Caprica 1x01 - Pilot

Azt hiszem nem túl szerencsés úgy belecsöppenni egy sorozatba, hogy nem ismerem a háttér-információkat. Az életemből eddig kimaradt a Battlestar Galactica, így kicsit fura, hogy kedvet kaptam az előzménysorozatához, de mégis ez a helyzet.

A pilot már jó ideje kering az interneten, 1x00 néven, azonban hivatalosan csak tegnap került adásba a tengerentúlon.

Az első benyomások alapján nézős lesz, sőt kedvet kaptam a BSG-hez is, szóval előfordulhat, hogy a későbbiekben még arról is megjelentetek cikkeket.

Nézzük miről is van szó...

A sorozat 58 évvel a Caprica pusztulása előtt játszódik és betekintést nyerhetünk abba, hogy miként kezdődött minden, ami később egy egész faj életét gyökeresen megváltoztatta.

Főszereplőnk egy Zoe Graystone nevű 16 éves lány, aki a tinédzserek tipikus életét éli. Lázad minden ellen, de főleg a szüleit nézi levegőnek. Elégedetlen az életével, holott mindene megvan, kivéve talán az elhanyagolható szülői odafigyelést.

Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor Zoe és egy Ben nevű srác le akarnak lépni a bolygóról, hogy új életet kezdjenek egy másik planétán. Bennek azonban más elképzelései vannak, ezért a testére erősített robbanószerrel a levegőbe repíti magát, Zoet és a körülötte lévőket egy vonaton.

Az ifjú hölgy meghal, amely nem várt fordulat a történetben. Ekkor még nagyon az elején vagyunk mindennek. Még szerencse, hogy a papa, Daniel Graystone egy sikeres tudós, aki egy hatalmas áttörésen dolgozik. Intelligens robotot próbál összehozni, de valahogy nem akar összejönni a dolog. Az emberszabású gépezet nem képes egy bizonyos szintet elérni. Csupán egy „üres” bádogmasina benyomását kelti, ami a befektetőket eléggé aggasztja.

Zoe, apja nyomdokain járt, mivel egy virtuális valóságban létrehozta önmaga másolatát, amely szinte tökéletes. A probléma, hogy nincs teste, ezért nem képes a való világban is létezni. Az apai érzelmek úgy hozzák, hogy Daniel vissza akarja kapni a lányát bármi áron. Elhatározza, hogy némi segítséggel letölti lánya másolatát a robotba, hogy újra élhessen.

Ebben a műveletben fontos szerepet kap egy Joseph Adama nevű férfi, aki ugyanebben a balesetben veszítette el feleségét és kislányát. A sors összehozza a két gyászoló férfit és eljátszanak a gondolattal, hogy visszakaphatják életük értelmét. Pontosabban Daniel a megszállott tudós benyomását kelti és Joseph-et is magával rántja.

Előjönnek a morális kérdések, hogy etikus-e istent játszani és életet teremteni. Vagy például, hogy a másolat pótolhatja-e az igazit, ha mindenben tökéletesen megegyezik. Mélyebb kérdéseket is feszegetnek, miszerint lemásolható-e az ember lelke. Ezek a párbeszédek érdekesek és úgy vélem szükségeszűek voltak ahhoz, hogy megértsük a szereplők érzéseit az adott társadalmi berendezkedésben.

Lényeg, hogy a művelet megvalósul, de egy végzetes hiba folytán Zoe lényege megsérül és visszaállíthatatlan veszteség következik be az adatállományban. Ellenben maga a működési el használható, így Dr. Graystone megalkotja az első cylont. A befektetőknek nagyon tetszik, ezzel kezdetét veszi valami hatalmas.

A rész végén megtudhatjuk, hogy Zoe mégsem tűnt el örökre, felébred a cylon testben és segítséget kér az egyik legjobb barátnőjétől.

Megemlíteném az egész atmoszférát beterítő vallási vonatkozást, amely gyakorlatilag az egész balhét kirobbantotta. Pontosabban az öngyilkos robbantást. Többistenhit / egyistenhit áll szemben egymással, a politeizmus javára, amely elfogadott, míg a monoteizmusban csak nagyon kevesen hisznek. Gondolom az ő tevékenységük illegális és szektaként léteznek a gonosz alvilágban.

Igazából nem tudom, hogy a BSG-ben mennyi szerep jutott ennek a dolognak, vagy csak itt van jelentősége, de mindenképpen figyelemreméltó.

Összességében egy remek kezdését élvezhettem végig egy ígéretes sorozatnak ebben a röpke 90 percben. Talán pótolni tudja valamelyest a sokak által évekig imádott Battlestar Galactica-t.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről