12 majom

Nem hinném, hogy különösebben bemutatásra szorulna ez a film. Sokan ismerhetik ezt a 1995-ben készült sci-fi kultuszfilmet. 96-ban elnyerte a legjobb jelmez és a legjobb férfi mellékszereplő díját is. Az utóbbi Brad Pitt volt. Egy francia rövidfilm alapján
(Kilátóterasz:http://hu.wikipedia.org/wiki/A_kil%C3%A1t%C3%B3terasz) készült és talán a legjobb időutazással kapcsolatos film, amit valaha is láttam. Össze sem lehet hasonlítani, teszem azt az Időbűnökkel.

Itt folytatom!

A film bevezetőjéből kiderül, hogy egy elszabadult vírus miatt a Földön elpusztult 5 milliárd ember.
Ez majdnem a bolygó teljes lakossága. A túlélők a föld alá kényszerülnek, az uralmat a felszínen az állatok veszik át. A bevezető egy 90-ben gyógykezelt beteg vallomásával zárul. Majd megtekinthetjük a film során számtalanszor bemutatott visszaemlékezést. Ez egy reptéren játszódik, ahol egy kisfiú tanúja lesz, ahogy lelőnek egy férfit a barátnője, és mások szeme láttára.
Eztán a főszereplő ébredése következik, aki James Cole (Bruce Willis). Ő egy a túlélők közül, ám jelenleg is börtönben van. Egyetlen lehetőség kínálkozik az ideiglenes szabadulásra:
Ha „Önkéntes” lesz.
Felküldik a felszínre, hogy mintákat gyűjtsön az elhagyatott, lepusztult fenti világban. De a csak „Tudósokként” ismert vezetőség felajánl neki egy lehetőséget az amnesztiára.
Ez tulajdonképpen időutazást jelent. A feladata pedig az, hogy minél többet megtudjon a vírusról és az elterjesztéséért felelős 12 Majom Hadseregéről.
Legközelebb 90-ben tér magához Cole, ahol Dr. Kathryn Raillyt (Madeleine Stowe) kérik meg, hogy vizsgálja meg a fura dolgokról habogó férfit. A pszichiáternő intézetbe viteti, ahol megismerkedik a Brad Pitt alakította Jeffrey Goines-szal. Pitt magyar hangját egyébként Rudolf Péter adja, és kiváló teljesítményt nyújt. Nem mellesleg Pitt is remek, egy jó filmben, külön kuriózum a játéka. 
Gyorsan kiderül Cole számára, hogy rossz időbe küldték. Neki 96-ba kellett volna érkeznie. Az orvosok kihallgatják, de úgy ítélik meg, hogy elmebeteg, ezért leszedálják. Ám Colenak, Jeffrey segítségével majdnem sikerül elszöknie, de végül elkapják és elkülönítve leszíjazzák.
De onnan érthetetlen módon eltűnik…
Természetesen visszakerült a maga idejébe, a jövőbe és egy testetlen hanggal társalog, aki többször is hallhatunk a film során. És végig a kétely megnyilvánulásaként.
Cole számára világossá válik, hogy Jeffreynek valami köze van a 12 Majomhoz.
Visszaküldik hát még egyszer, de ismét tévednek és az I. Világháborúban találja magát, ahol találkozik az egyik jövőbeli társával, Jose-val és ráadásul meg is lövik. Ismét ugrunk az időben, de most 96-ba, a megfelelő időpontra. Ebben az időpontban Railly doktornő éppen előadást tart az állítólagos jövőből jöttekről és a Kasszandra-komplexusról.
Eszerint a beteg elméjű ember kényszert érez, hogy egyfajta jövőből származó próféta szerepkört vegyen fel, és teljes mértékben valóságként értékelje ezt a helyzetet, személyiséget.
 Cole a kocsijában várja meg a Kathryn doktort és arra kényszeríti, hogy a sofőrje legyen, együtt utazzanak tovább. Kathryn persze egy szavát sem hiszi el a férfinak, de a film során több bizonyíték is alátámasztja az igazságot. A lábából kioperált golyó I.Világháborús, Cole megmondja, hogy a rádióban hallott fiúval mi történt valójában, továbbá a doktornő talál egy világháborús fényképet, amin a férfi látható.
Végül Cole is rájön, honnan olyan nagyon ismerős számára Kathryn.
Együtt megtalálják a 12 Majom főhadiszállását, de nincs semmi érdemleges, kivéve egy hajléktalant, akinek a hangja megegyezik a korábban hallott ’testetlen hanggal’. Figyelmeztetik, hogy folyamatosan megfigyelik, még pedig a fogai által.
 Cole elhatározza, hogy meglátogatja Jeffrey Goinest. A vizit nem úgy alakul, ahogy tervezte.

Talán ő adta az ötletet az emberiség kiirtásához? Nem is a 12 Majom Hadserege áll a dolgok mögött?

Visszakerül a jövőbe ismét, ahol aztán teljesen összezavarodik, és azt hiszi, hogy őrült. Összekeveri az időket, nem képes különbséget tenni a valóságok között. Cole visszakönyörgi magát a múltba, ahol végül Railly doktor segít neki, hogy rádöbbenjen mi is a valóság. Menekülni kényszerülnek, de mindezek előtt Cole megszabadul pár fogtól.
Ezalatt pedig Jeffrey Goines és a 12 Majom is akcióba lép.
Az álmokban már annyiszor látott reptéren játszódik a történet vége, amiben megismerhetjük a végső igazságot arról, hogy mi is történt valójában
Annyi bizonyos, hogy a 12 Majom beírta magát a filmtörténet legjobb Science fiction filmjei közé, de túlzás nélkül állíthatom, hogy a világ legjobb filmjei között is illő helye van.
Elejétől a végéig jelen van a kellemetlen paranoid hangulat, a küszködés frusztráltsága, hogy nem tudni semmit, és amit megtudunk az is kevés, előre nem visz. A főszereplő az egész filmben gyötrődik az idővonalak között, nem talál kiutat, pedig nincs más vágya, mint az élhető élet, melyet a múltban talált meg, míg a jövőben semmi sem várja.

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről