Válasz a hozzászólásra

Lorax (The Lorax)

Dr. Seuss-nak nem ez volt az első filmadaptálása, valószínűleg nem is az utolsó, hiszen írói munkássága hatalmas. A gyermekkönyv írás úttörőjének tartott Seuss 2 Emmy díjat nyert és 87 éves korában halt meg 1991-ben. Művei azonban túl fogják élni őt, ez biztos. Egyedül azt nem tudom, hogy a jó öreg doktor nem forog-e a sírjában. Gyerekmesét forgatni úgy, hogy az ne gyerekeknek szóljon, nagyon rossz ötlet.

Én nem tudom, hogy a rendezőpáros (Chris Renaud és Kyle Balda) vagy a forgatókönyvírók (Ken Daurio és Cinco Paul) szúrták-e el a mesét, de az biztos, hogy itt valami nagyon el van szúrva.
A Hotel Transylvániához hasonlóan a Loraxot is tesztnek használtam, mert kíváncsi voltam, hogy az általam annyira nem kedvelt animációs rajzfilmeket, vajon a gyerekek tudják-e értékelni.

Röviden: Nem.

A gyerek végignézte a mesét, de nem érdeklődött iránta, csak eleinte, aztán a figyelme elterelődött, nem sikerült lekötni. Ahogy azt a Hotel Transylvániánál írtam, ahány gyerek, annyi reakció, de ahogy én is néztem a rajzfilmet, egyre inkább megerősödött bennem a tudat, hogy ezt egyáltalán nem gyerekeknek készítették. Talán inkább közelít a gyerekekhez, mint a Hotel Transylvánia, de ebben is sok poént felnőtteknek szántak. De még így is ez volt a gyermekbarátabb.
A mondanivalója is haladó szellemű és már korán megismerteti a gyerekeket a környezetvédelem és a fák fontosságával.

A főszereplőnk egy kisfiú, aki egy elég utópisztikus világban él. Egy olyan városban, aminek falai közül nem lehet kilépni. A kisfiú megpróbál fát szerezni, mert rossz a levegő, ugyanis abból már egyetlen egy sem maradt a város falain belül. Viszont tudomására jut, hogy a titokzatos Valaház lakója a segítségére lehet.
Kiszökik hát a városon kívül és rejtélyes alak elmeséli neki a Lorax történetét.
A narancssárga, bajszos lény a fák őrzője, aki azért jelenik meg a történetben, mert egy fiatal fiú nyereségvágyból kivág egy fát. Megpróbálja jó belátásra bírni a fiút, ám azt nem érdekli más csak, hogy meggazdagodjon. Ez sikerül is neki, beüt a biznisz, de fokozatosan kell rádöbbennie, hogy mekkora hibát vétett. Az üzleti érdekek felülírták a valódi értékeket.
Ez a film esszenciája.

És ez a baj, mert ezt egy gyerek még nem éri fel ésszel.
Azt igen, hogy nem szabad kivágni a fákat, de ezt már nem. Öreg hiba gyerekmeséből felnőtteknek forgatni filmet, pláne ha az alkotásunk egyszerre szeretné kiszolgálni mind a felnőtteket, mind a gyerekeket.
Ezt nagyon nehéz elérni, túl kényes az egyensúly és fakezű rendezők, forgatókönyvírók erre nem képesek. Igazából erre nagyon kevesek képesek.
Ezért is lett ilye bugyuta és unalmas produkció ebből. Hamar ellaposodik és érdektelenséget vált ki a felnőttekből. A gyerekeket meg nem köti le. Pár nappal később már nem is emlékeznek rá.
Nagyon nagy kár, szerintem Seuss-t elszomorítaná, ha látná, hogy mit kontárkodtak össze a művéből.
A Lorax egyszerűen felejthető és gyenge.

4

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről