Horsemen(Az apokalipszis lovasai)

Az utóbbi időben Dennis Quaid ismét beindult, ennek eredménye a most következő film is, melyben természetesen főszerepet kapott. Ez a horror-thriller a megszokottakat nyújtja, mégis valamivel átlag feletti, a kissé bugyuta végkifejlet ellenére is.

„Come and See”

A film meglehetősen érthetetlenül kezdődik, és jó pont a részére, hogy a végéig megtartja azt a sejtelmes légkört, ami egyébként jellemzi. Nem lehet tudni, hogy mi lesz a következő pillanatban.
Jól van, azért akad egy pár előre megsejthető részlet, de a film alapvető motivációjára biztosan nem jön rá senki. Engem személy szerint nagyon meglepett, de erre még vissza fogok térni…
A film kezdete tehát érdekes, hiszen egy idős férfi a tó jegén talál némi emberi maradványt, főként fogakat és a fákra azt írták, hogy: „Jöjj és lásd!”.
A nyomozással a hányatatott családi hátterű Aiden Breslin nyomozót (Dennis Quaid) bízzák meg, mivel ő még fogspecialista is. A készítők nem hagynak egy szusszanásnyi szünetet sem, hiszen e bizarr eseményt rövidesen követi egy hasonlóan bizarr gyilkosság is. Egy család anyát „akasztottak” fel horgokkal egy állványra a saját otthonában. Eztán szinte rögtön még egy hasonló gyilkosság történik, de szép lassan kiderülnek a dolgok. Még pedig az, hogy az elkövetők többen voltak, mindegyiknek más-más volt a feladata, ami szertartásra utal. Továbbá a „Jöjj és lásd!” mindegyik helyen fel van festve, illetve az állvány, amit használnak egyedi készítésű. Eljutnak egy tetováló szalonba, ahol még némi utalást is kapunk egy szado-mazo vallási szektára. A cím alapján is sejthető volt ez a vallási irányvonal a filmben.
Eztán még fény derül a „Jöjj és lásd!” származására, mely természetesen a Biblia és a Jelenések Könyve, annak is egy része, mely az Apokalipszis Lovasairól szól.
Az áldozatok száma növekszik, a nyomozás hamarosan eredményre vezet, hiszen az anyagyilkosságnál megismert, adoptált ázsiai gyermek, Kristin (Ziyi Zhang) beismerő vallomást tesz, meglepően durván.
Na, ez sejthető volt, egyébként a japán hölgy remekül hozza a zakkant kislány szerepét. Jéghideg!
A történet bonyolódni kezd, hiszen a nyomozás fényt derít egy különös honlap létezésére, illetve a gyilkosságokat elkövető négyes három tagjára. Elég brutális jelenetek követik egymást.
De az a baj, hogy a negyedik lovas kilétére már körülbelül a film közepétől kezdve meg mertem volna esküdni és nem is tévedtem. Bár el tudtam volna képzelni egy durvább verziót, „fiatalabb” kiadásban.
A végére kiderülnek az összefüggések, de én azt hittem, hogy a négy gyilkos kedvű kölyök csupán öncélúan, passzióból lógatott fel embereket. De ez nem így van…
Van céljuk még pedig meglepően globális.
Nem mondom, hogy tetszik ez a motiváció, ami megmutatkozott előttem, mert amellett, hogy kevéssé realisztikus, a nagyon extrém kategóriába esik. De kétség kívül meglepő!
Egyszóval felemás érzelmeim vannak a Horsemen-nel, vagyis a Lázadó Kölykök Ligájával kapcsolatban.

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről