Blitz

Már megírtam véleményem Statham tavalyi produkciójáról, A biztonság zálogáról.
Úgy voltam vele, ha már megnéztem azt, akkor már miért ne nézném meg ezt is, aztán duplába kirakom őket. Ennek eredményeként látható fenn a két kritika, mely kettő közül ez a jobb.
Talán azért mert ez egy regény adaptáció? Még pedig annak a Ken Bruen regényének megfilmesítése, akinek a London Boulevardot is köszönhetjük. Hamisítatlan angol nyersesség, némi akció, és egy bűnügy, ami során egy beteg elméjű rendőrgyilkos nyomába erednek.

A Biztonság zálogához képest most annyi a különbség, hogy Statham jelenleg is rendőrt alakít.
Egy öntörvényű, alapjába véve kiállhatatlan és problémás londoni zsarut, aki a maga értékrendszere szerint intézkedik, él és dolgozik, emellett még agresszív is. Ezért saját kollégái sem kedvelik a csiszoló papír modorú férfit. Ám őt ez nem nagyon érdekli.
Kb. ennyi a magánéleti háttér.
Szerencsére inkább a fő történetszálra koncentráltak a készítők, egyetlen apróságtól eltekintve, ami egy fiatal rendőrnő drogproblémája.
Mindössze annyi kapcsolatot véltem felfedezni a főszál és a mellékszál között, hogy a nő a főszereplőnk védence. Ergo, az egészre semmi szükség nem volt.

A főszál azonban elég jól el lett találva. Ez pedig egy rendőrgyilkos utáni hajsza, aki sorra öldösi az egyenruhásokat. A média, szokás szerint felkapja az ügyet és erre a szociopata gyilkos még rá is játszik, hiszen kapcsolatba lép egy újságíróval és egyre nagyobb cirkusz kerekedik az egészből.
Brant (Statham) összeáll újdonsült felettesével, a feminin Nash-sel (Paddy Considine) és hozzálátnak a gyilkos felhajtásának. Izgalmas hajsza alakul ki, míg el nem kapják a tettest, (Aiden Gillen - a Trónok harcának Kisujja) ám az elmebeteg férfire semmit sem bírnak rábizonyítani, mert annak ellenére, hogy a pacáknak valami baj van a fejével, nem ostoba. Körültekintően végzett áldozataival és ezért hiába kapják el, a felelősségre vonást megússza, mi több az általa generált médiaszenzációt is a maga javára fordítja.
Majd kiszúrja magának a főszereplőt és őt környékezi meg.
Azonban Nash és Brant ezt nem hagyja annyiban, megelőző intézkedéseket tesznek és a saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást. Tervük egyszerű, de nem nélkülözi a furfangos csavart.

A produkció akcióban annyira nem bővelkedik, inkább a krimi és thriller elemek vannak többségben és ez így is van rendjén. Emiatt több ez a mozi, mint egy közönséges akciófilm.
Jó a sztori, bár eredetiség terén nem etalon, de mi az manapság.
Ezen kívül Aiden Gillen személyében igazán kiváló aktort találtak a rendőrgyilkos Weiss szerepére, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt. Statham meg a szokásos durva, szögletes alakítását hozza.
Néhány apróságtól eltekintve ez egy jó kis mozi, aminek határozottan jót tett az angolos nyersesség.
Amerikanizáltan már lehet, hogy nem sikerült volna fele ilyen jóra se.
Még némi mondanivalóval is bír. Az önbíráskodó rendőrökkel (ami jó régi klisé) azt hangsúlyozták, hogy a bűnözők ellen egyre kevesebb módszer áll a társadalmat védő szervek rendelkezésére.
A törvény gondosan megvédi a gazembereket önnön szigorától, amire ez az alkotás is rávilágít, hona csak a maga felületes módján.
A témája azért nem ennek a problémának a vizsgálata.
Egy csupasz sztori egy elmebeteg utáni hajszáról, semmi több, de annak elmegy.

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről