Jason X / Tóból lettünk, tóvá leszünk

A Péntek 13 című „sorozat” 10. részével nézhetünk farkasszemet eme 2001-es alkotás segítségével. Valahogy különös kedvet éreztem aziránt, hogy ilyen hosszú idő után megnézzem ezt a filmet. Végül is nem bántam meg hirtelen felindulásból tett döntésemet, annyira nem volt rossz, mint a hírhedt elődök közül egynémely.

Valamilyen szinten aktuális is a téma, hiszen kijött a Péntek 13 újradolgozása Jared Padalecki főszereplésével, amit még nem sikerült magamévá tennem, de amennyiben a horror-hétvége nyeri a szavazást, számíthattok rá.

Sokat gondolkodtam azon, hogy szükség van-e ilyen filmekre, vagyis inkább arra, hogy a Jason-mitoszból mindent ennyire kifacsarjanak? Profit, marketing, amely mögött gyakran nem áll semmi. Rosszak a színészek, elnagyolt a forgatókönyv. Nem nagyon tudnak mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy van egy szinte sérthetetlen gyilkoló idióta és... Hát ez az. Hiányzik az ötlet, a kreativitás. Ja, ha már itt tartunk. A Freddy vs. Jason ebből a szempontból nem volt rossz, legalább valami színt vitt ebbe a koncepcióba.

Visszatérve a 10. etaphoz, sokban megegyezik abban, amit az imént leírtam. Sokat elmond, hogy közepes sorozat színészekkel készítették el, történet nuku, az ötlet viszont figyelemre méltó. Kapásból két nő is ismerős volt, Lexa Doig és Lisa Ryder törzsszereplő volt az Andromédában hosszú éveken át. Jó volt őket újra látni, de reálisan nézve, mégsem ők a világ legjobb aktorai. Hogy kellett-e ez a rész vagy sem, mindenki döntse el maga, de lássuk mi is történt.

Egy Jason által generált „baleset” következtében ő is és női főszereplőnk is hibernált állapotba került meglehetősen hosszú ideig. Több, mint 400 év elég volt ahhoz, hogy a világ gyökeresen megváltozzon, ám a hűvös levegő őket életben tartotta. Egy kutatócsapat talált rájuk, sikeresen megmentették az életüket és ezzel egy „szörnyet” szabadítottak az űrhajójukra. Innentől kezdve nehéz részletekbe bocsátkozni, mivel az idő többi része azzal ment el, hogy Jason megkéselt majdnem mindenkit.

Azt hiszem nem tudom kikerülni a valaha általam látott legviccesebb horror jelenetet. Hokimaszkos kedvencünk kinyiffantott két hálózsákba csavart pucér hölgyeményt úgy, hogy agyonverte az egyiket a másikkal. Hát nem zseniális? Azt kell mondjam, hogy az.
Komikus volt, idióta, de legalább valami színt vitt a fekete űrbe.

Persze ahogy az lenni szokott, Jason-t senki se tudta megállítani, a végén belecsapódott egy bolygó tavába. Az atmoszférába érve nem égett el, szívós gyerek, mindent kibír.

Baráti társasággal érdemes megnézni a filmet, a hangulat garantált. Többre sajnos nem jó, mert nem vált ki túl pozitív belső ingereket.


(Jason action figura. Vedd meg te is!)

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről