A Dűne Gyermekei

A Sorozatportál Dűne vállalkozása ezzel a bejegyzéssel tulajdonképpen a végéhez ért.
Az utolsó mini sorozat ott folytatja, ahol az előző befejezte. Új és régi szereplők jelennek meg, az egyébként is bonyolult történet még tovább bonyolódik, de nekem az az érzésem, hogy ezért a triumvirátusért már kár volt.
A story már-már túlzásokba esik, nem is lett olyan jó befejezése ennek a nagyszabású történetnek.
A hangulat is kopott valamicskét, de attól ez még Dűne, felismerhetően Dűne.

Versenyfutás az Arany Ösvényen.

Ez a széria is Irulan bevezetőjével kezdődik, melyben szót ejt a hosszú háborúról Shaddam ellen, melyet Muad’dib és a fremenek viseltek. Továbbá a Mahdi-t övező kultusz, vallássá növekedéséről és a Fűszerről, melynek fontossága nem változott.

1. rész:
Alia (Daniela Amavia) immár felnőtt nő, aki bátyját segíti, akit egyre jobban gyötörnek a kétségek, az álmok és látomások az Arany Ösvényről és fiáról, Létó II.-ről. Paul egyre jobban összezavarodik, Mátyás királyként jár a nép között, hogy megtudja, miként vélekednek róla, s uralmáról, emellett képtelen megbirkózni az őt körülvevő mítoszt, gyűlöli az egészet és inkább visszamenne a sivatagba Chani-val. Ám ez a sorozat sem telhet el politikai intrikák nélkül, szóval a száműzött Corrino-ház megkezdi a szövevényes terv kibontakoztatását, melynek célja a hatalom visszaszerzése és az Atreides-ház felszámolása.
Wensicia Corrino-nak
nagy tervei vannak, az ő szerepére ismét egy nagy nevet sikerült megnyerni a készítőknek, még pedig Susan Sarandont.
Belefognak egy Féreghonosító programba, hogy konkurenciát képezhessenek az Arrakis ellenében.
Ő a háza feje és összefog az Arctáncoltatók néven ismert csoporttal, akik képesek bárki alakját felvenni.
A tervük a megszokottakhoz híven sokrétű és gonosz, hiszen visszahozzák az élők sorába Paul régi barátját, Duncan Idaho-t, (Edward Atterton) de csak, mint Ghola. Ez voltaképpen egy klónt jelent, mely rendelkezik az eredeti emlékeinek egy részével, tudásával, de nem lehet soha sem egy és azonos az eredetivel.

E klónt azért küldik, hogy megölje Pault. A klón jellemformálódása, öntudatra ébredése egy érdekes plusz a történetben. A Benegeserit sem pihen és Irulan pártjára állva mérgezik Chani-t. Irulan is szeretne szülni Paulnak, de az ágyas és a feleség közötti különbségek komoly ellentétté fajulnak.
A fremenek sem elégedettek Muad’dib vezetői módszereivel és egy kis hányaduk összeesküvést szervez, az arctáncoltató Scytale segítségével.
Idaho-t hivatalosan is Paulnak ajándékozzák, aki nagyon is jól tudja, hogy mi folyik körülötte, mégis elmegy a fremen szolgálólány formáját felvett Scytale-lel egy volt parancsnokához. Ott ajándékba kap egy törpét és beteljesül a fremen ellenállók terve. Egy úgynevezett Kőégető bomba robbanása miatt Muad’dib megvakul. Ám továbbra is lát…
Alia éktelen haragra gerjed és megkezdi a könyörtelen tisztogatást, sok embert kivégeztet, de Irulant életben hagyja, mialatt Paul és Chani visszatér a sivatagi sziecsbe, hogy megszülethessenek az ikrek.
De Chani nem éli túl a szülést. Paul ajánlatot kap, hogy visszahozzák neki szerelmét, mint Duncant, gholaként. De Scytale és Wensicia tervei rosszul sülnek el, amikor Idaho ráébred a múltjára és nem végez Paullal. Muad’dib-bal, mint egy hatalmas birodalom császára, most találkoztunk utoljára, a megcsömörlött uralkodó eltávozik.

2. rész:
A folytatás címe: A gyermekek. Ebből kiderül, hogy az ikrek lesznek a főszereplők, akik már felnőtteknek számítanak. Alia uralkodik helyettük, mint régens, de a hatalmat nehéz megőrizni.
Eddig a sivatag mélyén nevelkedtek, eljött az idő, hogy visszatérjenek a Császári Palotába.
Duncan és Alia kezdeti vonzalma házasságban csúcsosodott ki, ám a régens nőt felemésztik a kétségek, a látomások, az egykori Tisztelendő Anyák szellemei, ezért rendszeresen túladagolja a Fűszert. A jövőt akarja látni, de csak a szenvedés marad neki, és a Báró kísértete, mely a segítségét ajánlja. Ezalatt Lady Jessica is az Arrakisra érkezik, hogy együtt lehessen unokáival. Jessicát immár nem Saskia Reeves alakítja, hanem Alice Krige és még a szeme sem kék. Ezt nem tudtam hová tenni, elvégre a Fűszerfüggés színezi a szemüket, és az nem múlik el…

Mint ahogy nem múlt el az Atreides-ház ellen szított összeesküvés sem, melyet a Corrino-ház aktívan támogat. A fremen nép elégedetlen, sok nekik az újdonság, félnek, hogy eltűnnek a Férgek és elfogy a Fűszer, hiányolják a sivatagot és már nem kell nekik Alia, sem Paul, sem az ikrek.
Egy Próféta járja a várost és lázít, Muad’dib szavait közvetíti, melyek szembehelyezkednek az eddigiekkel. Maga a vak Paul az, természetesen, aki felismerte, hogy hol tévedett és megpróbálja rendbe hozni, az Arany Ösvényre terelni az emberiséget.
Alia egyre jobban kifordul önmagából és a saját családja ellen fordul. Az örökösök sikeresen megszöknek és Létó látomásai is egyre konkrétabbak, szépen lassan kiviláglik belőlük, hogy mi fog történni a jövőben.
Az epizód azzal ér véget, hogy a gyerekek életére törnek két idomított kardfogú tigrisre hajazó jószággal. Ghanima túléli, de Létó állapota erősen kérdéses…

3. rész:
Az Arany Ösvény cím nagyjából körvonalazhatja miről lesz szó a záró epizódban. Kiderül végre, mit is értenek ezalatt a különös fogalom alatt.
A végjáték elég drámaira sikeredett, hiszen nem elég, hogy lázongások törnek ki, Létó ugyan meg nem halt - csupán egyedül szerette volna folytatni az útját - egy csoport fremen kezébe kerül, akik koncentrált Fűszert itatnak vele, hogy megőrüljön, Ghanima is lebetegszik, Alia őrülete pedig már-már határtalan, véres példát statuál a saját népén. Úgy tűnik, a Féreg nevelgető Corrino-ház tervei sikerrel járnak.
Duncan-nek végeznie kellett volna Jessicával, de ezzel szemben inkább megmentette zavart agyú lányától és a Corrino-háztól kérnek menedéket. Amit végső soron meg is kapnak, bár alkut kell kötniük.
A történelem, mint tudjuk, ismétli önmagát, ahogy Irulan és Paul, úgy most Ghanima és Farad’n Corrino érdekházasságát tervezik meg.
Létó ezalatt túléli a Fűszer túladagolást és látomásaiban meglátja a halott Férgeket, és az Arrakis, az emberiség pusztulásának esélyét. Elfogadja hát végzetét és különös frigyre lép a sivataggal, és a Férgekkel. A sivatag részévé válik, túléli a homokvihart, amire egyetlen lény képes csak: A Féreg.
Ez egy kicsit visszatetsző volt már nekem, Létó láthatóan átváltozik valami mássá, de valahogy képtelen vagyok átlátni, hogy ez miért volt elkerülhetetlen szükségszerűség.

Az az érzésem, hogy itt megpróbálták az egekig misztifikálni, héroszivá emelni az Atreides fiúgyermekeket. Szóval nekem ez a „nagy sebességgel futunk a sivatagban”, egy kissé hatásvadásznak tűnik.
Ettől függetlenül el kell ismerni, hogy az utolsó rész – híven az eddigiekhez – nagyon szövevényes és összetett.
Stilgárt a fremenek győzködik, hogy forduljon Alia és zsarnoki egyháza ellen, Ghanima beleegyezik a házasságba Farad’n-nal, de csak a vak nem látja, hogy ő is tervezget.
Paul és Létó, apa és fia találkoznak, két különös, áldozatkész ember beszélget el a sivatagban az Arany Ösvény lehetőségéről.
A sorozat vége ismét az arrakisi palotában játszódik, ahol az összes fontos szereplő megjelenik. Paul is visszatér, hogy találkozzon Alia-val, megpróbálja felnyitni a szemét.
De minden Muad’dib tervei szerint történik.

Merényletet követnek el ellene és meghal. Ennek fontossága a köré felépített vallás ismeretében válik világossá. Őt Istenként tisztelték, félték és szerették. Egy Isten pedig sosem halhat meg. Paul ezzel vitte be a végső, pusztító találatot egy hamis egyház alapjaira. Elérte hát a célját.
Az ikrek még utoljára találkoznak egymással, de tudják, hogy külön utakon kell járniuk. Ghanima uralkodik, Létó pedig átalakul, és a sivatagban futkározik, amíg el nem pusztul. Talán Shai-Huluddá válik…
Alia végez magával, de mielőtt meghal, megbékél önmagával és az anyjával is.

A végső konzekvenciákat Ghanima vonja le, társával Farad’n-nal. A mitikus utolsó rész ellenére, a végkicsengés mondanivalója ugyanaz, mint ami az eddigi összes produkciót fémjelezte.

A POLITIKA.

A történet véget ért, úgy érzem a zárásként tervezett mini széria minősége elmarad az első minitől, de végső soron a hangulatból, a kimunkáltságból nem adtak alább. Azonban azt kell, mondjam ez a story valahogy nem kelti azt az érzést, hogy ez egy átgondolt alkotás lenne. Mintha csak fogták volna magukat és felkiáltottak volna: „Csináljuk meg a befejezést!”.
A fejlődés azonban szemmel látható a számítógépes technika használatában, bár azért még láthatóak a vetített hátteres megoldások, de már a fremenek szeme legalább nem egy kék neon, hanem kontaktlencse.
A színészek döntő többsége ugyanaz, mint az első szériában - talán Jessica és Stilgar kivétel csak - ami jó pont, mert a karaktereket az eredeti arcokkal szoktuk meg. A következetesség sokszor komoly javító tényező lehet a folytatások szempontjából.
Ami számít, hogy a Dűne-történetek páratlanul érdekesek és sokszínűek, lehengerlő erővel hatnak az emberre. Ha mást nem is, de a 2000-es minit mindenképpen ajánlom, a három alkotás közül az a legjobb. Egyelőre a Dűne-univerzum filmtörténeti megjelenítésében eddig jutottunk, bár rebesgetik, hogy készülhet egy remake hamarosan… de addig is ennyi.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről