RED – Különösen Veszélyes Nyugdíjasok

Warren Ellis és Cully Hamner képregényéből Robert Schwentke forgatott filmet, nem akármilyen színészekkel. A nyugdíjas titkos ügynök téma remek lehetőségeket tartogatott, de nem sikerült kihasználni ezeket. Sajnálatos módon ez a vígjáték közel sem olyan kacagtató, mint amilyennek látszik.

"Nem csak a húsz éveseké a világ..."

A DC képregény kiadó eddigi filmjei rendre kudarcba fulladtak – a Batman reboot kivételével – bár a RED eddig szépen teljesített a mozikban, ez sem egy jó alkotás. Ami leginkább csalódást okoz vele kapcsolatban az a humor hiánya. Az alaphelyzet, hogy az öregedő Willis, Helen Mirren, John Malkovich és Morgan Freeman kezébe stukkert, golyószórót, gránátot adnak önmagában hatalmas poén.
Remek ötlet a nézőkre szabadítani egy rakás visszavonult ügynököt és elszabadítani a poklot, telve robbanásokkal, tűzharccal, bunyókkal.
Eddig minden rendben is lenne, de az alapötleten túl nem merészkedtek. Megelégedtek ennyivel, de a lövöldöző öregek ténye nem lehet vicces másfél órán át.
A kevés poén öli le ezt a filmet és nem kifejezetten magával ragadó történet.

Frank Moses (Bruce Willis) nyugalomban, unalomban éli hétköznapjait, egyedül egy telefonközpontos nő, Sarah (Mary-Louise Parker) minden kapcsolata.
Ők ketten még sosem találkoztak, de kedvelik egymást.
A végső lökést az egykori CIA ügynöknek egy támadás adja meg. Miután az életére törtek, meglátogatja Sarah-t és együtt menekülnek tovább. A páros nyomában az egész testület élükön Cooper ügynökkel (Karl Urban). A menekülés során Sarah és Frank óvatos tapogatózása, illetve az abszurd helyzetük hoz pár poént, de nem eleget, hogy megmentsék a mozit. Nyomozásuk során fény derül egy régi ügyre, amelyikben Moses érintett volt, előkerül egy titkos lista is, a szálak egészen az alelnökig vezetnek. Egyszóval elég komoly az ügy.

A produkció vége követi a sablont, de Willis és Malkovich még bedobnak egy tűrhető geget a végére, miközben erősen sejthetőre vették a figurát, miszerint várható a folytatás.
Mindettől függetlenül én lényegesen jobbra számítottam, úgy érzem nem sikerült kiaknáznia az alaphelyzet és a sztori lehetőségeit. Erőtlen lett az alkotás, amit a színészek azért még el tudják vinni a hátukon, de egyszer nézhető így is. Tipikus példája annak, hogy mi lesz abból, ha fantázia nélkül nyúlnak egy remek történethez. Azt hiszem a képregényből ennél sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni.
Willis elég középszerű, Freeman pedig alig szerepel. Malkovich egész jól alakítja a paranoid ex-ügynököt, míg Helen Mirren egészen kiváló. Remekül áll neki a mesterlövész puska… :D
Elszomorító, hogy csak ennyire tellett. Ez az alkotás a sanszok kihasználatlanságának remek példája.
Egy ilyen sztorihoz nem lehet ennyire ügyetlenül hozzáfogni, nem elég az akcióra és a remek alapötletre bízni a filmet. Kellett volna némi plusz, főként a humor terén.
Nem is lehet ennél többet elmondani a moziról… önmagáért beszél, nem mondom, hogy említésre méltatlan, de az biztos, hogy igen gyenge próbálkozás volt.

4

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről