A Bűn Hálójában (Haywire)

Női főszereplő egy akciófilmben? A szögletes Rothrock óta nem volt ilyen, ráadásul még csinos is, verekedni is tud. Színészkedni még nem nagyon, de van benne potenciál. Carano ígéretes, ezt a vak is látja és ha nem reked meg ezen a színvonalon, akkor ennél fényesebb jövő állhat előtte.
Ráadásul a filmet Soderbergh rendezte, aki legutóbb a fura Fertőzéssel jelentkezett. Alkotása átmenet az akciófilmek és az intelligens, intrikus kémfilmek között.

Soderbergh a fentebb említett Fertőzéshez hasonló filmet készített A bűn hálójában forgatókönyvéből. Nem nagyon találta el az arányokat, már ami az akció- és kémfilmeket illeti. Nem egyértelmű, hogy ez az alkotás minek készült. Egy kicsit ilyen is, egy kicsit olyan is.
Emiatt zavaró.
A baj az, hogy még a sztori is féloldalas lett, részben ezáltal.
Próbálja jól ötvözni a mutatós akciókat az intrikával, némi nyomozósdival és néhány thriller elemmel, de ezek nem sültek el jól és ahelyett, hogy összetartanák a mozit, inkább szétfeszítik, hogy ezek a részletek elkülönüljenek, és jól látszódjanak.
Gina Carano Mallory Kane bőrét ölti fel, elég hitelesen.
A szuper ügynöknek egyformán jól áll a kemény csaj szerep és végzet asszonya is. Ez Carano teljesítményét dicséri, aki ugyan láthatóan nem tapasztalt színésznő, de van érzéke a szakmához.
Soderbergh elég energikus, mondhatni kirobbanó kezdéssel lepte meg a nézőket. Kane egy kis bisztróban üldögél, amíg nem csatlakozik hozzá Channing Tatum, aki egyébként egy korábbi küldetés során volt a társa. Rövid társalgás után a nőszemély szakszerűen vízszintesbe rakja, majd egy vendéget magával rángatva veszett menekülésbe kezd.

Majd váltunk – helyszínt, időt, intenzitást – és máris az előzményeket látjuk. Carano egy cégnek dolgozik, melynek vezetőjét, Kenneth-et nem kisebb név alakítja, mint Ewan McGregor. Kapnak egy feladatot egy összekötőn keresztül (Antonio Banderas) egy kormányügynök asszisztálásával (Michael Douglas).
A feladatuk, hogy Barcelonában kimentsenek egy túszul ejtett ázsiai férfit. Az okokat nem ismerik, a férfi fontos, egyedül ez biztos, de a cégnek dolgozók mind profik.
Nem kérdeznek, végzik a munkájukat. 
Az akció sikerrel jár, majd rögtön újabb küldetést bíznak Kane-re. Egy külföldi ügynök (Michael Fassbender) munkájában kell segédkeznie. A feleségét kell eljátszania.
Ám a másikkal való flörtölgetés közben egymásra is figyelnek, így Mallory megtudja, hogy az ügy bonyolultabb, mint gondolta. A partneréül szegődött ügynök az életére tör, sőt saját megbízói ültetik fel és mindennek köze van a barcelonai túszhoz. Megússza a balhét, de a nyomába erednek és nem tágítanak, míg el nem kapják. Üldözik hát, ahogy az az ilyen filmekben lenni szokott. Azonban az ügynöknő beleun a menekülésbe és inkább egyenként felkeresi a sáros egyéneket.
Mi több, a végjátékra még a haját sem sajnálta aprólékos munkával befonni…

A sztori több sebből vérzik, ez láthatja mindenki, aki megnézi a mozit. Láttunk már ilyet számtalanszor és sokkal jobbakat is. Attól, hogy ezúttal egy nő van a főszerepben, nem lesz jobb a produkció, maximum érdekes.
A történet sajnos gyenge, bár a nagy nevek elviszik a hátukon az alkotást, és maga Carano is becsülnivaló teljesítményt nyújt. Ettől lesz az egészből, egy a közepesnél egy picivel jobb film, ami viszont még így sem marad igazán emlékezetes és azt hiszem, Soderbergh karrierjének újabb felívelésére is várni kell.
A bűn hálójában nem hozta meg neki az újabb sikert.
A maga nemében tűrhető alkotás, de sajnos a női főszereplőn kívül nincs benne semmi több, ami miatt említésre méltó lehetne. Nem jó a film kémiája, az elemei nem jól keverednek és a sztori is elég gyengén muzsikál. Az akciók mennyiségével sem kápráztat el, de intelligensnek sem elég intelligens, inkább esetlen és összecsapott.

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről