Ünneprontók ünnepe

Nem is tudom, mikor jelentkeztem utoljára vígjátékkal. Azt hiszem épp itt volt az ideje.
Erre kiváló alkalmam nyílt ugyanis az RTL Klub ezzel a filmmel ünnepelte november elsejét…

Hogy mennyiben ünnepi arról lehetne vitatkozni.

Ám a film!

Ha elvonatkoztatok attól, hogy a film talán nem túl jó választás egy Halottak napjára készített műsorstruktúrában, el kell ismerni, hogy egy szórakoztató, poénos vígjáték.
Nem nélkülözi ugyan a megszokott – tehát unalmas - romantikus komédia sablonokat, de az alapötlete mindenképpen mókás, különleges.
Két jó barát, Jeremy (Vince Vaughn) és John (Owen Wilson) munkájukat tekintve pereskedő házastársakat békítenek, továbbá megrögzött agglegények.
Ám amikor beköszönt az Esküvő-szezon átváltoznak potyázó, bulijáró fenegyerekekké. Céljuk csupán annyi, hogy igyanak, szórakozzanak és nőket fektessenek meg. Teszik ezt úgy, hogy jól kitervelt álcával és szabályokhoz igazodva esküvőkre, lagzikra lógnak be és a nőket ócska dumákkal veszik le a lábukról.
Ekkor történik, hogy John kissé megcsömörlik ettől az életmódtól és ezt közli is barátjával. Erre Jeremy előáll egy utolsó, idei balhé tervével. Ez pedig a pénzügyminiszter lányának esküvője.
Természetesen elmennek és megindulnak a különös, vicces események. Kezdve mindjárt azzal, hogy fogadnak:
Elsírja e magát a menyasszony, illetve mely részletet olvassák fel a Bibliából.
Eztán beindul a nagy hepajkodás, a lagzi , a két partner meg kinézi magának a menyasszony két ifjabb testvérét. A legifjabb teljesen belezúg Jeremy-be, ami a későbbiekben számtalan mókás, ám kényelmetlen helyzetbe sodorja a colos férfit. A lány kissé gyerekes, továbbá kullancs típus…
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a sminkesek kissé túlzásba vitték a vakolat mennyiségét a hölgy szereplők esetében. Kiveri az ember szemét, hogy mennyivel fakóbb a nők arca, mint teszem azt, a nyakuk. De ez igazán mellékes.
Szóval egy szerelmi szál már meg is lenne. A másik John és a középső lány, Claire (Rachel McAdams) között szövődik.
A család meghívja a két svindlert a nyaralóba, egy kis after party-ra. Ahol a megszokott módon előkerülnek a háttérben megbújó családi problémák, az apró különbségek, és természetes bebonyolódik a cselekmény is. A miniszter felesége ráhajt John-ra, a legkisebb lány rajong Jeremy-ért, a negyedik testvér, egy furcsa tartású, művész lelkű srác szintén rányomul Jeremy-re.
Ez egy szokványos jelenet ugyan, de ettől eltekintve poén.
Claire és John is másképp kezdenek egymás iránt érezni, annak ellenére, hogy a lánynak van már barátja, aki egy unszimpatikus, arrogáns paraszt.
Claire és a barátja bejelentik a házassági szándékot, ezzel párhuzamosan kiderül a két főszereplő hazugsága is. Ám a szerelem ereje, ugye…
Szóval hónapok múltán John megpróbál bejutni az eljegyzési bulira. Ez nem jön össze neki.
Az is kiderül, hogy Jeremy időközben megszerette a kullancsot, és ők is össze fognak házasodni.
Erre John berág és meglátogatja a film elején emlegetett ”potyázó próféta” Chaz Reynolds-ot, akit a bizonyára jól ismert Will Ferrell alakít. Ez a bizarr karakter is a humor forrása. Elég, ha annyit mondok, temetésekre jár csajozni…
A vége a szokásos cukros happy end. Mindenki összejön mindenkivel, aztán négyesben elmennek potyázni.
Nem egy katartikusan humoros mozi, de kellően szórakoztató, azt meg kell hagyni.
Ha egyszer megnézzük, azt nem fogjuk megbánni.

5

November elseje

November elseje Mindenszentek, és csak másodika halottak napja.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről