meg az eddigi sablonos hozzáállást, ötletek terén sem váltja meg a világot, nincs benne túl sok újdonság. Egyedül annyi, hogy a viktoriánus korba helyezett sztori mégis hordoz némi frissességet, modernebb a hangvétel és ezúttal a vámpír a jó fiú.
Bár ez sem teljesen egyértelmű. Még...

The Walking Dead 4x04 - Indifference

4

Az előzőekhez képest nem volt valami nagy kaland ez a rész. Túl zárt, túl kiismerhető lett. Tipikusan olyan töltelékepizód, amely nélkül bőven meglettünk volna. Nálam ez egyértelműen az ötlettelenség jele. Sajnos. Ettől eltekintve még bőven lehet jó a szezon hátralévő része.

Silent Hill – A Halott Város

7

Azt hiszem, kevesen mondhatják el magukról, hogy nem mond nekik semmit a Silent Hill név. Vagy a Konami több részes, epikus horror játékát ismerik, vagy a filmet magát, esetleg a fülkápráztató és nagyon egyéni atmoszférájú zenéit.
Én is ismerem a játékot (bár nem vagyok nagy játékos, ezt mégis kipróbáltam) és anno, nagyon kíváncsi voltam a filmre is. Az első Hill-mozi azon kevés adaptációk egyike, amik elég jól hozták az eredeti világ hangulatát. És meg kell jegyezni, hogy a hangulat a fontos, mert a Silent Hill mindig is a hangulatával ragadta meg az embereket.

Silent Hill: Kinyilatkoztatás (Silent Hill: Revelations 3D)

4

Nem könnyű kritikát írni erről a filmről. Egyrészt azért mert régen láttam és nem készítettem jegyzetet – mert úgy voltam vele, hogy kár vergődni. Másrészt, pedig annyira feledhető volt, hogy alig emlékszem belőle valamire. Ezzel megközelítőleg körvonalazódhat a véleményem az alkotásról, amit nagy várakozás előzött meg, majd annál is nagyobb csalódást okozott.