Az egyik nagy kedvencem, a Grace Klinika

Mivel hamarosan elkezdem írni a sorozat hatodik és hetedik évadát, gondoltam készítek róla egy kis összefoglalót. Tulajdonképpen miért is érdemes nézni a Grace Klinikát? Miben tér el egy átlagos kórház sorozattól stb. Ha valaki nem ismeri a sorozatot, akkor annak is szeretném a figyelmében ajánlani ezt a cikket, hátha felkelti az érdeklődését.


Én egyébként jelenleg angolul nézem a sorozatot, mivel nálunk még nem került adásba, és meglepődve vettem észre, hogy nem minden narrációt „Meredith olvas be”, hanem az adott epizód „főszereplője”. Nálunk szinte minden rész elején és végén Meredith magyar hangja olvassa fel az idézeteket/szövegeket!
 
A Grace Klinika vagy Grey's Anatomy a Washingtoni Seattle-ben található Seattle Grace Kórház sebészeinek, gyakornokainak, rezidenseinek életét követi nyomon. A kórházat egyébként a hatodik évadtól összeolvasztják egy másikkal, így új nevet kap: Seattle Grace-Mercy West Kórház. Na de erről majd a későbbiekben!

2005 tavaszán került adásba a pilot rész az ABC-en, Egy nehéz nap éjszakája címmel. Én bevallom már az első évad első részétől nyomon követem a sorozatot, és nem is igazán hagytam ki egy részt sem, mert bár minden részben új esetekkel foglalkoznak, a szálak általában összekuszálódnak. Így érdemes folyamatosan nyomon követni a részeket! Nálunk 2006-ban debütált. A sorozat, mind Amerikában, mind nálunk töretlen nézettséggel bír. Az első évad szezon fináléját több mint 22 millión látták az USA-ban. Ahol egyébként már a hetedik évadot kezdték sugározni nemrégiben, nálunk még csak a hatodik fog elkezdődni idén ősszel vagy télen. A Grace Klinika eddig két Emmy díjat és két Golden Globe díjat elnyert.

A főszereplőkről: Az én szememben 5 főszereplője van eredetileg a sorozatnak, mégpedig a gyakornokok. Ez a későbbiekben változni fog. Sajnos.

Meredith Grey (Ellen Pompeo)
Az ő nevére is utal a sorozat címe, és egy sebészeti könyvre is, melyet édesanyja adott ki. Meredith az örök peszimissta, aki sosem mer igazán örülni semminek, nehogy később fájdalom érje. De persze így sem tudja elkerülni a problémákat. Örök dilemma az életében a családja. Az édesanyja Altheimer kórban szenved, az apja, Tacher Grey elhagyta a családot, mert Ellis Grey (Kate Burton) félrelépett a főnökével Dr. Webber-rel (James Pickens Junior). Aki most Meredith főnöke. Ez állandó konfliktus forrása a klinikán. Ha mindez nem lenne elég, Meredith se veled se nélküled kapcsolatot ápol az idegsebészet koronázatlan királyával, Derek Sheperd-del (Patrick Dempsey). Ő McCsábító a nő életében, mindig úgy tűnik, hogy végre összejönnek, de akkor mindig beüt a baj. Pl. visszatér a feleség, vagy a valaki félrelép stb. Bár hozzá tenném, hogy Meredith és Derek az ötödik évadban nagy nehezen és rendkívül furcsán, de összeházasodnak!

Christina Yang (Sandra Oh)
Az abszolút maximalista. Gátlások, érzések, érzelmek nélkül átgázol bárkin, ha egy jó sebészeti estet talál. Bár néha őt is megtöri az élet pl. faképnél hagyják az oltárnál, teherbe esik, majd elvetél, leszúrja egy jégcsap stb. Én kicsit bajba vagyok a karakterével, mert néha bosszant, néha pedig kedvelem. Jó néhány évadon keresztül él ő is se veled se nélküled kapcsolatban a szívsebész Preston Burke-el (Isaiah Washington). Aztán Preston az utolsó pillanatban hagyja faképnél a lányt. Christina a háborús dokival, Owen Hunttal jár az ötödik évad óta. Kérdés, hogy meddig?


Izzie Stevens (Katherine Heigl)
Az én személyes kedvencem Izzie. Kedves, vidám és nagyon szép lány. Pedig nagyon nehéz gyerekkora volt, egy lakókocsiban nőtt fel. Kiderül, hogy van egy lánya akit tinikorában szült és örökbe adta. Muszáj volt. De elég sok csalódás éri az évadok során. A szerelmek jönnek mennek az életében. Már úgy tűnik megtalálta az igazit, Denny Duquette személyében. Csakhogy a férfi beteg és meghal. Később visszajár „kísérteni”. De ennek is oka van, Izzie is megbetegszik, rákos. Az ötödik évad fináléjában a halál kapujában áll... Szintén az ötödik évadban megy férjhez Alex Karevhez, akivel előtte már többször próbálkozott.

George O Malleiy (T. R Knight)
A tipikus mama kicsi fia. A cukika. De George a szemünk előtt az évadok során válik férfivá. Több fordulópont is van az életében. Szerelmek (Meredith, Izzie, Callie és Lexie), kissé flúgos család és egy hatalmas bukás. Egy vizsgán, ami miatt évet is kell ismételnie, gyakornok marad miközben a többiek továbblépnek. Egy Las-Vegas-i úton elveszi Carllie Torres ortopéd sebészt, de a házasságuk gallyra megy, mert George igazi nagy szerelme Izzie. Az ötödik évad fináléjában George is haldoklik...
Alex Karev (Justin Chambers)
A fekete bárány. A fiú aki mindenkivel undok, és gonosz. Pedig belül jó. Ez abból is látszik, hogy egyszer szerelmes lesz Izziebe (vagyis inkább többször is). De volt egy másik nagy szerelme is Eva, aki egy baleset „ismeretlen” túlélője volt. Mivel ő a sorozat (egyik) szépfiúja több nője van/volt, mint betege! Na jó ez talán túlzás, de azért sok.


További szereplők:

Miranda Bailey (Chandra Wilson)
Ő a gyakornokok mentora. Kemény nő, ezért a beceneve „hitler”. De hatalmas szíve van, évről évre egyre jobban a szívéhez nőnek a szereplők. Olyan mint egy tyúkanyó. Én nagyon kedvelem.
 
Richard Webber (James Pickens Junior)
A főnök. Ő az egész sebészeti részleg vezetője, nagyon jó barátja Dereknek. Sokáig hallgat is a tanácsaira. Konkrétan addig amíg meg nem tudja, hogy ki akarják tenni, és Shepherd-et ültetni a székébe. Innentől kezdve egyre furcsább döntéseket hoz, mivel úgy véli sokat áldozott már fel a kórházért pl. a házasságát.

Derek Shepherd (Patrick Dempsey)
Mint már írtam ő McCsábító. Házasságát elfelejti említeni az első évadban Meredithnek, a lány akkor értesül róla, mikor a nő megérkezik Seattle-be.
Alison Montgomery Shepherd (Kate Walsh)
A specialitása a szülészet, koraszülöttekkel foglalkozik főleg. Profi. Csak a házasságát rontotta el, félrelépett Derek legjobb barátjával, Mark Sloannal. Richard felveszi őt a Grace Klinikára. A bonyodalmak megkezdődnek! A szerelmi szálak össze vissza kuszálódnak. A harmadik évad végén szállt ki a sorozatból. De a karaktere olyan népszerű lett, hogy spin-off sorozatot kapott, a Private Practice-t.

Mark Sloan (Eric Dane)
McKábító a második évadban tűnik fel. A korábban felsoroltak miatt, a megjelenése tovább bonyolítja a sztorit. Sok nővel lesz az évadok során viszonya pl. Callie-vel is. Az ötödik évadban látszik lehiggadni, hála Lexie Grey-nek.
Callie Torres (Sara Ramires)
Ortopédsebész, a legjobb az országban. Házassága után úgy dönt, hogy vált. Szerelme pedig Arizona Robbins lesz, a gyereksebészet új orvosa.
Lexie Grey (Chyler Leigh)
Ő a kis Grey. Meredith féltestvére, kishúga. A kezdeti nehézségek után (harmadik évad vége), kezdenek jóban lenni Meredith-el. Fotografikus memóriája van, ezért sok esetben komoly segítséget jelent!
Owen Hunt (Kevin McKidd)
Akkor érkezik, mikor Christina Yangot felnyársalja egy jégcsap. Mondhatjuk, hogy a hős megmentő. A háborúban is volt, orvosként. Posztraumatikus stresszben szenved, de Christina segítségével talán helyrejön!

Arizona Robbins (Jessica Capshaw)
Nagyon kedves karakter. Bár később kiderül, hogy harcias is tud lenni, ha akar. Ő és Callie nagyon jó párost alkotnak, kiegészítik egymást. Bár kapcsolatuk Callie családjának egyáltalán nem tetszik.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, az remélem elkezdi nyomon követni a sorozatot, amit egyébként az RTL Klub és a Cool Tv is rendszeresen műsorára tűz!
0
boreeester képe

én először a Private

én először a Private Practicet kezdtem el nézni, de miután végignéztem, kíváncsi lettem rá. pontosabban arra, hogy Addison milyen volt benne, hiszen annyit utaltak vissza a Seattle-ben eltötltött évekre. Annyira nem volt szimpatikus a sorozat először, de elkezdtem nézni, és nem is tudtam megállni, hogy nem folytassam. Abba akartam hagyni, miután Addison kiszállt, de annyira a szívemhez nőtt, hogy folytattam. :P most már csak néhány rész van a 6. évadból, és mindjárt felzárkózok az amerikaiakhoz. :D

egyszóval ezt a sorozatot én is csak ajánlani tudom.. : )

"In time, every sad ending can become happy, it's only sad because one stops telling the story, it goes on, it's just untold"

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről