Vakság

Vakság (Blindness)

Nem ez a hivatalos plakát, de LÁTOK benne fantáziát, úgyhogy ezért választottam ezt.

Folytatás…

A két húzónév Julianne Moore és Mark Ruffalo, de megemlíteném még Gael García Bernald nevét is, aki szintén próbált valami pluszt hozni.  

A Vakság két éve készült, s bár a történetről nem derül ki mikor és hol játszódik, valószínűleg napjainkban és Amerikában, de jobban szeretném azt érezni hogy százmillió év múlva se történik hasonló katasztrófa az emberiséggel.

Kétségkívül apokaliptikus látásmód, világvége hangulat, a filmesek lelkesedése pedig nem akar szűnni. Mi lenne, ha egy ember kivételével szépen sorra megvakulna mindenki a világban? A vakság ténye most a kulcs, ez okozza a káoszt és rettegésünket. A vakság fertőzés útján terjed, ’fehér kórnak’ nevezték el és váratlan élethelyzetekben tör rá az emberekre. Ahogy láthatjuk is, egy négysávos út kelős közepén, csúcsforgalomban megvakulni nem lehet túl mókás. A ’nagytudású’ amerikai kormány pánikot gerjeszt, és karantén alá parancsol minden ’beteget’.  A szereplőknek nincsen neve, az Orvos (Ruffalo) is odakerül, azonban vele megy a Felesége (Moore), aki az egyetlen látó ember marad egy jó darabig. 

A kormány ezután nem kíván már többet az üggyel foglakozni. Aki látott már világháborús filmet, az el tudja képzelni milyen körülmények között zsúfolódott a kórtermekben a sok ember. A feleség az, aki kézbe a hely irányítását, az ápolást. Amit nem tudok felfogni, az az, hogy miért kell fegyveres őrizet, miért kell lelőni jónéhány embert, miért akarják, hogy éhen haljon mindenki? Persze értem én, ez megy most is, működött már hatvan éve is, de szerintem nagyon nem jó ötlet.  

Onnantól, hogy a karanténban lázadás tör ki, és egy bomlott elméjű figura (Bernal), kajáért cserébe először ékszereket kér mindenkitől, elkezdődik a lassú halála a filmnek. Az ékszerrel nem tudom az ő helyzetében mit tudnék csinálni, de hát jól van. Aztán mikor rájön erre, inkább a vállalkozó kedvű hölgyekre voksol. A nők, köztük az Orvos felesége, megtették amire kérte őket... Dráma kezd kibontakozni előttünk. Az Orvos megcsalja a feleségét, majd a nő egy ollóval az elme - és szembeteg figurára ront és megölni.

Zavarodottá csak ezután válunk igazán. Kiszabadulnak és visszamennek a városba.

Néhány kóborló ember, kifosztott boltok és tanácstalanság mindenütt. Egy kis csoport maradt a Feleséggel, és találnak egy helyet ahol meghúzhatják magukat. A nő elmegy a férjével egy kevésbé kifosztott boltba, ahol még szalámi is van! Visszafelé rájuk támadnak de azért maradt mit elvinni.

Másnap elmennek az ő lakásukba és pezsgőznek, borozgatnak, nagyokat esznek. Ehhez látni kéne a filmet szinte végig uraló vakító fehér fényt, ami mindent plasztikussá tesz. Ezek a jelenetek lassúvá, ’fáradttá’ válnak, és taszító hatást váltanak ki. Belőlem legalábbis. Végül a reggeli kávé mellett ébredezve, a srác aki először vakult meg, újra látni kezd. És vége.   

 

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről