Kiborgtanárok

Régóta vadásztam már e filmtörténeti mérföldkőre. Egyszer még egy haverom - Kösz Gabi! - említette meg a film létezését. Azóta törekedtem, hogy megnézhessem. Ennek most itt tanújelét adom nektek is. Sejtettem én, hogy felülmúlhatatlanul szörnyű lesz, végül azt kell mondjam láttam már sokkal rosszabbat is. De ettől persze ez a film nem lesz jó.

Becsöngettek!

A Kiborgtanárok az a fajta sci-fi, ami a nagyon közeli jövőben játszódik. 1990-ben készült, de a címe Class of 1999. Nagy változásokat jósol, erre a rövid időre is.
Na, az ilyen esetekben egyetértek a magyar fordítói tevékenységgel. Ma, 2009-ben, senki nem nézne meg egy, Az 1999-es osztály című filmet. Ellenben egy Kiborgtanárok, még ha nevetségesen hangzik, akkor is érdekfeszítőbb.
A story tulajdonképpen annyi, hogy 99-re a közbiztonság nagymértékben leromlott, mivel a kölyök bandák gyakorlatilag háborús övezetet csináltak a városokból.
Ilyen bitang rosszak a gyerekek, bizony.
Mekkora ötlet, egyszerűen zseniális. Egyébként ezek a bandák valójában egy rakás idétlen, tetovált, tele piercingelt punk meg hippi. Meglehetősen nevetséges divatot követve öltöztették fel őket.
Ezen túllépve, a helyzet gyalázatosan rossz. „Egyetlen” megoldás létezik csupán, ez pedig a kiborg tanerő alkalmazása.
Itt jelenhetett meg az első mosoly az arcomon, és először rázhattam meg elnézően a kobakom.
A különösen nevetséges kinézetű Dr. Forrest (Stacy Keach) megnyeri a tendert és harci robotokat alakít át tanárrá, tehát a harci program helyett oktató-és védelmező funkcióval látják el őket.
Miért írtam azt, hogy „robotok”, amikor a cím szerint is itt kiborgokról van szó?
Ugye, a különbség az, hogy a robot teljesen szervetlen, míg a kiborg alapvetően ember - többnyire az agy emberi, pölö Robotzsaru - csupán kiegészítő implantátumokkal és egyebekkel építik át a testét.
Ez esetben nem erről van szó. A filmben látható lények teljesen gépek.
Itt valaki nem volt tisztában a fogalmakkal…

A főszereplőnk egy fiatal kölyök, (Bradley Gregg) Cody, aki éppen most szabadult a javítóból és elhatározta szakít régi bandatag életével, jó fiú lesz. Persze a bandák uralta suliba megjönnek az új tanárok is, testnevelést, kémiát és történelmet oktatni. :D
Egyébként a becsöngetést riasztó sziréna jelzi… ez egyszerre bájos, ötletes és nevetséges.
Az gyorsan kiderül, hogy a szervetlen tantestületi tagok keményen tartanak fegyelmet. Ha kell verik a kölyköket, mint a répát, de hogy komolyabb gond történhessen, azt megakadályozzák a technikusok, akik az iskolában elhelyezett megfigyelőpaneleken keresztül ellenőrzés alatt tartják a gépeket. Amikor a pipázó robot elseggeli a srácokat… az nagyon mélyen van…
Érdemes megfigyelni a kiborg tanárok „belső nézetét”! Én határtalanul jól szórakoztam rajta, ahogy lépegettek a „menüben”! :D
A film során szövődik egy elhanyagolható szerelmi szál is a főhős és az igazgató lánya, Christie (Traci Lind) között. Ám mindez huszadrangú, hiszen a lényeg az akció. Amit a tesi tanár el is kezd, hiszen órán szinte péppé ver egy srácot, illetve ki is nyírja, és elveri Cody-t is. Na, a testnevelés komoly dolog!
Ettől beindulnak a gépek, elkezdik előkészíteni a poklot.
Cody és újdonsült barátnője elmennek hát a tanáraik címére, hogy nyomozzanak egy kicsit.
Christie érhetetlen módon azon akad ki, hogy a nő nemű tanárnak nincsenek szarásig ruhái. Az fel sem tűnő apróság, hogy a konyhaszekrény, a hűtő és minden egyéb helyiség tele van gépolajjal, akkumulátor savval, meg hasonló cuccokkal.
Mint másoknál a reggeliző pehely, a tej és kenyér. Bajnokok reggelije! :D
Ám a robot-triumvirátus hazaér és üldözni kezdik a két kölyköt. És olyat láttam, de olyat…
Üldözés közben azon elmélkedtek, hogy a gyerek eszeveszett menekülés közben nem tartja be a KRESZ-t.
Nagy nehezen sikerül megmenekülniük, de elkapják az öccsét. Annak is milyen szöveget adnak elő...
Miután ilyen kellemesen bosszút álltak, úgy döntenek, hogy kirobbantanak egy bandaháborút.
Ez a szándékuk sikerrel is jár, jó nagy csetepaté veszi kezdetét a két rivális csapat között.
Annyira tetszett, ahogy az emberek lőttek, meg ugrabugráltak és bármi történt, a szájukon a vér az folyt, mintha kötelező lenne. Tök mindegy, hogy robbantak, golyó lyuggatta őket, elestek, vagy csak fingottak egyet. De a tanárok sem tétlenkedtek és beszálltak harmadik félként a népirtásba.
Ezalatt Dr. Forrest megöli a turpisságot kiderítő igazgatót (Malcolm McDowell). A harc végeztével a kiborg tanárok úgy döntenek, hogy odacsalják Cody-t a suliba. De azzal nem számolnak, hogy a kölykök rájöttek, hogy robotok és kibékítették a két bandát, hogy összefogjanak ellenük.
Ezek után beindulnak a dolgok. A robotok mészárolni kezdenek, a srácok keresik a megölésük módját, eközben az iskola termeiben és folyosóin vandálkodnak motorral.
Észrevehető némi érdekesség, mégpedig hogy a robot tanárok elkezdenek „robotosan” mozogni.
Eddig miért nem tették és miért pont most kezdték el?
A lényeg, hogy sikerül kiiktatni mindhárom gépet, akikből zöld színű trutymó folyik vér gyanánt, az utolsót stílszerűen az iskolabusszal végzik ki. Ám az még nem adja fel és félig szétesve is a nyomukba ered.
Őt egyébként a vicces nevű Patrick Kilpatrick alakította.
A végére még mutatnak nekünk egy rémesen röhejes robotot, ami ránézésre még egy hörcsöggel sem tudna végezni, hiszen a készítők imái tartják össze.

A vége természetesen az, hogy minden rendbe jön. Mindenki meghal, akinek muszáj.
Azt azonban nem tudom elhinni, hogy 90-ben ennyire tellett, hiszen a Terminátor úgy tudom korábbi.
Akkor miért egy ilyen szörnyen nevetséges robotot ráncigálnak itt?
Valószínűleg ez lehetett az egyik film, ami a mai Asylumszerű stúdiók és készítők ihletője lehetett…
Száz szónak is egy a vége, a film bődületesen rossz, az sem segít rajta, hogy a make-up-ért felelős, illetve a fodrász, magyarok voltak. Jókat lehet rajta mosolyogni, de ez nem az a mozi, amit még az unokáinknak is mutogatni fogunk.

2

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről