Válasz a hozzászólásra

Szemfényvesztők (Now You See Me)

A legutóbbi szavazatok alapján ez a film nyert, szóval itt is van! Az idei év egyik meglepetése volt ez a mozi, ami világszerte nagy siker volt, annak ellenére, hogy erre senki nem számított, és ha őszinték vagyunk nem olyan nagy varázslat a produkció. Azonban nagyon szórakoztató.


Rögtön előre leszögezem, hogy nyugodtan meg lehet nézni a Szemfényvesztőket, mert megéri.
Nem mutat fel semmi újat, még különösebben eredetinek sem nevezhetnénk, de észre se vesszük és máris kikapcsolt bennünket. Nagyon jó a tempója, a történések pörögnek, mi nézők pedig csak bámulunk, miközben a szemünk elé tárul a világ legnagyobb bűvész trükkje.

A bűvészek nem először szerepelnek a vásznon, és meg kell hagyni, nem is ez volt a legjobb adaptációja a témának. A tökéletes trükköt eddig semmi sem überelte...
Louis Letterier rendező egy számos ember által firkálgatott szkriptet kapott kézhez, ami ritkán jó jel és az ebből fakadó hibák észre is vehetőek az alkotáson. És Letterier sem az az elit direktor, hiszen munkái között (A titánok harca, A hihetetlen Hulk, A szállító 2. és A nyakörv) nem találhatóak igazán jól sikerült darabok. Ám a Szemfényvesztőkkel sikerült neki a kiugrás, hiszen filmjét kedvelték az emberek és máris készülhet a folytatás, amit szintén ő fog rendezni. Ergo, borítékolható a blama...

Elsőre az ember azt hihetné, hogy valami Oceans 11 utánzatot fog látni, csak bűvészekkel, szélhámosokkal, mentalistákkal, ám ez nincs így. Illetve nem teljesen.
A sztori kezdetén összeszedik a négy bűvészt, (Isla Fisher, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson és Dave Franco) mivel rajtuk alapszik az egész.
Középszerű, vagy egykor nagy sztárok, ismeretlen senkik, akiknek sajnos egyáltalán nem dolgozták ki a személyiségét, így elsikkadnak. Egyedül Harrelson tud némi színt vinni a figurájába. Nem kerülnek közel a nézőhöz. Idegenek maradnak.
De a főszereplők is! Akiket Mark Ruffalo és Mélanie Laurent személyesített meg. Ők ketten egy FBI és egy Interpol ügynököt játsszanak, aki a fentebb említett négyes után nyomoznak, ugyanis a kvartett egy évvel a bekövetkező események előtt, egy különös, misztikus és rejtélyes invitálásnak engedve találkozik, ahol beavatják őket egy nagyszabású terv részleteibe, amit nekik kell végrehajtaniuk. Ami ha sikerül, az évszázad legnagyobb trükkje lesz. Ez a mutatvány három felvonásból épül fel, és mindegyik beillene záró mutatványnak, már ami a megvalósítást és a kalibert illeti.
Azonban elsőként egy bankrablással nyitnak. Emiatt indul utánuk nyomozás és ettől kezdve a film nem más, mint akció akció hátán – de persze nem az a lövöldözős, vérgőzös fajta.

Nagyon pörög a film, minimalizálták az üresjáratokat, miközben zajlik a nyomozás, sőt Morgan Freeman személyében még egy hivatásos bűvész leleplező is a nyomukba ered. Ám a Négy lovas néven elhíresült társaság megállíthatatlanul robog a végkifejlet felé, mindig egy lépéssel mások előtt.
Egyetlen dolog bánt a mozival kapcsolatban (a karakterek semmilyen jellegén túl) és az a befejezés összecsapott, felületes, hirtelen volta. Nem volt méltó az addig felvonultatott eseményekhez.
Elmaradt a nagy durranás, a hatalmas meglepetés, pedig ezt Lettier nagyon is jól tudta prezentálni a film során. A trükkök nagyon ültek, nagyot szóltak.
Ehhez képest a filmvégi fordulat elég gyalázatos volt.

Pedig a készítőknek sikerült megragadni a bűvészet lényegét. A szórakoztatást, a hit fontosságát és a  szemfényvesztést, hiszen a bűvész mindig eltereli a figyelmet a fontos dolgokról.

„Aki túl közel jön, nem lát semmit!”

És így is van. A szereplők benne vannak a sűrűjében és ezért semmit nem vesznek észre. De mi nézők is meg vagyunk vezetve rendesen!
Csak a lezárás lett volna valamivel frappánsabb! Meg a felesleges szerelmi szálat is mellőzhették volna...
Azért arról nincsen szó, hogy ez elrontaná a filmélményt, mert nem így van. A Szemfényvesztők ugyan egy közepes produkció, de azért inkább a jobb mozikra hajaz. Csalódást keltő a potenciál kihasználatlansága és szereplők gyenge megformáltsága, a sztori gyengeségei és a finálékor elmaradt tűzijáték, de azért egyáltalán nem rossz mozi. A humor terén is elég jól teljesít, bár néha azért már talán túlzásokba esik a bohóckodásokkal. Én nem hagynám ki, de még egyszer nem is nézném meg. Élvezetes, ahogy gördülnek az események, majd a nagy álmélkodás után elmagyarázzák, hogy miért is nem láttunk a saját szemünktől.
Jó kis bűvész mozi!

6

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről