Z Világháború (World War Z)

A nyár nagy blockbustere volt ez a film. Sokan várták, többek között én is.
Na, nem mint ha nagy rajongója lennék a zombi témának, de érdekelt, hogy mit hoznak ki Max Brooks nagy sikerű és egyébként kiváló könyvéből.
Azt kell mondjam, elég keveset sikerült…

Amit az előzetesekben láttunk, az a mozi érdemi része. A nagyszabású zombihullámok, a látványos tömegjelenetek. Ezen túlmenően viszont nem találunk semmit az alkotásban: Üres.

Max Brooks – aki a siralmas Abraham Lincoln, a vámpírvadászért is felelős – egy érdemi kötetet írt. Abban az elképzelt riport kötetben igényesen, érdekesen és racionálisan mutatta meg, hogy különböző emberek hogyan élnék meg és, hogy élnék túl a világméretű zombi járványt. Írásában nem csak a katonai aspektusát mutatja be az elképzelt eseménynek, hanem hosszú távú politikai és szociális hatásait is, melyek gyökeresen átformálnák az emberiséget. Egyben nagy hangsúlyt fektet az emberiség lelkét érő impressziókra is.
Az elhúzódó és folyamatos harc befolyására a mindennapokra.
Ehhez képest az ebből készült forgatókönyv egy silány és gyenge katasztrófa film, zombikkal.
Lényegében egy „menj ide - menj oda” sztori, amilyet már ezerszer láttunk. Elindul egy globális fertőzés hullám, ami az emberek döntő többségét megöli és átalakítja emberhúsra éhes szörnyetegekké, amik irdatlan és ösztön hajtotta hordákban rontanak rá az élőkre. Eztán kalandos útra kelnek, hogy felleljék az ellenszert a betegségre. Ennyi. Nem sok, igaz? Mindezt elég lágyan mutatták be, hogy – kis túlzással –
a gyerekek is beülhessenek a moziba.

Brad Pitt is csak azért került bele, hogy legyen egy húzónév, – rajta kívül nem sok ismertebb név akad – egyébként az is lehet, hogy kevesebben mentek volna el a mozikba, ha az ő neve nem virít a plakátokon.
Az IMDB 7,2-es értékelése eléggé jószívű, mivel a sztori teljesen lapos, egy dimenziós, annyira légies és annyira felületes. Egyszerűen tartalmatlan.
Nagyon aprót túlzok, ha azt mondom:
A filmnek semmi köze a könyvhöz. Maximum a címe, meg egy-két elejtett utalás. Összecsapott, felületes munka, ami ugyan popcorn moziként még talán megállja a helyét, de bosszantóan tartalmatlan, meg sem közelíti Brooks könyvének hangulatát, témáját.
Igazából csak kaptunk egy újabb zombis marhaságot, aminek a forgatókönyve felett is több ember bábáskodott, mint kellett volna. Ennek meg is lett az eredménye. Persze az akció jelenetek, vagy a látvány tekintetében nem lehet panasz rá, azonban az ezeket a részeket összekötő események lényegtelenek, elsikkadnak, unalomba hajlanak. Nagyon meglátszik az ötlettelenség, nem csak a felhasznált klisékben, hanem abban is, hogy az íróknak gőze sem volt mit kellene írniuk. Ezért aztán fogtak egy tök egyszerű sablont és arra rendeztettek egy filmet csóró Marc Forsterrel.
Forster nálam már letett egy s mást az asztalra, például legutóbbi mozijával, a Géppisztolyos prédikátorral, vagy a régebbi Maradj!-jal, ám ennek az összecsapott jelentéktelenség láttán, még nála nagyobb direktorok is véresre vakarták volna a fejüket.

A sztori erős felütéssel kezd, aztán fokozatosan langyosodik fel, gyengül. Átvált egy kidolgozatlan rejtvényfejtésbe, amit igyekeztek megtűzdelni némi magándrámával, ám az sem képes kiváltani a szükséges hatást. Feszültség nélküli az alkotás. Ráadásul a végső megoldás kész röhej, B-mozikba illő marhaság. A film végén az a fogcsattogtatós zombi…
Ha valami félelmetes megoldás akart lenni, akkor tökéletes bakot lőttek, mert inkább nevetséges.

Brad Pitt igyekszik komolyan előadni az egyébként teljesen lélektelen, kidolgozatlan figuráját, de lássuk be, az akkor is csak egy nyári popcorn zombikkal. Ennél többet várhattunk ugyan, de a csalódás elkerülhetetlen.
Inkább vegyük elő Brooks könyvét, abban sokkal inkább el lehet merülni, mint ebben a produkcióban, amit egyébként részben nálunk forgattak. Bár úgy tudom, utólag az összes itt felvett jelenetet kivágták…
A film őszintén szólva siralmas. Lehet, hogy túlságosan összemérem a könyv okozta élménnyel, de ez a sztori még az összehasonlítás nélkül is primitív, ötlettelen és életképtelen.
Nem jelenteném ki, hogy kár volt megnézni, – bár hajlok rá erősen – de az ziher, hogy ez nem ért meg egy mozijegyet.

4

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről