Ilyen a Mentalista mostanában

A sorozat rajongói bizonyára jól tudják, hogy a 6. évad közepén valami végérvényesen megváltozott. Erről beszéltünk már korábban, most nem is ezt kívánom ragozni, hanem az azóta történt változásokat. A készítők hangsúlyozták, hogy minden teljesen más lesz innentől, mintha az egész széria újrakezdődne. Minden hasonló, mégis más.

Állandó szereplőink köre is megváltozott. Ribsby és Van Pelt már nem részesei a sorozatnak. Nem haltak meg, szóval bármikor visszahozhatóak egy-egy epizód erejéig, de rendszeresen már nem találkozunk velük.

Az atmoszféra is sokkal másabb, jobban dominál a szürke szín. Jane, Lisbon és Cho az FBI kötelékébe tartoznak. Jóval nagyobb halakra vadásznak, de a módszerek igen hasonlóak. A széria legjavát eddig is az agyafúrt nyomozgatások tették ki. Jane magánszámai nélkül elképzelhetetlen lenne a sorozat. Szerencsére ez megmaradt, de semmiféle nagyobb mondanivaló nem húzódik meg a háttérben. Nincs fő eseményvonal, nincs Red John, nincs semmi.

Az új karakterekkel nincs különösebb gond, szerethetőek, de a régi arcok eléggé hiányoznak. A 6x08-at követően gyakorlatilag minden visszatérő szereplőt likvidáltak a sorozat életéből, amely nem túl jó előjel.

Számomra a legnagyobb gondot a túl hirtelen jött és túl markáns változásokon kívül a páratlan hangulat megsemmisülése jelenti. Valahogy az emberben már nincs meg az az érzés, ami régen volt. Még régeb Bruno Heller, a széria mindenható ura azt nyilatkozta, hogy nincs Mentalista Red John nélkül. Nem tévedett nagyot. A Patrick Jane nemezise utáni vadászattal foglalkozó részek voltak a legjobbak.

Ha az írók összekapnák magukat és valami értelmet adnának a sorozatnak, emellett visszacsepegtetnének valamit abból az esszenciából, amit a Mentalista jelentett a rajongóknak, akkor talán még lenne remény a feltámadásra. Ritkán mondok ilyet, de talán akkor járt volna mindenki a legjobban, hogy ha a Red John ügy után befejezik a sorozatot. Persze én is vagyok annyira naiv, hogy elhiggyem, hogy még bármi lehet.

4

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről