A torta/Szívatás, szívatás és még több szívatás

Ismét egy olyan film, amit a címe alapján nem nézne meg senki. Valóban nem túl beszédes, az eredeti címe Layer Cake és J. J. Connolly azonos című regényéből készült. A rendező pedig nem más, mint Matthew Vaughn, akit e filmje miatt jelöltek a BAFTA-án a legjobb első filmre.


Egy szeletet?
Matthew Vaughn miután ő volt a producere a Ravasz az agynak, a Blöffnek, a Gépállat SC-nek úgy gondolta rendez egyet. És milyet rendezett?
A filmje magán viseli a nyomait Guy Ritchie stílusának, de mégis más. Vett egy remek regény alapot, szerződtetett pár remek színészt, hozzáadta a magáét és kész is egy remek mozi.
A főszereplő narrációjával kezdünk, aki a brutálisan kék szemű Daniel Craig.
Ő nem mutatkozik be, csupán Mr. X-ként ismerhetjük meg, míg a többi szereplőt név szerint említi.

Ő a kábítószer szférában dolgozik, a film is egy kábos történetet dolgoz fel. Bemutatásra kerül néhány egyéb, fontos, kevésbé fontos szereplő is. Pl. Craig főnöke Jimmy Price (Kenneth Cranham), Gene, (Colm Meaney), aki Jimmy egyik legfontosabb embere, Morty, aki szintén, továbbá a Herceg, akivel üzletelni kezdenek némi felturbózott Ecstasy adás-vétele miatt.
Előre leszögezem, nem írom le a történetet, mert nagyon szövevényes és bonyolult, meg túlságosan lelőném a poént is.
Nagyvonalú leszek.
Tehát a Herceg megszerezte a cuccot és X-et bízza meg az eladással, de később kiderül, hogy a kábot szerb háborús bűnösöktől lopták, akik X-et kezdik szorongatni, a bogyókat és a Herceget követelve.
Emellett X szorult helyzetbe kerül, mert főnöke Jimmy megbízza, hogy kerítse elő egy gazdag ismerősének a lányát, mivel az rászokott a fehér porra és ellógott aputól.
Aztán elkezd szorulni a hurok, élesedik a helyzet. A Herceg baromsága miatt, X nagyon nagy pácba kerül és nem olyan könnyű kimászni belőle, hiszen menet közben még tovább bonyolódik.
Belép egy nő, (Sienna Miller) aki a Herceg unokaöccsének a barátnője. Ez a végén lesz lényeges.
A Herceg elhull, Jimmy kavarni kezd, mert kiderül, hogy rosszul áll anyagilag, eközben a gazdag, aggódó apuka is tiszteletét teszi X életében, kényszer alkut ajánlva, tovább nehezítve, bonyolítva helyzetét.
Craig megzavarodik kissé és megpróbálja átverni a szerbeket, ami nem úgy alakul, ahogy ő várta.
Eközben törekszik, hogy eladja az ekiket, míg végül már azt nem tudja, hogy ússza meg azt, hogy mindenkinek el kell adnia…
Egyszóval megy a kavarás, mindenki át akar baszni mindenkit, míg végül a cuccot X leadja és a néző rájön, hogy ő vert át mindenki mást, illetve úgy intézte, hogy mindenki jól járjon.
Ahogy a film elején is mondta, tartja magát a tervhez és a csúcson hagyja abba, de szó szerint. A fim baromi jó csattanóval zárul!
Nincs mit túlmagyarázni, egy remek film, oltári fordulatokkal, egyéni karakterekkel, angol ízig-vérig, a jellemzően angol attitüd és humor átüt a képernyőn.
Akad benne pár humoros jelenet, és pár kiváló, bölcs beszólás.
Kettőt leírok ízelítőnek:


„Csak buzik kúrnak nőkkel!”


„Ne mond, hogy esik, mikor a zsebedbe pisálsz!

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről