Dexter 8x12 - Remember the Monsters? (sorozatzáró)

Ez is megéltük. Vége lett egy szép 8 éves pályafutásnak. A teljesítmény hullámzó volt, mint Florida partjainál az Atlanti-óceán. Jó és kevésbé színvonalas évadok váltották egymást, az írói beidegződéseket megismertük és nagyjából elfogadtuk. A Dexter számomra szép emlék marad, azzal együtt, hogy a záró szezont sokkal, de sokkal jobban össze lehetett volna szedni. Nagyon kár, hogy a rajongók egy nem elenyésző hányada azt is megbánja, hogy belekezdett a sorozatba. Tényleg nem értem, hogy miért nem lehetett egy sokkal jobb és emberibb záró szezont produkálni.

Ott látszik leginkább a koncepció nélküli firkálás, hogy behozták Masuka lányát a képbe, akinek bemutatásával értékes játékidőt vettek el a többi száltól. Haladtunk előre és néhány józan életű és végtelenül optimista rajongó azt gondolta, hogy majd lesz bármilyen jelentősége ennek az egésznek. Na, ők azok, akik marha nagyot tévedtek. A záró évad kérdéseket nyitott ahelyett, hogy lezárta volna őket.

Aztán ott van – az egyébként remekül összerakott – Oliver Saxon, vagyis Daniel Vogel karaktere, akiből tényleg lehetett volna Dexter legfőbb ellensége, ha... Ha a beharangozott rendkívüli intelligenciája ellenére akár egyetlen értelmes dolgot is csinál az utolsó részekben. Ez a fickó egy idióta, minden csapdába besétált, minden idiótaságba belement, agyrém, amit csináltam az Agysebész misztikus karakterével.

Hogy a sztoriból is említsek valamit: végül Dexter nem halt meg, Debra viszont igen. Végül is elfogadható ez így, de valahogy mégis keserű szájíze van az embernek mindezek láttán. Még akkor is, ha az elmúlt 11 részt kivesszük a dologból, szerintem nem sokan számítottak ilyen befejezésre korábban. A Dexter-Debra szállal még ki tudok békülni, de a többi az valami gyalázat. Kezdve Hannah-val, folytatva Quinnel és Batistaval. Ez az utóbbi két ember annyira, de annyira segghülye, hogy az már fáj. Nem fáj, kínos és idegesítő. Hogy senki nem veszi észre, hogy a vihar közepén egy emberke 30-40 méteren keresztül cipel ki egy hullát a kórháztól méterekre? Ugyan, már!

Nekem ami leginkább hiányzott, az összeszedettség, a következetesség és a kreativitás. Nem tudom mit gondoltak a készítők. Azt, hogy ez majd jó lesz, elég lesz vagy ők egyenesen odavannak saját munkájukért? Mert ha globálisan nézzük a nagy egészet, akkor levonható a tanulság, hogy a fent említett szakemberek alig léptek meg olyan húzásokat, amit pár résszel később ne csináltak volna vissza. Ráadásul Dexter hányszor került olyan helyzetbe, amit csak azért úszott meg, mert az őt vizslató szemek gazdái negatív előjelű IQ-val rendelkeznek?

Én leginkább az évadot sajnálom, nem a finálét. Voltak még páran, akik sok-sok évig jelentős szerepet játszottak, de ők aztán semmilyen méltó búcsút nem kaptak. Sőt, többségüket még csak nem is láttuk a fináléban.

Az igényes magyar feliratokért köszönet J1GG4, maraxush és Cassone fordítóknak.

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről