American Horror Story 1x02/03

A sablonokkal operáló kísértet történet tovább folytatódik, és sikert sikerre halmoz. Első sorban külföldön, már a 2. szezonról is pusmognak.
És ez nem indokolatlan, hiszen a széria tartja a színvonalat, mi több, akár azt is mondhatjuk, folyamatosan emel rajta. Ugyan elég bosszantó, hogy egy közhely-rakással így meg lehet vezetni, de akkor is el kell ismerni, hogy ez egy hangulatos és kidolgozott, szórakoztató közhely-rakás.

A pilot erős kezdése után a széria nem esett vissza, sőt jól tartja magát, miközben egyre újabb fordulatokat vet be, melyek némelyike kiszámítható, de azért így is tud meglepetést okozni.
Ebben főleg az a leghasznosabb eszköz, hogy mindkét (eddigi) epizódban feltárult a „Gyilkos Ház” múltjának egy rémisztő, vérfoltos szelete, illetve, hogy a számos felvonultatott, különösebbnél különösebb karakter valódi arca is megmutatkozik, de legalább is sejtetni enged valódi mivoltából.

A második részben a lovak közé csaptak a készítők, hiszen egy elég durva részletét fedték fel a múltnak.
Egykor a ház diáklányok szállásaként üzemelt, ahol brutális módon végeztek két fiatal lánnyal.
Ezt a hátborzongató epizódot szeretné felidézni három elvetemült, elmebeteg alak, akik kicsit Hívatlanokosra vett figurával rátörnek a családra és szeretnék újra játszani a gyilkosságokat. Pontosabban az egyedül maradt anyára és lányára.
Apa (McDermott) elutazott, mivel jelentkezett a diáklány, (Kate Mara) akivel megcsalta a feleségét és közleményével mindent a feje tetejére állít.

Persze az utazás valódi okát nem kötik a feleség (Britton) orrára, aki egyébként is nehezen bízik meg férjében, miközben lányával (Farmiga) sem értik meg igazán egymást, a hasában növekvő gyermekkel kapcsolatban is rossz érzései vannak. De mindenek előtt, a ház nem tetszik neki…

A megégett férfi (O’Hare) is egyre többször környékezi meg az családfőt, míg a feleséggel is sokat törődik a szomszéd asszony, Constance (Lange).
Ez utóbbiról és a család hol üde és fiatal, hol öreg - attól függ, ki néz rá – bejárónőjéről, Moiráról (Conroy) is megtudhatjuk, hogy mi köti őket össze a múltban, kik is ők és miért vannak itt. Ehhez kapcsolódik még, egyelőre érthetetlen módon, a család leány gyermekét megkörnyékező, Tate (Peters) akit a lány apja kezel. E három alak triumvirátusa számtalan lehetőséget hordoz magában.

A 3. részben, ahogy azt eddig megszokhattuk megint feltárul a ház múltjának egy újabb borzalmas időszaka. Egykori lakói jelennek meg ismét, egy népszerű orvos és felesége, akik sikeres, fiatal és szépreményű színésznőknek „csináltak angyalokat”. A házban egyre másra jelennek meg az idegenek, akikről csak a néző tudja, hogy a ház múltjának kísértetei. A lakók, bár azt nem mondhatjuk, hogy gyanútlanok, mégsem sejtenek túl sokat.
Annyi bizonyos viszont, hogy menekülnének újdonsült otthonukból, ám kénytelenek maradni, hiszen minden pénzüket az épületbe és újrakezdett életükbe fektették.
Hayden (Kate Mara) zaklatni kezdi Bent, (McDermott) még személyes látogatást is tesz, mely tragédiába torkollik, melyben a groteszk mód megégett, Larry Harvey (O’Hare) és Ben sorsa felbonthatatlanul összekapcsolódik. Kényszerű bajtársiasság alakul ki a két férfi között.

Túl sok titok kezd el halmozódni körülöttük, a ház kiterjesztette rájuk befolyását és nem fogja elengedni őket egy könnyen. Máris igyekszik uralma alá hajtani a szereplőeket.
A sorozat egyértelműen remek úton jár, meglepő módon a klisékre is lehet építkezni, ha az stílusos és igényes. Én nagyon élvezem a szériát, a szereplők jó teljesítményt nyújtanak, kíváncsian várom a történet folytatását, mellyel szintén hamarosan jelentkezem, hiszen egy két részen át tartó Halloweennel készültek az alkotók…

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről