Kapcsolat

A sokat látott Robert Zemeckis rendezésében készült el ez a sci-fi még 1997-ben. Kiváló színészek közreműködésével pillanthatunk bele egy világba, ahol a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel első lépése a küszöbön áll. A film meglehetősen hosszú, a 150 perc játékidőt igyekeztek maximálisan kihasználni a készítők. Ezért lehetséges, hogy bár a Kapcsolat már 13 éves alkotás, mégis a mai napig rengetegen veszik le a polcról.

A cikk ide kattintva folytatódik...

A főszerepet Jodie Foster kapta, aki valósággal fickándozik Elle Arroway bőrében. Kiváló alakítást nyújt, amire mind a mai napig büszke lehet. A többi szereplő sem kispályás, David Morse, William Fichtner, Matthew McConaughey, James Woods, John Hurt és még sokan mások odatették magukat, hogy egy szemkápráztató tudományos fantasztikus mozit követhessünk végig.

A másik nagy dolog, hogy általában ezek a filmek egy bizonyos réteg felé irányulnak. Itt azonban nem erről van szó. Igyekeztek úgy elkészíteni, hogy mindenki kedvét lelje benne. A kőkemény sci-fi jelző nem illik rá, éppen annyira drámai, mint tudományos.

Sok hosszúra vágott filmnél érezhető, hogy a lassú kibontakozás következtében elvész a mondanivaló és nem tudják hasznosan kitölteni az adott időt. Itt erről szó sincs. Nagyon részletes és aprólékos a főszereplő(k) bemutatása. Lassú léptekkel haladunk előre, de szinte sosem unatkozunk. Ugyanis minden apróságnak jelentősége van és ezt jól tudjuk már a kezdettől.

Megmondom őszintén, nagyon csodálkozok azon, hogy nem készült folytatás vagy remake. Hiszen Carl Sagan regénye remek filmes ötletek sokaságával kecsegteti a potenciális rendezőket. Én nagyon szívesen látnék egy ehhez hasonló színvonalú második részt.

De visszatérve a Kapcsolatra, a film inkább a szórakoztatást tűzte ki célul, mintsem hogy elgondolkodtasson minket. Emellett az érzelmekre is kíván hatni, ami nem sikerült rosszul. Kevés olyan sci-fi van, amelyben jól mutatnak az érzelmesebb jelenetek, de ez kétségtelenül ebbe a kategóriába sorolandó. Akármennyire is olyan kérdéseket boncolgat a film, hogy van-e élet más bolygókon, kapcsolatba léphetünk-e velük, stb. én inkább úgy érzem, hogy csupán szórakoztatni akart. Ez is abból adódhat, hogy mindenki számára élvezhető alkotást kívántak összehozni a készítők.

Persze apróbb negatívumok is adódnak szép számmal, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Sehogy sem fér a fejembe, hogy mikor a kormány elkölt 1 csillió dollárt, hogy építsen valami gigantikus masinát és eljön az éles bevetés ideje csupán egyszer próbálkoznak meg vele. Hogy van ez? Működésbe hozzák, történik is valami és utána nem foglalkoznak vele tovább? Na ne már!

Összességében a Kapcsolat egy kiváló sci-fi mozi, amelyben a drámai elemek is jelen vannak és dominálnak. Hiába készült a film már több, mint egy évtizede, még mindig remek szórakozást nyújt, amely a képi megjelenítésben sem marad annyira el. Ajánlom mindenkinek, hiszen a sci-fi mellett eltörpül a film szórakoztatás iránti vágya.

7

5x néztem meg moziban egymás

5x néztem meg moziban egymás után. Viszont aki szinkronosan nézi, az készüljön fel a legrosszabbra. Nem, tévedtem. A feliratozás még rosszabb. A féreglyukat pl. üveglyuknak fordították, ráadásul a 2. perctől kezdve tele van helyesírási hibákkal. 27 db után meguntam számolni, annyira nem vagyok mazochista. :)

A film viszont kiváló: elgondolkodtat, szórakoztat egyaránt. "Do you wanna ride?" :)

A-fraid képe

Bizony, bizony, egy remek

Bizony, bizony, egy remek mozi.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről