Nightmare before Christmas/ Rendhagyó Karácsony

Mivel Wouhn már bekezdett a Charlie és a Csokigyárral, én úgy gondoltam, hogy akkor jöjjön egy másik remekbe szabott mese Tim Burton-től.
A magyarul Karácsonyi lidércnyomás címmel ismert animációs film 1993-ban készült és filmtörténeti mérföldkő.

Ez a Burton-hétvégénk első kapcsolódó bejegyzése. Élvezzétek, olvassátok!Kövess…

Tim Burton egyik leghíresebb művéről van szó, mely nem csak külföldön, de hazánkban is kultikusnak számít. Az egyedi Burton-hangulat az, amitől ilyen csodálatos ez a film.
A megjelenítésben is ott van egyfajta aranyos, kedves, mégis groteszken horrorisztikus látásmód. Emellé párosul Danny Elfman remek zenéje, amiért egyébként Golden Globe-ot kapott.
A történet nem egy nagy durranás, de mégis eredeti. Halloween Város lakói minden évben lelkiismeretesen előkészülnek Minden szentek éjszakájára, de a kisváros legkedveltebb lakója, Jack, a Tökkirály megunja ezt az ünnepet és helyette Karácsonyt szeretne. Tehát a város lakói mozgósítanak, hogy idén ők rendezhessék a Karácsonyt.
Mondanom sem kell, hogy ez nem egy megszokott Karácsony lenne…
Fogják magukat és elrabolják a Télapót is, majd Jack a helyébe lép, de nem úgy sülnek el a dolgok, ahogyan azt a Tökkirály elképzelte. Van egyébként egy mellékes szerelmi szál is Jack és Sally között, de szerintem el is hagyhatták volna.
A Karácsonyi lidércnyomás egy remek hangulatú kis film, alig több mint egy órában. Az egyedi képi megjelenítés mellé zenés énekbetéteket is élvezhetünk, melyek mindegyike kiváló.
Jack hangját Chris Sarandon adja, de Danny Elfman is besegített, míg Sally Catherine O’Hara hangján szólal meg. Ez a kis animációs történet teljesen magával ragadja az embert, hangulata nem ereszt egy pillanatra sem. A dalok fülbemászóak, szomorúak (Jacks’ Lament, Sally song), vidámak, mókásak (Making Christmas, Kidnap the Sandy Claws).

Figyelembe véve, hogy a film 93-ban készült, mégis örökérvényű, az animációs megoldások, bár elavultak, de ez ad neki patinát, mely ez esetben a minőségi szórakoztatást jelenti.
Ha elhinném, hogy léteznek varázslók, akkor azt mondanám Tim Burton az.
De legalábbis egyedi képességekkel megáldott mesemondó.

9

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről