A világ legjobb apja(World’s greatest dad)

Robin Williams visszatért! Bizony mondom néktek a jó öreg, Mikó István hangján megszólaló, szőrös színész ismét régi fényében tündököl. Akinek ismerősek az olyan filmjei, mint a Jákob lajtorjája, a Jó reggelt, Vietnám!, a Vágott verzió, a Halászkirály legendája, vagy a Holt költők társasága, az már tudja is mire gondolok. Egy igazán eredeti filmről van szó, amiben eredményesen és magával ragadóan keveredik a lehető legdurvább fekete humor és a hétköznapi drámák extrémitása.
Nem mindennapi történet bontakozik ki a néző szeme előtt, egy kemény story, ami nem kíméli napjaink legféltettebb tabuit, miközben tükröt tart a mostanság oly divatos látszat imádatnak és képmutatásnak.

Milyen is egy igazi apa?

Fontos megjegyezni, hogy ez a film nem kapott túl sok lehetőséget, már ami a pénzt illeti, hiszen ez egy független produkció, aminek rendezéséért és megírásáért egy bizonyos Bobcat Goldtwhait felel. Ha valakinek nem lenne ismerős ez a név, akkor valószínűleg meg fog lepődni, hiszen ez az úriember a Rendőrakadémia sorozatban gyakran feltűnő idegesítő hangon ordítozó pacák.
Az IMDB pedig miért hazudna… szóval nem gondoltam volna, hogy ez a férfi egy ilyen borús hangulatú, ám helyenként vígjátéki elemeket felmutató, mélyre hatoló és érdekes filmet képes összehozni.
Ezek után azt hiszem érdemes megjegyezni Goldtwhait nevét.

A főszerepben persze Williamst (Lance) láthatjuk, aki mondhatni lubickol a karaktere nyújtotta lehetőségekben, miközben saját tehetségét is megcsillantja, gyakrabban, mint az utóbbi időben összesen.
Persze azt is hozzá kell tenni, hogy ez a szerep nem tér el az átlagos Williams karakterektől oly nagyon.
Egyszóval egy gyámoltalan, humorkodós, szerethető és szánni való ember képe tárul elénk, aki képtelen kijönni egy szem fiával, miközben munkájában sem tud eredményes lenni, beragadt a középszerbe. Tanárként a versírás órái alig látogatottak, míg íróként sem képes érvényesülni, pedig számos regénye vár a kiadásra.
Szegény Lance, még egy kőkeményen deviáns és aberrált fiúgyermekkel is meg van verve/áldva, akivel képtelen kijönni, nem tudnak megmaradni egymás mellett.

A srác, Kyle, bonyolult szerepét Daryl Sabara-ra osztották – a Kémkölykök Junija -, aki egyébként remekül boldogult az összetett szereppel és egy utálatos, szánalmas, perverz és bunkó embert jelenít meg nekünk. Ebből látható, hogy Lance élete gyakorlatilag minden téren kétségbeejtő, rémes és elszomorító, a lehető legrosszabb. Egyetlen boldog része van az életének, ami a munkahelyi, eltitkolt kapcsolata egy fiatalabb tanárnővel, Claire-rel (Alexie Gilmore). Ám a film során ez a kapcsolat is drámai útra terelődik…
A történet alapvetően azzal veszi kezdetét, hogy Kyle – akinek meglehetősen egyéniek az önkielégítési szokásai – egy alkalommal megfullad e tevékenysége közben.
Ez az iszonyatosan bizarr, egyszerre röhejes és szomorú esemény indítja el azt a lavinát, ami maga alá temeti a főszereplőt.
Ő ugyanis rátalál a fiára és végső kétségbeesésében, és a fia iránti mértéktelen, illetve őszinte szeretetétől indítva úgy rendezi, hogy a fia ne egy oktalan és nevetséges baleset áldozata legyen, hanem öngyilkos. Igyekezete, hogy megóvja a fiát és önmagát is a szégyentől, be nem látható következményekkel jár. Ír egy búcsúlevelet is, mely kivétel nélkül megérinti az iskola tanulói és tanárait, még azok is sajnálni és szeretni kezdik a balsorsú Kyle-t, akik halála előtt visszataszítónak és gusztustalannak találták.
Lance-t, fia halálán keresztül eléri az írói siker is, hiszen így napvilágra kerülnek a fiókban porosodó írásai, majd megírja a fia hamis naplóját, mely még annál is nagyobb siker lesz. Lance-t csak sodorják az események, miközben vergődik ebben az álszent és önmaga paródiájába forduló Kyle imádat keltette örvénylésben.
Ám nem sokáig bírja a hazugságok súlyát…

Ez a fim remekül mutatja be ezt a szenteskedő, világnagy empatákkal teli, huncut-hazug kis világot, melyben az ember csak egy gyarló apróság és soha nem tudhatjuk, hogy olyan ártatlannak tűnő dolog, mint az apa fia iránt érzett szeretete, milyen fordulatok előidézésére képes.
Ez a mozi egy remek alkotás. Ízig-vérig kiváló, remek színészekkel, egy megfogható és fura, borongós, sötét árnyalatú, humorral vegyített atmoszférával ellátott történet, mely nagyon mélyre nyúl azon tabu témákban, melyekről ez a önámító, látszatorientált társadalom még csak gondolkodni sem akar, mer.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről