5ive days to midnight

Mivel végére értünk a Várható filmjeimnek, új listát tettem ki, mint azt láthatjátok is.  Mielőtt bármit is feltennék azok közül az oldalra, tőlem szokatlanul egy sorozat kritikájával jelentkezem, mivel aki vet egy pillantást a Várható megjelenések listájára, az láthatja, hogy mindössze a Legend of the Seeker-t vállaltam.
Ez a mini sorozat öt részes, az első dupla, cirka 3,5-4 óra, a Sci Fi Channel-ön játszották le öt részben még 2004-ben. Egy „Hallmark-os” produkcióról van szó, tehát aki ismeri a csatorna műsorait, az tudhatja, hogy milyen stílust és minőséget várhat.

Tehát…

Egy igényesen megvalósított, de azért nem túl nagy költségvetésű sorozatról van szó, mely Öt nap az élet címen fut itthon. A története borzasztóan egyszerű, nem nélkülözve a szokásos sci-fi, időutazás sablon sajátosságait sem.
De erre kicsit részletesebben fogok kitérni.
A színészek többnyire második vonalbeliek, de azért nevesebbek a szakma berkein belül.
A főszereplőt Timothy Hutton alakítja. A történet szerint ő egy J.T. Neumeyer nevű fizika professzor, aki elvesztette a feleségét, amikor a kislányuk született.
Mindez persze évekkel ezelőtt történt.

A főbb szereplők között megtalálhatjuk Randy Quaid-et, aki Sikorski gyilkossági nyomozót játssza, míg Kari Matchett, Claudiát.
Ő a bonyodalom okozója alapvetően, és mellesleg a prof barátnője.
Hamish Linklater egy Carl Axelrod nevű kissé zakkant és idétlen, ám zseniális diák bőrébe bújt, míg a nagyon gonosz Roy Bremmer-t, Angus Macfadyan kelti életre.
Véleményem szerint a színészek játékára nincs is panasz, ám Axelrod karaktere egy kissé eltúlzottra sikerült és Linklater is túlzásba viszi. Nagyon elüt az a szereplő a többitől, és a filmtől is. Nem feledteti el az emberrel, hogy az ott nem élő szereplő, hanem egy színész.
Mielőtt rátérnék a felettébb érdekes történetre, ki kell jelentenem, hogy ez a mini sorozat ott bukik igazán meg, hogy mini sorozat lett.
Ezt a történetet meglehetett volna oldani három részből is. Vagy kettőből.


Az öt napot öt részre osztották fel, az események is lassan bontakoznak ki. Annak ellenére, hogy már az elejétől kezdve tiszta képet kapunk az egész történetről. Minden részben történik valami, de nem elég ahhoz, hogy ne váljon vontatottá ez a produkció. Bár ez inkább az elejére illik első sorban.
A már sokszor említett story nem egy nagy durranás.


1.Nap
Neumeyer a kislánya születésnapjára készül, ezzel párhuzamosan persze megemlékezik a felesége haláláról is. Ott kapcsolódunk be az életébe, amikor éppen rendeződni kezdenek a dolgok és azt hiszi, hogy végre megtudott békélni a történtekkel és folytatni az életét.
A kislányával, Jesse-vel kimennek a temetőbe és ott találnak egy különös anyagból készült táskát, melyen a J.T. neve áll, de nem tudják kin
yitni, a zárat nyitó kombináció hiányában.
A professzor végül némi gondolkodás után, egyébként ezt tetszetősen oldották meg, beúszó számok és képek formájában, rájön a szám kódra.
Ám a táskában ott lapul a történet egyik mozgatórugója, illetve fő drámai momentuma.

Ez pedig számos anyag az öt nap múlva bekövetkező haláláról egy sztriptíz bárban.
Bárki is küldte megszerezte a tárgyi bizonyítékokat, fényképeket a helyszínről, a hulláról, a boncolási jegyzőkönyvet, a nyomozati anyagokat, a gyanúsítottak listáját, újságcikket, stb.
Először, természetesen, nem hisz a szemének és vaskos tréfának hiszi, amit egy fanatikus tanítványa, Axelrod követett el. Megkeresi a papírokon szereplő nyomozót, aki szintén nem hisz neki.
A rész ott zárul, hogy barátnőjétől, Claudiától kap egy pontosan olyan kék dzsekit, amiben majd megölik.

2. Nap
Egyre több dolog valósul meg a jövőből küldött táskában olvasottakból és látottakból.
A Kölcsönzős egy pontosan olyan zöld dzsipet küld, a
miben a fényképek szerint a bárhoz hajtott. Felhívja a nyomozó is, hogy hajlandó segíteni a különös ügy kiderítésében.
Észreveszi az újság cikk hátulján, hogy egy nő és a kutyája meghalt, amikor egy öreg tölgy rázuhant a házára. Neumeyer megakadályozza a nő és a kutya halálát, befolyásolva ezzel az időfolyamot. Ő maga pedig meggyőződik, hogy a táska, illetve a tartalma nem vicc, hanem valóság. A professzor beveszi Axelrodot, hogy segítsen neki rájönni, hogy jöhetett a táska a jövőből. A rész végén kiderül, hogy a gyanúsított listán virító, ismeretlen Roy Bremmer nem más, mint Claudia jelenlegi férje, aki amellett, hogy baromi féltékeny típus, két éve kergeti az asszonyt.

3.Nap
Elkezdenek az események igazából beindulni, megkezdődik az
út a fejlemények fordulatos végkifejletéhez.
A gyanúsítottak listája beigazolódik, bár eddig csak Bremmertől tartottak, ám innentől kezdve szinte sorban állnak az emberek, hogy agyonlőhessék a küszködő fizika tanárt.
Axelrod előáll a teóriával, miszerint J.T.-nek muszáj meghalnia, hogy a téri-idő kontinuum ne omoljon össze, a prof sógora adóságokba keveredett és Neumeyer halála esetén ő lenne Jesse gyámja és a 2 millió dolláros biztosításának kezelője.
Claudia múltja és motivációi sem egészen kristály tiszták.
Bremmer egy féltékenységtől fűtött dühöngő örült.
A prof tehát menekül a sorsa elől, de mindenkiben dögkeselyűt lát, megpróbál elmenekülni, de sorsszerűen nem jön össze semmi, és még a megmentett nő is me
ghal egy balesetben.
Ő pedig összeomlik.

4.Nap
Videót készít a kislányának, megpróbálja elmondani neki mi is történik velük, de ezalatt Jesse megtalálja a táskát és rájön a kombinációra is. A kislány, mivel apja lánya, rájön, hogy a kutya bizonyítja, hogy a végzet elkerülhető, ám a főszereplőnk soha senkit nem hallgat meg.
J.T. pedig neki áll elrendezni a gyanúsítottak ügyét. Axelrod-ot kórházba záratja, Bremmer-t lecsukatja, a sógorának megígéri, hogy a sok pénzt hozó felfedezést jelentő táskát megkapja, amint lezárult ez az ügy. Ám a nap végére mind Axelrod, mind Bremmer meglóg, és még a sógor is besokall és elind
ul a táska után.

5.Nap
A végjáték meglehetősen körmönfontra, fordulatosra, ötletesre sikerült. Az ember nem várná, hogy ki is lesz a gyilkosa a profnak. Kiderül az is, hogy ki küldte a táskát, bár ez elég könnyen kikövetkeztethető, a motivációkra is fény derül, ám ezek közül egy mindenképp nagyon átgondolatlan. Sikorskira célzok.
 Vajon hogy került a tisztes fizika tanár egy sztriptíz bárba?
Természetesen ezt is megtudhatjuk.

Ötletes, bár sablonokkal dolgozó öt részt láthatunk. Felvonultat thriller, akció, dráma és science fiction elemeket is, tehát elég sokrétű a produkció. A legkomolyabb probléma vele a hossza, mert ezáltal vontatott lett kissé, sok az üres járat, ám ha a végeredményt nézzük, egy ötletes sorozat a 5ive days to midnight. Egyszer mindenképpen érdemes végignézni. Továbbá kiemelném a remek főcímzenéjét is, amit John Nordstrom szerzett.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről