Karácsonyi ének(Christmas Carol)

Ezt a filmet szerintem mindenki ismerheti. Valaki azért mert már látta, valaki azárt mert a bemutatót látta, valaki azért, mert ismeri Charles Dickens eredeti történetét. Egy remek mese újrafeldolgozása, a főszerepben Jim Carey-vel, de azért látható még a Zemeckis által rendezett animációs moziban Gary Oldman, Bob Hoskins és Colin Firth.

Három szellem jő…

A film a nyomor és a gazdagság párhuzamba állításával veszi kezdetét, bemutatva hogy is készülődnek az ünnepre a népek, anyagi lehetőségeiktől függően.
A főszereplőnk Scrooge úr, egy idős megkeseredett férfi, aki utálja a Karácsonyt. Unokaöccse, Fred próbálja rávenni, hogy jöjjön el hozzájuk szenteste vacsorára. De az öreg nagyon makacs és inkább egyedül, magányosan tölti az ünnepet. Haza felé tartva már el is kezdődnek a különös események.
Az ajtókilincs csupán a kezdet, hiszen este paranormális aktivitást érzékel a hálószobájában, majd betoppan egy különös, láncok borította alak. Ez a figura nem más, mint Marley, egykori üzlettársa, aki komoly figyelmeztetést hoz Scrooge-nak. Változtatnia kell az életén máskülönben szörnyű sorsra jut.
Az öreg eleinte nem hisz a szellemnek, makacskodik, de Marley megígéri, hogy három szellem fogja meglátogatni a közeljövőben.
Az első nem sokat várat magára, ő egy világító, gyertyaláng fejű, suttogó lélek:
Az Elmúlt Karácsonyok Szelleme.

Magával viszi Scrooge-ot a múltba, megmutatva neki a régi ünnepeit, amikor még gyerek, kamasz és fiatalember volt. Tanúsítva, hogy egykor még ő is boldog volt, szerette a Karácsonyt, de kiderülnek a változásának okai is.
A Jelen Karácsony Szelleme egy hatalmas, harsány, szakállas figura, aki pénzhalmon üldögélve várja útitársát. Ő a nélkülözőket mutatja meg, Cratchit-et, az írnokát és annak nagy, szegény, de boldog családját. Rövid betekintést nyer az életükbe.
Külön kiemelném, ahogy Cratchit fukar, gonosz gazdája egészségére iszik, minden ellenére.
Valahol itt leledzik az ünnepi igazi mondanivalója…
Vethet egy pillantást arra is, hogy unokaöccsének vacsoráján mi zajlik.
Scrooge szembesül önmagával, kezdi megérteni, hogy mit is tett eddig rosszul. Az idilli hangulatot a Jelen Karácsony Szellemének durva halála szakítja meg. S az ő testéből születik meg az Eljövendő Karácsonyok Szelleme, aki csupán egy néma, ijesztő, fekete árnyék.
Ő feltárja előtte a jövőt, miszerint keserűségben és magányban fog meghalni, és ez senkit nem érdekel majd.
Az egyetlen ember, aki gondol rá, az egyik ember, akinek hitelezett, de ő is csak azért boldog, mert meghalt.
Rút jövő rajzolódik ki a zsugori vénember előtt
, és végül a temetői jelenetben Scrooge megkérdezi a Szellemet:

„Könyörgök Szellem! Mondd, hogy letörölhetem még e sírkő feliratát!”

Főhősünk a végén természetesen felébred, de immár új emberként. Áthatja az életöröm, a boldogság, az újrakezdés reménye, megváltozik. Elmegy az unokaöccséhez, segíti az írnokát és annak családját és a legvégén Cratchit meséli el mi is fog történni az eljövendőben.
Egy szép, látványos animációs film ez, mely mondanivalója mellett rendelkezik pár mókásabb jelenettel is, hogy Carey kiélhesse magát, bár ő egyébként is  számtalan szereplőnek adta a hangját a filmben.
Pl. amikor Marley-nak leszakad az álkapcsa. Még abból az egyébként durva jelenetből is poént csinálnak.
A film rövidnek tűnhet, pedig nem az. Másfél óra, csak az események lebilincselnek, és folyamatosan történik valami, bár túl sok fordulat nincsen benne. Alapvetően kevés szereplő és helyszín, ám mégis a székhez ragaszt a látnivaló. Egy káprázatosan jó feldolgozás egy örökbecsű meséről az újrakezdés lehetőségéről.
Jó dolgokat tenni sosem késő.
Én is cselekszem valami jót…
Ráhagyom… :)

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről