Brooklyn Mélyén(Brooklyn’s Finest)

Antoine Fuqua, aki olyan filmeket rendezett, mint a Gyilkosok gyilkosa, vagy a Kiképzés, most újabb alkotással jelentkezett, ami Brooklyn legsötétebb bugyraiba vezet minket, megmutatva a város rendőreinek sötétebbik oldalát.
Na, persze ez sem teljesen igaz, hiszen a nagy „sötétséget” fehér foltok árnyalják, amivel sokat veszít a néző. Túlzóan drámai húzásokkal, mártírgyártással kísérelte meg szimpatikussá tenni a szereplőit. A kevesebb több, tipikus esete.

Na, azért nem olyan rossz ez…

Antoine Fuqua ismét ahhoz a témához nyúlt, amihez ért. A Kiképzés egy díjazott, remek mozi a korrupt zsaruk tárgykörében. Ám ahogy más típus felé kacsingat a rendező, abból valami iszonyat kerekedik ki.
Lásd Artúr király…
Ezzel visszatér a régi recepthez, ismét az utca kegyetlenségében dagonyázhatunk, ahol tort ül a bűn és a mocsokból senki nem mászhat ki tisztán. A három főszereplőt kivéve.
Ezeket be is mutatják nekünk, mondhatni részletesen, de ennek is csak annyi a célja, hogy a szánkba rágják: Ezek amúgy jó emberek, csak a körülmények áldozatai, akik így kénytelenek a bűn útjára lépni.
Fuqua megkísérelte elmosni a/z egyébként sem éles/határvonalat jó és rossz között.
Ez az erőltetettség megy a film rovására, ettől válik szinte röhejessé.

A már említett főszereplők egyike Sal Procida (Ethan Hawke), aki a drogellenes osztag tagja.
Nap, mint nap kockára teszi az életét, de otthon várja szerető családja. Ami egyébként igen népes, van egy szakajtó gyermeke és a feleség ismét terhes. Csak hogy az éppen aktuális házuk elég lerobbant, ami az állapotos asszony egészségére is károsan hat. És mivel olyan sokan vannak, nem igazán férnek…
A mozi során szinte folyamatosan egy ingatlanügynökkel társalog, bizonygatva, hogy meg van a pénz az új házra. Hawke tehát a film során a házhoz szükséges pénz előteremtésén dolgozik.
Ez tereli a rossz útra is…

A másik főbb alak Eddie Dugan közrendőr (Richard Gere), aki egy héttel a nyugdíjazása előtt áll. Ő is a szakadék szélén tántorog, erősen piás és az öngyilkosság gondolatával játszadozik. Felettesei úgy ítélik meg, hogy az lesz a legjobb, ha újoncokat bíznak rá.
Tehát azokkal furikázik, betanítja őket.

Az utolsó karakter a Tango (Don Cheadle) becenevű beépített rendőr, aki a drog bizniszben sikeresen nevet szerzett magának, ám besokallt egy kissé és szeretne már kiszállni. Ehhez azonban a legjobb barátját (Wesley Snipes) kellene elárulnia, aki éppen most szabadult a sittről.

E három figura három különböző történettel rendelkezik, amik ügyesen haladnak egymás mellett, szépen párhuzamosan. Egészen addig, míg a szálak össze nem futnak a Nagy Drámai Katarzisban.
Vagy legalábbis valami hasonlóban…
Mindennek remek háttérhangulatot ad Brooklyn, a nagyvárosi élet mozzanatai, egy korrupt zsaru miatti cécó, a rendőrség népszerűtlensége, a megbecsülés hiánya, mely általánosan jellemző a helyiekre.
Azt hiszem érezhető a hatalmas potenciál, a lehetőségek tárháza egy ilyen koncepció és a kihasználtságra nem is lehet komoly panasz. Annál több azonban a szereplőkre.
Ethan Hawke és Don Cheadle hozza a kötelezőt, de Richard Gere-nek valahogy nem áll jól – talán a kora miatt (bár sosem volt az ő stílusa) – ez a „lecsúszott” zsaru szerep. Nem mutat hitelesen egy ilyen karakter bőrében, arról nem is beszélve, hogy ismét meg akar menteni egy prostituáltat… de ez nem a Pretty Woman! Wesley Snipes is jobb volt a New Jack City-ben…

 

A Brooklyn mélyén egy jó film lenne, ha nem erőltették volna a szerepekbe ezt a túlzó drámaiságot. Annyira szerencsétlenek a karakterek, hogy kiböki a néző szemét és egytől egyig a körülmények áldozatai. Hát hol van ebben a mocsok? Mindből mártírt faragtak, úgy állnak a kegyetlen utcákon, mint az ijedős gyerekek, szóval a kemény, „nehéz az élet, de én bírom” – zsaru képnek ezen a ponton lőttek is. Gyakorlatilag a film során végig nyafognak, mindegyik más miatt, a siránkozással határos, amit produkálnak a karakterek.
Felemás alkotás lett ez, ami egyfelől jó, másfelől nézve meg szörnyű. Ha egy picikét visszavettek volna, nagyságrendekkel jobb produkció kerekedhetett volna belőle. Meg volt benne a lehetőség, hogy A Kiképzés mellett újabb „klasszikussal” gyarapodjon ez a témakör.
Nem jött össze…

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről