A Csontember/Csontok nélkül

A napokban volt látható a Tv-ben az egyik legjobb thriller, amit valaha láttam.
A Jeffrey Deaver könyvéből készült filmmel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.
Hallani olyat, hogy kivételes, meg olyat is hogy egy jó nagy rakás…


Szerintem…
Könnyen lehet, hogy elfogult vagyok, hiszen többször is láttam ezt a filmet. Persze nem csak én, hanem bárki más is, ha többször megnéz egy filmet, annak oka van. Általában az, hogy tetszést aratott.
Nem sok olyan mozit láttam, amiben Denzel Washington játszott és rossz lett volna.
A Csontembernek is ő a főszereplője, aki nem más, mint Lincoln Ryhme kriminológus.
Egy baleset miatt ágyhoz kötötten tengeti életét. Állandó halálvágy gyötri, már intézkedett is, hogy segítsék át a túlvilágra, mivel retteg attól, hogy egy roham bármikor elveheti tőle azt a keveset, ami maradt:
Az elméje tisztaságát, a tudatát.
A másik főszereplő Angelina Jolie, aki Amelia Donaghy közrendőrt alakítja, kit öngyilkos édesapjának emléke gyötör. Éppen átképezteti magát, hogy ifjúságvédelemmel foglalkozzon, amikor kap egy hívást, hogy menjen a vasúti sínekhez, mert ott valami bűntény történt. Megállítja a robogó vonatot, hogy ne vesszenek el a bizonyítékok, majd közel profi módon rögzíti a nyomokat a brutális gyilkosság helyszínén.
Rhyme-ot keresik meg az üggyel, hogy segítsen a nyomozásban, aki végül rábólint, majd maga mellé veszi Ameliát, hogy helyette végezhesse a helyszíni szemléket. Eközben ő fülhallgatón keresztül tartja vele a kapcsolatot. A fifikás gyilkos pedig nyomokat hagy maga után, melyek utalások a következő gyilkosságra. Ezek egyike egy-egy papírfecni is, mely tulajdonképpen a végső megoldása az ügynek.
Ezért sikerül az öt áldozatból egyet megmenteni. Nem túl jó arány…
Pontosabban van még egy áldozat, de annak már csupán a bosszúhoz van köze.
A végén természetesen minden helyre áll, de Rhyme nem gyógyul meg, de sejthető, hogy összejön Ameliával. Ennyi.


Nagy előnye a filmnek, hogy fordulatos ugyan, de nem kiszámíthatóak a történések. Egészen a végéig nem sejthető, hogy ki a sorozatgyilkos és, hogy miért teszi, amit tesz.
Elejétől a végkifejletig izgalmas. Egész jól kitalált rejtvényeket láthatunk benne, Washington fásult, cinikus játéka is üdítően hat.
Azonban…
A gyilkos motivációja kissé kimunkálatlan, bugyután hat. A cím fordítása, de az eredeti cím is problémás. Az eredeti cím The Bone Collector, a notóriusan melléfordítóink ezt: A Csontembernek fordították. Ám csontokról nem igen van szó a filmben. Egyetlen marhalábszár csont akad csupán.
Csontgyűjtés az meg pláne nincs. Ez egy kissé zavaró, de a film értékéből nem von le.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről