Waiting...

E 2005-ös vígjátékot kétségkívül nem jelölték Oscarra, se Globe-ra. Nem is olyan film ez. Mégis az egyik legjobb komédia, amit valaha láttam.Vigyázz durva…

Elöljáróban annyit, hogy rengeteg fiatal komikus színész nevével találkozhatunk ebben a moziban. Justin Long, Ryan Reynolds, Anna Faris, aki egyébként a Horrorra akadva sorozatból ismerhetünk, őket támogatja még pár nagy öreg, Lius Guzmán és David Koechner.
A színészgárda jó és kivétel nélkül jól látják el a feladataikat, még a kevés szöveggel rendelkező szereplők is egyéniek és jól formáltak.
A főszereplőt, Monty-t, Reynolds játssza, bár szerintem a Justin Long alakította Dean inkább lehetne, mivel alapvetően az ő életét követhetjük nyomon.
Lényeg a lényeg, a történet egy Shenaniganz nevű Steak bár egy napját dolgozza fel.
Eközben Dean vívódik, mert nem tudja, mit kezdjen az életével, amiről úgy érzi egy helyben áll csupán.
Megmutatkoznak a dolgozók személyiségjegyei, mindegyik jól elkülöníthető, egyedi ember hibákkal és erényekkel. Betekintést nyerhetünk a vendéglátás rejtelmeibe és háttérmunkálataiba, még ha a készítők egy kissé költői túlzásokkal spékelték meg művüket.
Sok minden valóban helytálló.
Aki a vendéglátásban dolgozik, annak egy kicsit kattantnak kell lennie, másképp nem bírná ki, hogy 15 órákat dolgozik, és ha úgy adódik nincs se hétvégéje, se ünnepnapja.
Monty elkezdi bevezetni az új fiút Mitch-et az étterem munkarendjébe, elmagyarázza a szabályokat.
De nem azt mutogatja el neki, hogy hol találja az eszcájgot…
Vázolja neki a hely sajátos játékát, amit az itt dolgozó férfiak szórakoznak és ez nem más, mint a dákójuk véletlenszerű egymásnak mutogatása, oly módon, hogy a másik azt észrevegye. Amennyiben ez sikerül, akkor köcsögnek hívhatják és seggbe rúghatják egymást.
Emelkedett, felnőttes játék, de poén.
Az élet megy e kicsiny vendéglátó egységben, dolgoznak, ugratják egymást, sok minden kiderül ezáltal a karakterekről.
Meg kell említenem, hogy a film mérhetetlenül trágár és rengeteg szexszel kapcsolatos megjegyzést is tartalmaz. Akinek ez nem inge, az ne vegye magára.
Mindenesetre a szövegkönyv valami hatalmas!
Pár példa (Akinek ez durva, az ugorja át ezt a részt):
„Te vagy a legkirályabb kibaszott srác a Shenaniganzban. Mintha a legokosabb Down-kóros gyerek lennél!” „Ha itt akarsz melózni, ebben az étteremben, akkor komolyan hiszem, hogy meg kell magadtól kérdezned egy egyszerű kérdést. Hogy viszonyulsz a meztelenséghez?”
„Mitch. Azt akarom, hogy csinálj meg nekem pár dolgot. Először is azt akarom, hogy jól figyeld meg a körülötted lévő dolgokat! Vágj be mindent! Mozgass át minden észbeli követ!
Megteszed nekem, Mitch? Aztán azt akarom, hogy gondolj arra, milyen lenne az életed, ha vakon születtél volna.”
„Picsába! Ez olyan buli lesz, ahol krumplipürébe dugom a pöcsöm!”
„Tudod, ha be akarsz iratkozni egy dühkezelésre, vagy alkohol elvonóra, szíves örömest megteszem helyetted. Megteszed helyettem? Köszönöm. Nagyra értékelem. De inkább csak mosogasd a kibaszott edényeket és fogd be a redvás pofád! Kibaszott agyturkász seggfej!"A főbb szereplők
!


Nos, ennyi lett volna, de a Monty és édesanyja közötti párbeszéd is mókás a film elején, illetve amikor a mexikói főszakács elmondja Mitch-nek a bré mutogatós játék szabályait.
Szóval a film durva, trágár, nem sok szépség található meg benne, de kiváló kikapcsolódást nyújt a műfaj kedvelőinek, vagy azoknak, akik a vendéglátásban dolgoznak.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről