A Bakancslista

A Bakancslista

Morgan Freeman és Jack Nicholson a főszereplője ennek a 2007-es a filmnek, akiket én személy szerint nagyon kedvelek. A két színészóriás miatt is sejthető, hogy remek másfél órában lesz részünk. Így is lett. Igazi kikapcsolódás! A Bakancslista egy öröm-film némi szomorúsággal vegyítve. Két férfi találkozása, barátsága és életük utolsó nagy kalandjának végigkísérése sok humorral, iróniával, betegséggel való harccal.

Na de mi is az a Bakancslista?

Carter (Freeman) és Edward (Nicholson) is súlyos betegséggel küzd, a sors közbenjárásával egy kórterembe kerülnek. Soha nem találkoztak még. Látszólag sok közös nincs bennük, nem is kedvelik egymást kezdetben. Edward milliomos, örökké beszél, zsémbes, ironizál, izeg-mozog, idegesíti szobatársát és a saját útját járja. Carter egy megfontolt, higgadt, inkább hallgatag, családos, egyszerű dolgos ember. 

A betegségük mégis közel hozza őket egymáshoz. Edward már aznap kemoterápiát kap és nagyon rosszul viseli. Carter azt veszi észre magán, hogy részvéttel fordul társa felé, szeretne segíteni neki, enyhíteni fájdalmát. Elkezdenek beszélgetni. Kiderül, hogy Carter kapcsolata a feleségével igencsak megromlott, miután felnőtt a legkisebb lányuk is, Edwardnak pedig annyira megromlott a lányával való viszonya, hogy évek óta nem is találkoztak. 
Szoros barátság alakul ki köztük és egyre inkább megerősödve tervezik a jövőt. Carter elkezd írni egy Bakancslistát, amit főiskolásként írt utoljára. A listára azt kell felírni, amit az ember meg szeretne valósítani addig, amíg fel nem dobja a bakancsot. A doktor viszont közli mindkettőjükkel, hogy körülbelül hat hónapjuk van hátra…

Edward látva a listát, úgy dönt kicsit megváltoztatja azt, és Carter unalmasan szentimentális terveiből kicsit extrémebbek keletkeztek. Ráveszi barátját, hogy itt az ideje világot látni, és a felírtakat megvalósítani. Útnak indul a két idős férfi, hogy még utoljára igazán kiélvezzék az életet amíg lehet.

A három hónap alatt, kiugranak kisrepülőből,

Edward egy saját magát ábrázoló tetkót csináltat, autóversenyeznek engedély nélkül. Vacsoráznak egy előkelő francia étteremben, oroszlánokat és zebrákat néznek, Egyiptomban pedig az elmúlásról, a halálról diskurálnak egy kőtömbön, szemben egy piramissal.

Az az érzése az embernek, mintha két kamasz felfedezné a világot, vagy legalábbis mintha ezer éve barátok lennének. Ha egy rövid időre is, de nem kell gondolniuk betegségre, halálra. Az örökkévalóság egy karnyújtásnyira. Jutalomjáték mindkét színésznek, remek formában vannak, élveznek minden percet. Felemelő képsorokban és alakításokban lehet részünk. Nagyon jól kiegészítik egymást, remek páros.
 
Indiában megtekintik a Taj Mahalt, séta közben a hamvasztásról folyik a vita, szigorúan jókedvvel kísérve.

Végigmotoroznak a Kínai Nagy Falon, a Himaláját vihar miatt viszont nem tudják megmászni. Hong Kongba érkezve egy exkluzív éteremben Cartert megkörnyékezi egy fiatal nő, akit Edward küldött a férfira. Carter mérges lesz, hogy bele akar szólni az életébe, ezért hazamennek. Hazamennek, de az autó Edward lányának házánál áll meg. A férfi nem tud és nem is akar szembesülni saját érzésivel, nem akar róla sohasem beszélni. Nagyon dühös lesz ő is, haragban válnak el.
Nem akarják bevallani, de mindkettőjük életét megváltoztatta az utazás. Carter ráébredt mi hiányzott az életéből és bár örül, hogy ismét láthatta családját, azért legbelül érzi, hogy hiányzik neki öreg cimborája. Edward aki kiállhatatlan és utálatos mindig, már nem találja a helyét és nem tud mit kezdeni azzal, hogy valakit közel engedett magához és azt is megbántotta.

Pár nappal később áttétet diagnosztizáltak Carternél, azonnali műtét majd kemoterápia. Edward éppen egy tárgyalás kellős közepén van amikor érkezik a hívás, azonnal be is rohan meglátogatni. Most ő próbál segíteni ahogy tud, jelenléte sokat jelent Carternek. A legrosszabb időszakban még tudnak egy jóízűt együtt nevetni, de végül meghal Carter. Edward meglátogatja a lányát és újra megpróbál közelebb kerülni hozzá. Pár héttel később ő is követi Cartert. Kettejük urnáját egymás mellé helyezték el a Himalája csúcsán.

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről