Fringe 4x08 - Back to Where You've Never Been

Hosszabb szünet után vége a Fringe nélküli időszaknak. A helyzetet kicsit elszomorítja, hogy az évad nem túl ütőképes, ami egyre közelebb hozza a sorozat halálát. Bizony ott tartunk már, hogy igen minimális az esély arra, hogy legyen következő évad. A készítők szerint azonban a finálé végleges lezárásnak is elmegy majd, így nem fog lógni a levegőben a sztori. Ettől függetlenül kár érte, hiszen az első szezon zseniális volt.

Azóta viszont lefelé vezet az út. Az előző évad is félresiklott valahol, nem azt kapta a néző, amit várt. Valami hasonlót érzek a negyedik etappal kapcsolatban is.

A visszatérő epizód legalább a főszálat ölelte maga köré, igaz nem sok újdonságot hozva. Peter továbbra is biztos benne, hogy valamiféle párhuzamos világban rekedt és mindent megtesz azért, hogy viszontlássa szeretteit. Úgy véli, hogy a gép az egyetlen esélye erre. Walter segítségét kéri, aki hajthatatlan, nem segít hősünknek. Ekkor támad egy merész gondolata.

Ezzel a párhuzamos idősík dologgal elvesztette a sorozat a súlyát. Úgy értem, hogy kit érdekel, hogy ebben a világban ki kivel szövetkezik, adott esetben ki hal meg, hiszen ez úgysem az az idősík, ami számítana.

Peter a másik oldalon akar szövetségest találni, aki segíthet neki. Walternatív épp megfelelő választás a célra. Ám problémafelhők gyülekeznek ebben a világban is. Úgy fest, hogy az alakváltók mindkét oldalra befészkelték magukat és egy rejtélyes harmadik fél mozgatja a szálakat. Ez az elgondolás még tetszetős is lenne, de gyorsan elrontják ezt is a készítők. Egyrészt miért megint alakváltók? Kitalálhattak volna valami kevésbé agyonrágott csontot is. Másrészről a szálmozgatás sem tartogat meglepetéseket. Visszatér David Robert Jones (Jared Harris), akit mostanában a mozizók Moriarty professzor szerepében láthattak a Sherlock Holmes második felvonásában.

Feltűnt még a titokzatos megfigyelő, aki üzenetet hozott Oliviának, miszerint bármit is tesz, meg kell majd halnia. Alapesetben ez tetszetős fordulat lenne, de ha Peternek igaza van és ez nem az ő idősíkja, akkor a szőke szépség esetleges halála nem lenne túl drámai.

A taktikai játszma tovább folytatódik, még nem tudni ki kivel van és mi a végső cél. Sajnos a misztikum és az a bizonyos megfoghatatlan plusz elveszett a sorozatból. Kérdés, hogy milyen irányba viszik tovább a készítők ezt a nyögvenyelős mondanivalót.

Összességében egy langyos visszatérést produkált a Fringe, amely olyan korán vonult téli nyugovóra, hogy az egyszeri néző azt is elfelejtette, hogy hol tartottunk és min kell meglepődni. Sajnos a színvonal továbbra sem igazi. Kár.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről