Válasz a hozzászólásra

Game of Thrones S03E07-08-09 – Végjáték

Ha az előző három epizódot nevezhetjük gyengébb intenzitásúnak, akkor a hetedik, nyolcadik és a kilencedik az évad – de talán a sorozat legkeményebb eseményeit hozta. Akadt feszültség rendesen így a vég felé közeledve, hiszen már adása került az évadzáró is.
Nem semmi ez a sorozat, nagyon jól keverik a kártyákat a készítők – bár jó hozott anyagból dolgozni is jó lehet. A széria minden idők legkiválóbbjai közé került, máris. És még hol van a vége, hiszen a Tél is csak közelít.
Haladnak az események, de éppen ideje, hogy leessen az első hó…

Hogy felvegyük valahol a legutóbb elhagyott fonalat, az érdekházasságok időszaka köszöntött be a széria életében. A Tyrell-ház feltűnésével máris három politikai hátterű menyegzőt irányoztak elő.
Ebből az egyik, Sansa és Tyrion egybekelése, le is zajlott, kellőképpen botrányosan, hiszen a liliputi Lannister nem hajlandó lefeküdni és örököst csinálni az éppen, hogy csak vérezni kezdő lánynak, amiben benne van apja, Tywin iránti lázadása, illetve, hogy Shae-t szereti. Az arának is kétségei vannak vőlegényével kapcsolatban, viszont frigyüknek köszönhetően több mindent is megállapíthatunk.

Az egyik, hogy a mindenség ura nem más, mint Tywin Lannister, aki Segítői kinevezése óta előtérbe került. Minden szál az ő kezében fut össze, közben a háborúját is figyelemmel kíséri, nem csak a Királyvárban történő eseményeket irányítja. Ez utóbbi húzása miatt, amivel megszégyenítette gyűlölt gyermekét, Tyriont, a kisnövésű agytröszt valószínűleg lépéseket fog tenni, hogy megfizessen az apjának, akinek mindig is az elismeréséért küszködött. Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban…

Tywin másik gyermeke, Cersei is egy kényszer házasság áldozata lesz, és nem titkolja nem tetszését.
Megvetéssel fordul a Tyrell-ek felé, Margaery iránt is kifejezésre juttatta gyűlöletét. Egész konkrétan megfenyegette a fia jövendőbelijét. S ha ehhez még hozzávesszük a hazafelé tartó Jaime-vel történteket is, akkor az elkövetkezők mókásan alakulhatnak a dolgok. Hiszen a félkarú szőkeség Brienne-el közös útja alatt változásokon ment keresztül és érezhető a kötődés a két karakter között.
Lesz itt még feszültség az alakuló háromszög miatt…

A másik nagy ház, a Stark sem lett elhanyagolva. Sansa életével már foglalkoztunk, de ott van még Arya is, aki megszökött Királyvárból, rövid vendégséget élvezett a Testvériség köreiben, majd Sandor Clegane kíséretét kénytelen elviselni, aki szintén páriaként menekül. Robbhoz igyekszik a lánnyal, hogy jutalmat kapjon érte, ám csúnya meglepetésbe futnak.
Ennek oka pedig Robb házassága, mely miatt meg kellett szegnie a szavát és ennek súlyos következményei lesznek. Vagyis a Stark família kálváriája még koránt sem ért véget.
És ezzel talán a háborúnak is vége szakad…

Bran is járja a maga útját. Bénult lábaiért cserébe ébredező varázserőt kapott, ami a későbbiekben szintén érdekes változásokat hozhat az erőviszonyokban. Mellé csapódott két új társa a Falon túlra viszik, hogy felleljék a háromszemű varjút és megtanítsák a béna fiút, hogyan használja újdonsült képességeit.

Ezalatt az északi barbárok közé kényszerülő, de szívében még az Őrséghez húzó Havas Jon-nak szintén a Fal a célja. Azon átjutva derítik fel az Őrség erődítményeit. Ygrittetel szövődött viszonya őszinte ugyan, de arra kényszerül, hogy válasszon.

Akad még, aki szintén a Fal kevésbé fagyos oldalán remél biztonságot. Samwell Tarly, aki tohonyaságával kilógott a Varjak közül, a korábbi véres kavarodásban fogta a fiatal lányt és egy szem fiúgyermekét, hogy nekivágjanak a fagyos éjszakáknak, a vad északi erdőkön keresztül, azt remélve, hogy élve eljutnak a Falon túlra, ahol ki tudja, mihez kezdenek. Útjuk még koránt sem ért véget, és remélhetően érdekes kanyarokat fognak leírni, melyek során váratlan találkozásokban lesz részük.
Mint például a feltűnő Mások vezére, akivel Samwell már összefutott a második évad végén.
Az esetlen férfi bizonyságát adta, hogy bátorságnak nincsen hiányában. Kettejük „párviadala” viszont felvet egy különös lehetőséget. Még pedig azt, hogy talán a magukkal hozott csecsemő, akinek még nevet is alig adtak, talán fontos az eljövendő események tükrében…

Daenerys, azaz a Khalessi rendületlenül halad tovább céljai felé. Sikert sikerre halmoz, csatákat nyer sorban, miközben köré gyűlnek a segítői, a legújabb Naharis, a jóképű zsoldosvezér, aki a trónkövetelő kegyeibe is be fog férkőzni. A Sárkányok anyja új nevet is felvesz, a Láncok leverője titulust aggatják rá, mivel rabszolga felszabadító hadjáratba kezd. Irdatlan sereget szed össze és ennek köszönheti, hogy fenyegetését már Királyvárban is érzik. Számottevő tényezővé fog válni hamarosan, az ottani hatalmi harcokban. Csak győzzük kivárni…

Zárásként csak annyit, hogy egy-egy új szál mellett a régebbieket sem feledték, mint amilyen Theon kínzása, vagy Stannis tervei, melyben fontos szerepet vállal az egykori Robert Baratheon fattya, Gendry. Azonban akkora figyelem most nem hárult ezekre.

A széria nagyon jól alakul, az előző három epizód enyhébb dolgokkal nyűgözött le, de a 7.-től a 9.-ig növelték az iramot és a feszültséget is. Nem akármilyen – sorsfordító – történéseknek lehettünk szemtanúi, melyeknek egyelőre csupán sejteni lehet a következményeit.
Kivéve azon nézőket, akik ismerik az eredeti könyveket, melyeken a sorozat alapul…
Hamarosan jelentkezem az évadzáró 10. epizóddal, addig is mindenki várjon türelemmel 2014 tavaszáig, mikoron nekirugaszkodhatunk a 4. szezonnak.

9

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről