A doboz (The box)

Sok rosszat hallottam erről a filmről, ezért kissé keserű szájízzel ültem le megnézni, mégis azt kell mondjam, hogy egy nagyon korrekt alkotást élvezhettem végig.

A története igazán érdekes és lebilincselő.

Mi történne, ha bekopogtatna hozzád egy férfi egy fából készült dobozkával és azt mondaná, ha megnyomod a tetején található piros gombot, akkor kapsz egymillió dollárt, de valaki meghal a világon, akit nem ismersz?

Megtennéd?

Lássuk ők megtették-e...

A fenti gondolatok már önmagában is érdekessé teszik a filmet. Igazából nem az a könnyen befogadható típus. Akit zavar, ha sötét homályban hagynak egy-két (lényeges) dolgot a magyarázatnál, azoknak nem ajánlom a mozit.

Főszereplőink Norma és Arthur Lewis (Cameron Diaz és James Marsden). Boldog, békés házasságban élnek az 1970-es években. A mindennapos nehézségek őket sem kerülik el, valahogy épp mostanság kerülnek nehezebb anyagi helyzetbe. Valószínűleg ez nem a véletlen műve.

Lényeg, hogy felkeresi őket egy Arlington Steward nevű férfi, aki nem mindennapi ajánlattal áll elő. A fentebb leírt gombos sztorit adja be nekik, néhány feltétellel. Először is senkinek sem szólhatnak az ajánlatról, másrészt 24 órájuk van meghozni a döntést, mert utána a gombot átprogramozzák.

Ezt követően egy ideig azon agyalnak, hogy mitévők legyenek. Ezek fontos jelenetek, mert a nézőt is hagyják gondolkodni. Valószínűleg akik megtekintették a filmet, lejátszódott a fejükben, hogy mit tennének. Meghal valaki, akit nem ismernek, ellenben mérhetetlenül gazdagok lesznek. Megy a mérlegelés pró és kontra. Az emberre jellemzően számításba veszik, hogy mi van akkor, ha egy halálos beteg szenvedéseinek vetnek véget. Vagy éppen egy elítéltnek adják meg a kegyelemdöfést.

Arthur úgy dönt fejnyitja a szerkezetet, mivel a kikötések között nem szerepelt, hogy nem lehet a dolgok mélyére nézni. Igazán meglepődik, amikor üresnek találja a doboz belsejét.

Az idő vészesen fogy és döntésnek kell születnie. Közben Norma és Arthur állásában is negatív fordulat áll be, ezért Norma megnyomja a gombot. Látszólag semmi sem történik. A 24 óra letelte után a rejtélyes idegen felbukkan egy szép nagy aktatáskával. Teli pénzzel.

Hőseink megkapják a milliót, de nem érik be ennyivel. Mindenképpen ki akarják deríteni ki lehetett a férfi. Itt megjegyezném, hogy Arlington Steward elég rémesen néz ki. A mellékelt képen láthatjátok is. Maga Norma is testi fogyatékos, de ez nem tartozik szorosan a történethez.

Igazából a film mellékszálai is érdekesek, főleg a hangulat, hogy egyre több kérdés merül fel, egyre furcsább dolgok történnek és a néző várja, hogy összeérjenek a szálak. A készítők nagyon jól eltalálták, hogyan kell pattanásig feszíteni a húrt.

Visszatérve a sztorira, Arlington tovább figyeli a házaspárt, minden mozdulatokról tud, pedig nincs is a közelükben.

A történet vége pazar.
Kiderül, hogy Norma döntésének hatalmas ára van. Elrabolják a fiát és újabb döntés vár a párra. Arlington közli, hogy a gyerek megsüketült és megvakult. Az emeleti fürdőszobában van bezárva. Egy pisztolyt ad Arthurnak, hogy megölje vele feleségét. Ha megteszi, a gyerek egészsége visszatér. Ha életben marad az asszony, akkor a fiú örök némaságban és sötétségben fog élni. Nincs más kiút, nem lehet Norma öngyilkos, Arthurnak kell végeznie vele. Be kell tartani a szabályokat, amiket Arlington titokzatos felettesei adtak.

Az ifjú házasok meghozzák a döntést és Arthur lelövi imádott feleségét. Fia látása és hallása visszatér, és ironikus módon megtudhatjuk, hogy épp akkor nyomta meg egy másik (ismeretlen) asszony a gombot, amikor a lövés eldördült. A rendőrség megérkezik és bekasztlizzák a férfit.

A teszt folyik tovább, újabb és újabb dobozokkal és újabb áldozatokkal. Csupán annyit kéne tenni, hogy valaki nem nyomja meg a gombot, de ez eddig még sosem következett be.

A történet vége jól eltalált, az egész produkció kiváló, pusztán annyi zavaró tényező lehet, hogy nem magyaráznak meg mindent. Kik a felettesek? Honnan ez a látszólagos földöntúli erő, amivel Arlington rendelkezik? Mi a teszt célja? Stb, stb...

7
A-fraid képe

Ez tényleg remekül hangzik,

Ez tényleg remekül hangzik, olyan Kockás hangulata lehet...

Érdemes megnézni!!!!!!!!!!!

Érdemes megnézni!!!!!!!!!!!

gratulálok a moderáláshoz.

gratulálok a moderáláshoz. Egy magát kritikusnak tartó embernek el kéne viselnie a negatív kritikát :)

wouhn képe

Hangvétel Kicsi, hangvétel.

Hangvétel Kicsi, hangvétel. Figyelj oda :)

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről