Mellékhatások (Side Effects) kritika

Egy komoly, izgalmas, és meghökkentő művel szolgált a publikumnak Steven Soderbergh, immáron sokadik alkalommal. A film a gyógyszergyárak, és a pszichiáterek kegyetlen világát mutatja be, amely középpontjába egy tragikus sorsot megélt fiatal házaspár áll.

Már a produkció elején érzékelhető az alkotás jó minősége. Látványos, és a thriller műfajára jellemző kamera felvételek, a depressziót, nyomasztó körülményeket jól érzékeltető zenék, és neves színészek teszik élvezhetővé a történetet. Fordulatokban bővelkedik a sztori. Scott Z. Burns elsőrendű forgatókönyvet kreált a nézőknek. A különböző jelenetekben csak úgy röpködnek az antidepresszáns gyógyszerek nevei, amelyeket pontos szakmai megnevezésük mellett érthető nyelven is megmagyaráznak a szereplők, ezáltal nem válnak bonyolulttá a cselekmények sem.

Európában, vagy éppen Földünk legtöbb országában úgy vélik az emberek, ha valaki pszichiáterhez jár, az csakis beteg ember lehet. Az Egyesült Államokban ugyanakkor ez egy teljesen hétköznapi folyamatnak számít, olyan ez, mintha kéthetente, vagy havonta mennénk általános, szűrési vizsgálatokra. Egy fiatal férfi, Martin Taylor (Channing Tatum) szabadul 4 év után a börtönből. Menyasszonyával jól éltek korábban, a férjnek volt pénze és cége, ám belső kereskedés miatt elítélték. Házasságuk napján hurcolta el az FBI. A friss feleség, Emily Taylor (Rooney Mara) lelkileg teljesen összetört, depresszióssá vált. Azon a napon, amikor szabadon engedték urát, legalább annyira le volt törve, mint a sittre vágás pillanatában.

Emily öngyilkos hajlamai miatt került Jonathan Banks (Jude Law) pszichológus felügyelete, kezelése alá. Martin mindent megtett azért, hogy anyagilag újra egyenesbe jöjjön, több egykori ismerősével is felvette a kapcsolatot. Közben a 28 éves fiatalasszony állapota nem javult, az antidepresszánsok nem voltak képesek segíteni rajta, így hát a karrierjét jól fejlesztő Banks doktornak újabb gyógyszert kellett felírnia, az Ablixa-t, amely minden problémának az okozója lett.

Mondhatnánk azt is, hogy ez a fura nevű gyógyszer tett tönkre egy karriert, valamint egy családot. De csak úgy özönlöttek a történet fordulattal teli jelenetei, és alaposan felpörögtek az események. Egy nagy nyomozás veszi kezdetét, amelynek végén megjelenik a gonosz, de a hosszas folyamatban nem tudjuk eldönteni már, ki a rossz, és aki a jó. Megtévesztenek minket a vizsgálódás részeredményei. Jonathan-nek kutatnia kell, ugyanis praktizálása, hírneve is veszélyben forog. A film elején keveset szereplő Victoria Siebert (Cathrene Zeta-Jones), Emily korábbi pszichiátere kulcsfontosságú karakterré válik. Meglepő jelenetek jellemzik Michael Douglas feleségének, a neves színésznőnek a szerepét, vad, és egyben merész színjátékot láthat a publikum. Annyi érdekes, és elgondolkodtató, megtévesztő mozzanat részesei lehetünk, amelytől már mi is azt gondolhatnánk, hogy valami féle gyógyszer hatása alá kerültünk.

További információ a port.hu, valamint az imdb.com oldalán olvasható.

http://youtu.be/aYLIgqH9ZUk

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről