Game of Thrones 1x01 – Winter is Coming

Végre valahára megérkezett az HBO új saját sorozata, mely George R. R. Martin nagysikerű fantasy regénysorozatának, a Tűz és Jég Dalának feldolgozása.
Hozzám nem jutott el a könyv egyik része sem, de el tudnék viselni egy jobb fantasy szériát. Ha már a Legend of the Seeker ilyen csúnyán elbukott…
Úgy néz ki a Trónok harca beváltja a hozzáfűzött reményeket.

A könyvek ismeretének hiánya azt hiszem eleinte biztosan zavaró lesz, akik olvasták őket nyilván többet tudnak mindenről, ami a részben elhangzott, vagy történt.
Ezt csak azért említem, mert a pilot egy kicsit „sűrűre” sikerült.
Az én érdeklődésemet maradéktalanul felkeltette, de a tény akkor is tény marad:
A készítők nem igyekeztek elvarázsolni a jövendőbeli nézőket, nem lett fogós az első rész. Ennek persze lehet az oka az is, hogy a szériát az HBO gondozásában láthatjuk, hamarosan szinkronosan is, hiszen vetíteni kezdik nálunk is. Aki látta a korábban kiadott exkluzív előzetest, annak a rész eleje semmi újjal nem szolgál.
Lényegében a kezdés első 14 percét mutatták meg a nézőknek, amolyan kedvcsináló szándékkal.
A kezdés nagyon szép, a fekete és a fehér erős kontrasztja uralja a képsorokat.
Három férfit követhetünk nyomon, akik a havas erdőségben bizarr módon leölt holttestekre bukkannak, miközben az úgy nevezett Vadak nyomát kutatják, majd ijesztő alakok jelennek meg a fák közt és végeznek velük. Egyetlen kivétellel: Vele a későbbiekben Deres ura, Lord Stark végez, végrehajtva rajta a törvény szerinti ítéletet, melyet dezertálásért érdemelt ki. Ám előtte elmotyog pár szót a régi legendák rettegett lényeiről, a Wildwalker-ekről (Mások), melyek már hosszú ideje csak a mesékben léteznek.

Azt hiszem az első negyed órácska kellően érdekfeszítő és érdekes, kár hogy ezt a szálat hanyagolták és a továbbiakban már mással foglalkoznak. Bár valószínűleg előkerül még ez a Wildwalker-téma…
A csinos főcím után, melyben megmutatják a történet helyszínéül szolgáló Hét Királyságot egy ötletes térképes módszerrel, a fantasy elemek immár nem olyan szembeszökőek.
A rész amellett, hogy a történetével is halad, főleg a szereplők bemutatására, vagy legalább is megmutatására törekszik. Elég sok szereplőt vonultattak fel, szóval nem kell megijedni, ha elsőre nem tiszta még ki kicsoda, vagy hogyan kapcsolódik az eseményekbe.
Szépen lassan minden a helyére fog kerülni.
A telített epizód tényét ez is nagyban alátámasztja, továbbá az is, hogy túl sok magyarázkodás nincs az egyórás epizódban. Nem magyarázzák meg a helyszíneket, a szereplőket, bizonyos cselekedeteiket, melyeket a törvény, vagy eskük miatt tesznek. Gondolom azt feltételezték, hogy főleg a könyv rajongói nézik a sorozatot… vagy a folytatásban ennél részletesebbek lesznek.

Hogy a nézőnek még nehezebb dolga legyen, a történet is több szálon zajlik.
A király (Mark Addy) Deresbe látogat, Stark (Sean Bean) birtokára mert legfontosabb alattvalója a Segítője (Hand of the King) elhalálozott. Jövetelének célja, hogy megnyerje Starkot, egykori barátját, hogy vállalja el a tisztséget. Előtérbe kerülnek a nyílt vagy rejtett kapcsolatok, szándékok és alapjaiba véve ez adja a történet magvát. Egy óra alatt finoman elkezdik kibontogatni a bonyolult kapcsolatrendszert, ami összeköti a karaktereket, miáltal a szereplőket is jobban megismerhetjük.
Ez a későbbiekben egyre letisztultabb lesz.
Eközben az elűzött Targaryen (aki a Király és Stark ellensége) a távolban szervezkedik visszatérésén. Inváziót szervez a barbár dothraki nép segítségével, melynek vezetőjét, húgát felhasználva kívánja magához láncolni. Ez a hatalmas és legyőzhetetlen vezér, Khal Drogo, aki a jövendőbeli Conan, a barbár, vagyis Jason Momoa alakít.


Egy szóval, a pilotban elkezdett kibontakozni egy sokrétű fantasy történet, amit intrikák, bonyolult, rejtett és nyílt kapcsolatok hálóznak keresztül, miközben mindezt keretbe foglalja egy teremtett fantasy világ eleddig (számomra) ismeretlen hagyományai és törvényei, melyben láthatóan nagyon fontos szerepet töltenek be az eskük. Érdekesnek bizonyult ez a ragaszkodás a rendhez.
Remélem, a továbbiakban átláthatóbbá válik ez a konvencionális struktúra, melyre ez az elképzelt társadalom épül.
A rész végére egyértelművé válik, hogy a király élete veszélyben forog, nem is lehet tudni hányan szervezkednek ellene, és a zárás még egy érdekességgel is szolgál.
Summázva, a pilot visszafogottan hatásos, elég telített, de mindenképpen érdekfeszítő és érdekes volt. Engem megvettek vele, talán éppen azzal, hogy ez nem egy hókuszpókusszal és orkokkal teli világ, hanem sokkal inkább a feudális alapokon nyugvó, lovagkort idéző fantasy, melyben az intrikák kaphatnak komolyabb szerepet.
Azt hiszem, nem csak a magam nevében beszélek, ha azt mondom, várom a folytatást.
Legközelebb három epizód múlva jelentkezem, addig is várjuk türelemmel mit jelent a gyakran használt, címadó kifejezés:
Közeleg a Tél…

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről