Válasz a hozzászólásra

American Horror Story: Coven 3x03 - The Replacements

Azt szeretem legjobban ebben a sorozatban, hogy mindig meg tud lepni. Igyekszik megszabadulni a  hasonló alkotások kliséitől, mindezt szemkápráztató formában tálalva. Erre az évre az az újdonság, hogy eltűnt a széria horror jellege. Felváltotta a karakterdráma. A legsötétebb tónusú őrület viszont még mindig jelen van. Erre ékes bizonyíték a mostani rész.

A boszorkányok és a régies mágia világa egészen egyedi. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de egyértelműen jelentős szerepet játszott a kor kultúrájában. Mi történik, ha mindezt átültetjük a mai világba? Meg lehet komponálni ezt jól és rosszul egyaránt. Míg egy átlagos horror filmnél fogjuk a fejünket a logikátlanságokon, addig itt kifejezetten tetszett a több száz éves voodoo boszorka pasziánszozása a táblagépen.

A második és a harmadik rész megmutatta, hogy teljesen mindegy, hogy mit gondol a néző, egészen máshogy fognak lezajlani az események. Meg tud lepni a sorozat. Mindezt szórakoztató formában. Ez pedig egészen parádés.

Az előző szezonok, főleg az első és a második eleje még igen nagy faktorú horrorral bírtak. Amit most látunk az valami egészen más. Az alkotók úgy gondolhatták, hogy szerencsét próbálnak egy kicsit más stílusban. Minden nagyon hasonló az eddigiekhez, mégis más. A horrort felváltotta a dráma. Nem is egy dráma. Itt van például Fiona rettegése a haláltól, Cordelia meddősége, Kyle halála, Delphine LaLaurie több száz éves fájdalma, stb. Nagyon ügyesen gyúrták össze ezeket a különállónak tűnő drámákat egy szép nagy egésszé.

A megszokott őrület ismét visszaköszönt a sorozatba. Gondoljunk csak a szexuális irányultságú jelenetekre. Látszik, hogy ebben a világban senki nem komplett. Vagyis pont, hogy ettől kerek egész minden karakter. A való életben sincs fekete és fehér. Hőseink is esendő lelkek, akik néha jól, néha rosszul cselekszenek. Ami a legszebb, hogy három epizód alatt talán minden lényeges szereplőt láthattunk már jól és rosszul cselekedni egyaránt.

Nekem nagyon tetszik az irány, ahová halad a széria. Maga a szerkezet is egyedülálló. Minden évben egy új sztori hasonló színészekkel. Új környezet, új szerepek, új hierarchia. Soha senki nincs biztonságban, bárki bármikor meghalhat.

Talán annyi a negatívum számomra, hogy én a kis fantáziámban úgy képzeltem el Kathy Bates karakterét, hogy teljesen mindegy hány évig volt a koporsójában, teljesen mindegy mennyire változott meg a világ, ő körül néz és másnapra már ismét körülötte forog minden.

8

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről