Juan, a Zombivadász (Juan of the Dead)

Kubai zombi-mozi! Na, erre befizetek! Mondottam, aztán rohamosan lankadt a lelkesedésem. A szokványos kezdés után, egy még annál is szokványosabb folytatásban volt részem, mindezt sótlan humorvilággal tették még nehezebben elviselhetőbbé. Zombi-paródiákból ennél sokkal jobbak készültek.

Sok nemzet témába vágó alkotását láttam már és még csak nem is ez volt a legrosszabb. De nem is volt jó.
Tartalom szempontjából egyáltalán nem tudták kitölteni a másfél órát, tengés-lengés van, meg értelmetlen helyzetek és párbeszédek, de azok dögivel. Az egész elkezdődik, de nem tart sehová, nincs koncepciója a produkciónak.
Persze lehet, hogy éppen ez volt a koncepció. Elcsattan egy-két jobb poén, némi eredetiséget is felmutatnak, de végső soron ez akkor is csak könnyen felejthető, aligha humoros mozi lett.

Helyszínünk ezúttal Havanna, a szocialista Kuba szigetországának fővárosa, ahol két semmirekellő lébecoló múlatja az időt. A meggazdagodáson kívül semmi sem érdekli őket és idétlenebbnél idétlenebb tervekkel állnak elő. A munka büdös nekik, így mindenféle svindlivel teremtik elő a napi piára valót.
A címszereplő, Juan (Alex Díaz de Villegas) egy céltalan, felelőtlen férfi, aki maga mögött hagyott már egy feleséget és egy leányt. Az említett lánnyal elég parázs viszonyt folytat. Szóval a moziban jelen van a teljesen felesleges családi háttér dráma is. Simlis barátainak körében pergeti a napokat, melynek tagja legjobb barátja, Lazaro, (Jorge Molina) annak fia, egy transzvesztita és egy gyurma gyuri. A két baráton kívül úgy nagyjából egyik sem egy kimunkált karakter és még az első kettő sem holmi dolgos munka eredménye.
Azonban, ha már valami pozitívumot említhetek, akkor az az, hogy a szereplők elég jellegzetesek.
Nem kifejezetten szerethetők, vagy szimpatikusak, de kitűnnek a szürke kis mozi hátteréből, amit a jellegtelen forgatókönyv teremtett meg.

Ez a lehetetlen bagázs éppen egy újabb szélhámosságon töri a fejét, amikor elszabadulnak a zombik. Csak úgy, ahogy az lenni szokott.
Megjönnek és pillanatok alatt háborús állapotok uralkodnak el az utcákon. Eleinte fel se fogják mi van, aztán fokozatosan rájönnek, hogy a dolgok megváltoztak.Ám mindezt flegma nemtörődömséggel veszik tudomásul, ami nyilván humor akart lenni, de ezt is már annyiszor láttuk, hogy teljesen hatástalan.
Ehhez viszont mókásan párosul a tévéből és a rádióból nyomatott állami propaganda, Amerika szerepvállalásáról az eseményekben, a kapitalizmus hibáztatásáról, a disszidensek bűnbakká kiáltásáról.
A zombikat is következetesen disszidenseknek nevezik. Ez a része egyszerre parodisztikus, kritikus és humoros, csak sajnos körülbelül ennyiben ki is merülnek a poénok.

Nem tudnak kiszakadni magukból és a zombi apokalipszist is megpróbálják a maguk hasznára fordítani. Zombi gyilkos üzletbe kezdenek, hogy másokat szabadítsanak meg a szörnyetegektől, persze jó pénzért.
Eközben körülöttük széthullik a világ, mindebből azonban semmit sem észlelnek, mert nem olyan drasztikusak a változások. Ez is humorizálni próbáló húzás, csak gyenge.
Szerencsére azért a zombi filmes kliséknek csak néhány elemét használták fel, a hangsúly nem is igazán az élőhalottakon van. De hogy igazából min van, azt nem tudnám megmondani.
Van némi sejtésem valami bizarr hazafiassággal kapcsolatban, de nem merném egyértelműen kimondani.
Ezzel elérkeztünk a filmek és ennek a filmnek is a legnagyobb hibájához. Ez pedig az összetartó erők hiánya. Nincs ami összetartsa, a koncepció hiánya miatt szétcsúszott az alkotás, ami így lényegében néhány jelenet egymásutánisága. Semmi több. Ezen jelenetek egyike-másika egészen tréfás, de összességében még is inkább fárasztónak és érdektelennek nevezném az alkotást.
Egyáltalán nem kihagyhatatlan. Én is meglettem volna nélküle.

3

Hát barátom te fordítva vagy

Hát barátom te fordítva vagy bekötve ,ez bizony jó film csak vevőnek kell lenni az abszurditásra.

Csak hétköznapi "antihősök "vannak  de ne várd az amerikás álomgyár futószalagon gyártott sekélyes poénokat.Egyszerű film de szórakoztató és nem ül le.

Ez nem az MTV-s(már nem a királyi) zombis kinyírjuk mert mi yenkik fáin csávók vagyunk,na azok olyanok mint a savanyú tej átmegy rajtad de maradandót nem alkot mert a végtermék megy a derítőben végzi.

Jó magam már este kapcsoltam oda de végignézem pedig már hétfő amikor véget ért  "és reggel csörög a vekker"(tyereskova) de megérte.

Végre egy film ami szórakoztatott,ja és a szinkron is csillagos 5-s

Ennyire ne húzz le egy filmet mert nincs benne semmi Hollywood,pont ezért jó

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről