Zeitgeist

A cím jelentése korszellem. A cím pedig egy dokumentumfilmet takar.
Egy filmet, ami megpróbálja bemutatni, milyen is a valóság, egy valósnak hitt világ függönye mögött.

Itt folytatódik...
A film nagy vihart kavart világszerte és megosztotta az embereket.
Egyesek szerint csupán egy újabb „összeesküvés-elmélet”, amit unatkozó férfiak és nők találtak ki. Amennyiben ez az igazság, akkor egészen jó munkát végeztek. Mások szerint véletlenek egybeesése az egész. Ha ez így van, akkor túl sok véletlenről kell beszélni.
További vélemények szerint viszont lerántja a leplet a sok visszaélésről, a hatalomba vetett hitünk jogosságát kérdőjelezi meg, rejtett igazságokat oszt meg a nézőkkel.
Csak annyi bizonyos, hogy ahány ember, annyi vélemény.

 A legfontosabb, mindenki maga döntse el, hogy mit gondol!

A film maga, három fő részből áll.
Az első a vallással foglalkozik. A legtöbben ezért a részéért marasztalják el a filmet.
Ez a leginkább kétséges alapokon nyugvó fejezete, ám mindenképpen érdekes.
A második rész, a Világkereskedelmi Tornyok, a 911-es tragédia körülményeit és következményeit mutatja be. Sokban támaszkodik a Michael Moore által készített, Fahrenheit 9/11 című dokumentumfilmre, de más szempontok alapján építi fel érvelését.
Míg a harmadik szakasz pedig a bankok világát vázolja. Ízelítő a pénzügyi univerzum árnyékos oldaláról, az oktatás degradációjáról, sutba dobott alapvető, emberi jogokról.
Ahány ember, annyi vélemény, hiszen véleménye mindenkinek van, és természetesen a saját véleményünk mindig hangsúlyosabb másokénál.
A vélemény is más, az emberek is mások. A problémák a különbségekből fakadnak.
Sok mindent lehet mondani a filmről, de azt mindenképp pozitívumként kell megemlíteni, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az embereknek nem a differenciálódást kellene erősíteni, hanem a hasonlóságokat észrevenni. Arra buzdít, hogy ne higgyünk el mindent első kézből, utána nézés hiányában, csupán egy forrás által megerősítve.
Ösztönöz, hogy az emberek műveljék magukat, miáltal elkerülhetik, hogy megtévesszék őket. A film céljaként sok mindent meg lehet említeni, de az tény, hogy gondolkodásra serkent, amire nagy szükség volt mindig is, szükséges most és az is marad.

A film hivatalos honlapja:
http://www.zeitgeistmovie.com/

A film, magyar felirattal, megtekinthető:
http://video.google.com/videosearch?q=zeitgeist+hun&emb=0&aq=f#

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről