Sötétségben - Star Trek (Star Trek Into Darkness)

Megkockáztatom, hogy az új Star Trek J.J. Abrams pályafutása egyik legkiemelkedőbb munkájaként könyvelhető el. Mondhatnátok most, hogy „Hja, kérem magyar gyökerekkel könnyű!” Hiszen nagymamája Ábrahám Jolánként látta meg a napvilágot kishazánkban. De félre a tréfát, ez jól sikerült. Pörgős, látványos, nem túlmagyarázós, szkifis, sztártrekkes. A színeknek, a fantasztikus látványvilágnak, a modern technikai megoldásoknak köszönhetően, a néző szinte beleéli magát, együtt lélegezik a történettel. Abrams a látványos akciójelenetek mellett a filozófiai mondanivalóra is hangsúlyt fektetett. Mindent együttvéve a film elsöprő élményt nyújt még azoknak is, akik nem mozognak otthonosan a Trek univerzumban.

 

http://www.youtube.com/watch?v=2KCaSze4qNI

rendező: J.J. Abrams
forgatókönyvíró: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Gene Roddenberry
zeneszerző: Michael Giacchino
operatőr: Daniel Mindel
producer: J.J. Abrams, Bryan Burke, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Roberto Orci
vágó: Maryann Brandon, Mary Jo Markey
szereplők:
Chris Pine (James T. Kirk)
Zachary Quinto (Spock)
John Cho (John Cho)
Bruce Greenwood (Christopher Pike)
Simon Pegg (Scotty)
Benedict Cumberbatch (John Harrison)
Karl Urban (Bones)
Zoe Saldana (Nyota Uhura)
Alice Eve (Dr. Carol Marcus)
Peter Weller (Admiarl Marcus)

Az új Star Trek ütős sztorival, lehengerlő látvánnyal, jól megformált karakterekkel, pörgős akciójelenetekkel, átélhető érzelmekkel és cseppnyi humorral fűszerezve kínálja a nagybetűs ÉLMÉNYT.

A történetet szándékosan nem taglalom. A trailerben összevagdosott jelenetekből lehetetlen volt összerakni a teljes sztorit, ezért én sem szeretném lelőni a poént, így a sok izgalmas pillanat mellett a meglepetés ereje átütőbben fog hatni.
Hőseink életre halálra vívott harcai közben áldozatok esnek, konfliktusok, széthúzások keletkeznek, szerelmek és barátságok mélyülnek el.

Az új részben innováció, hogy néhány képkocka erejéig betekintést kapunk a jövő hétköznapjaiba (diszkó, kórház, utca, reggeli ébredés), ezek hatására válik a film életszerűbbé.
A film legfőbb pozitívuma, hogy a gonosz szerepére sikerült megtalálniuk a tökéletes színészt Benedict Cumberbatch személyében. John Harrison érzéketlen, felsőbbrendűséget sugárzó karaktere nem csak egy kisebb hadseregnyi klingon harcos lemészárlása után kelt félelmet, hanem akkor is, amikor csak hideg tekintettel ül az Enterprise üvegkalitkájában. Színészi profizmusának köszönhetően több évre visszamenően kiérdemelte a mozivászon legjobb főgonoszának járó elismerést.

Persze hiányosságok és logikai bukfencek is felfedezhetőek a műben. Pl.: a film háromszereplősre sikeredett, Scotty, Uhura és a többi szereplő lényegében csak statiszták az események forgatagában. Harrison megtorlási kísérlete olyan gyorsan ért véget, hogy komoly űrt hagy maga után, a Hold mellett megjelenő Enterpriset egy pár másodperc múlva elkezdi magához vonzani a Föld, valamint az űrhajó energia magját Kirk kapitány úgy javítja meg, hogy egyszerűen a helyére rugdossa. Dehát nincs ezzel semmi gond, hiszen tudjuk, hogy egy kispolszkit is be lehet indítani egy seprűnyéllel. Ilyen és ehhez hasonló apróságok teszik néhol komikussá a filmet.

Abrams fontosnak tartotta, hogy a filmjében ne térjen le a Star Trek történelem kikövezett útjáról, de mégis valami újszerűt is csempésszen az új mozifilmbe, ezen felül a teljes stáb azon dolgozott, hogy a film segítségével elő tudja csalogatni belőlünk a csillagok közé vágyó, álmodozó embert.
Összességében 2009-es rendezése után ez az epizód kifejezetten jól sikerült. A Sötétségben-Star Trek rendkívül látványos, szórakoztató és jó színészi gárdát felsorakoztató film. A kihagyása a sci-fi rajongók számára megbocsájthatatlan.

Kapcsolódó linkek:
http://sorozatportal.hu/content/star-trek
http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Trek_(film)
http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6t%C3%A9ts%C3%A9gben_%E2%80%93_Star_Trek

 

8

Jó írás lett, tényleg nagyon

Jó írás lett, tényleg nagyon jó film ez érdemes megnézni!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről