Kalandpark

Kalandpark (Adventureland)

Greg Mottola rendezte ezt az idén nyáron bemutatott filmet, s bár Kristen Stewart és Ryan Reynolds kivételével számomra más ismerős arc nem szerepelt benne, ez nem von le semmit a film értékéből. Kár tagadni, de nagy visszhangot nem keltett a Kalandpark, az Alkonyat  rajongók egy része azért biztos beült és megtekintette.

Folytatás...

Először is leszögezném nem vígjátékról van szó, bár magam se tudom meghatározni a műfajt.
Egy fiataloknak szóló, nyári, egyszer nézhető alkotás, a nyolcvanas évek hangulatában. Biztos bennem van a hiba, hogy különösebben nem tudott megérinteni a történet, pedig én kíváncsian ültem le megnézni.


A történetről röviden, hogy van egy egyetemre készülő srác James (Jessi Eisenberg), aki kénytelen nyáron munkát vállalni ha egyetemre akar menni, ugyanis a család anyagi helyzete megromlott. A Kalandparkba nevű vidámparkba veszik fel, ahol sok érdekes ’figura’ dolgozik. Megismerjük az ott dolgozó fiatalokat
.
A pipázó Joelt (Martin Starr),

Bobbyt (Bill Hader) a lelkes főnököt, a kissé együgyű feleségét Paulettet (Kristen Wiig),

valamint a karbantartót Conellt (Ryan Reynolds).

Minden van ami jellemző egy tinifilmre: kocsiban csókolózás, szülői szigor, álmodozás, füvezős-iszogatós-hányós buli fűszerezve klassz zenékkel. Jó is az a nyolcvanas évek! James észre sem veszi, és szerelmes lesz Emilybe (Kristen Stewart), de ő titokban viszonyt folytat a nős Conellel.

Vonzódnak egymáshoz, de nem történik semmi köztük. Mire Emily rájön, hogy  szereti a fiút, addigra késő mert James elmegy randizni a legmenőbb lánnyal Lisa P-vel. Emily szakít Conellel, de már mindenki a viszonyukról beszél. James is megtudta. Mikor vége lett a nyárnak el sem búcsúztak egymástól. De hiányzott neki a lány, ezért úgy döntött meglátogatja. Kibékülnek és vége a filmnek.  

A Jamest alakító fiú hozta a fusztrált, könnyen befolyásolható, csapongó figurát, de szerintem nincs benne semmi különleges és alkatilag se biztos, hogy limonádé filmeken kívül másban is tudna valamit lvillantani. Kristennek fura az arca, erre kellett rájönnöm. Furcsa, kialvatlan és egykedvű, olyan mint sokszor az Alkonyat filmekben. Ami nem baj, csak volt időm megfigyelni annyiszor megnéztem az első részt. Eltérnek a vélemények színészi képességeiről, van aki magasztalja és vagyok én. Hozzáteszem az ő szinkronhangja is irritáló volt a Kalandparkban, de erről kivételesen nem tehet. Ryan Reynolds sem brillírozott bár ennél több nem volt kihozható Conellből.

A Kalandpark csak ’úgy van’. Nézhető, nosztalgikus, néha van benne ütős mondat, egy kis szerelem de ennél sokkal-sokkal több kell, hogy az emberek tolongjanak a bejáratnál jegyelővételért, és hetekig benne vezzese a mozis listákat. Érdekelne mi volt a célja a rendezőnek a filmmel, mert nem érzek benne mély mögöttes tartalmat.

A kibontakozó első szerelem, a nagybetűs élet, a világmegváltás gondolata, a fiatalok harca és  küzdelme egy olyan korban, amikor még jó zenéket játszottak és mindenki szabadnak érezte magát. Na ilyenre befizetnék.                  

 

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről