Game of Thrones – A harmadik évad kezdete…

Rajtam kívülálló okok miatt nem tudtam időben jelentkezni az évadnyitóval, aztán a többi epizódot is csak utólag bírtam megnézni. Ezért a tervektől eltérve, három rész után hagyok nyomot magam után.
A remek második évad nem akármilyen zárást produkált. Ehhez képest az évad első harmada elég langyos, pedig közelít a kemény Tél…

A fentebb írtak az évadnyitóra kevésbé jellemzőbbek, mert azért az első epizód elég sok mindennel szolgált. Egyfajta levezetéseként az előző évadnak, és ez egy eddig nem tapasztalt visszaesésben csúcsosodott ki. Intenzitásról beszélek, nem a minőséggel.
Utóbbi még mindig kifogástalan.
Persze az is lehet, hogy a mostani epizódokban történtek egész egyszerűen az elkövetkező események megalapozását szolgálják és ezt nem sikerült különösebben izgalmasan kivitelezni.
Kezdjük is talán ott, ahol a második évad abba maradt:
Megérkeztek a Mások és titokzatos céljuk felé menetelnek, ugyanezt teszik az Éjjeli őrség tagjai is, akik belefutnak a holtak légiójába és alig maroknyian maradnak.
Visszakényszerülnek a Falra, hogy figyelmeztessék az embereket:

Megjött a Tél.

A polgárháború sújtotta birodalmat hamarosan komolyabb veszélyek fogják fenyegetni…
Havas Jon elszakadt a társaitól, fogságba esett, és a híres-neves Mance Rayder (Ciarán Hinds) elé vitték. Rayder nem ölte meg azonnal, szimpatizál vele, de kétség nem fér hozzá, hogy megöli, ha szükséges. Erre hamarosan sor is kerülhet, hiszen egy különítmény tagjaként visszaküldik a Falhoz, ahová segítenie kell bejutni.
Ha nem bizonyul hasznosnak, akkor annyi…
Vagyis Mance is a Fal ellen vezeti a seregét, a Varjak is szorulni fognak.

S ha már varjú, akkor ismét előkerült Bran és a háromszemű szárnyas. A megbénult fiú feltehetően varázslatos képességek birtokosa, aki ugyan még nem érti ezeket a dolgokat, de ki fogja tanulni az biztos.
Tekintve, hogy menekülése közben hozzájuk csapódik két különös gyerek. Egy testvérpár, melynek fiú tagja hasonló adottságokkal bír, mint Bran.
Egymás álmait látogatják. Együtt folytatják az utat a Falhoz Jonhoz.

A másik Stark csemete, Arya is vándorúton van, mint tudjuk. A harrenhali mészárlás alatt megszökött, Jaqen segítségével, két társával együtt igyekeznek biztonságos távolságba jutni Királyvártól. 

A megboldogult Robert Baratheon fattyával, Gendry-vel és Forró Pitével ballagnak, ám őket is olyanok látják „vendégül”, akikkel nem akarnak közösködni. A Lobogó Nélküli Testvériség fogságába esnek.


Sansa szintén menekülne
Királyvárból, hiszen túsz volt eddig is, de legalább Királynő jelölt.
Viszont Margaery érkezésével minden megváltozott és Joffrey-t ettől kezdve teljesen hidegen hagyja. Lépéseket tesz a szökés megszervezésének érdekében. Eközben kacérkodik a csinos, ám homokos Lorassal. Ki tudja milyen politikai változásokat hozhat egy Tyrell és Stark ház közti házasság…
Ennek más  indikátorai is vannak, hiszen Margaery valószínűleg szövetségesévé kívánja tenni a lányt, miközben igyekszik kiépíteni Királyvárban – mint jövendőbeli királynő – egy olyan imidzset, amivel megkedvelteti magát a néppel, mialatt a kellő intrikus lépéseket is megteszi, hogy megszilárdítsa helyzetét.
Más pozíciója is megváltozott Stannis seregének bukásakor. A csata után – egyrészt maga Stannis is visszavonult, bár a Vörös Asszonnyal nem adták fel terveiket – Tyrion helyzete is megromlott.
Nem csupán egy csúnya sebhellyel gazdagodott.
El kellett szakadnia Shae-től és a Király Segítője címet is elvették tőle, egy kis szobácskába száműzték, ám az epizódok előre haladásával kezdi magát összeszedni. Nyilván a terveit is elkezdi majd kibontakoztatni, hiszen a sorozat legravaszabb elméjéről van szó. Gyakorlatilag újra ki kell építeni a hídfőállásait, hiszen mindent elölről kell kezdenie.
Apja szeretetéért is hiába küzd, amire ezúttal is nagyobb hangsúlyt fektettek.

Mialatt persze zajlik a polgárháború, Észak fellázadt, Stark és Lannister egymás torkának ugrott. Mindkét fél túszokat tart fogva, de Robb háborúja nem halad éppenséggel a tervek szerint. Jaime Lannister is megszökött tőle, akit Brienne Tarth kísér Királyvárba. Az út során a férfi ugratja a nagyra nőtt teremtést, de hamarosan egyértelmű válik, hogy törődnek egymással, hiszen mindkettejüket foglyul ejtik.

Az áruló Theon Greyjoy is kapott némi szerepet az elmúlt három epizódban. Hogy elnyerje apja szeretetét, a férfi szörnyű dolgokat tett. A Starkok ellen fordult, majd elbukott. Ő is fogságba esett – a változatosság kedvéért – ahol megkínozták, de egy hű Vas szigeteki ember a segítségére sietett és kimentette.
Ám az ő története is meglepő fordulattal zárult… már ami a 3. epizódot illeti.
Egyelőre beláthatatlan, mire megy ki ez a bizarr játszadozás a karakterével.

És végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg a bátor szőkeségről, aki messzi vidékről igyekszik hazatalálni, hogy visszaszerezze, amit jogos jussának tart. Vagyis Daenerys Targaryen hajóra szállt, hogy visszamenjen Westerosra.
Az eltökélt nőszemély három fejlődő sárkány anyukája, akik hűségesek hozzá. Ám a sárkányok nem elegendőek, ezért sereget toboroz, még pedig a Makulátlanok néven ismert harcosok közül. A toboroz nem is helyénvaló, hiszen rabszolgákról van szó, akiket egységes hadseregként kíván magával vinni.
Ezek félelmet nem ismerő, elit harcosok, akik a vak engedelmességen kívül nem ismernek mást. A királynő jelölt nagyon komoly erőkkel fog hazatérni és valószínűleg kellemetlen meglepetést fog okozni a Lannister famíliának.

Az első három epizód nem hozott igazán nagy horderejű változást a szériában. Lényegében a szereplők ugyanúgy szövögetik az intrikáik pókhálóit, ahogy eddig. Bár ez inkább háttérbe szorult kissé és több helyett kapott a fogság és a gyaloglás. A legtöbb szereplő vagy fogságban van, abba esett, vagy éppen tart valahová. Szóval várjuk a folytatást, ami remélhetőleg hoz egy-két komolyabb fejleményt.

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről