Válasz a hozzászólásra

Game of Thrones 3x04-06 – A következő adag

A megszokott módon, megkésve, érkezik a rövid összefoglalóm a Trónok harcáról, ami rendületlenül és fordulatokkal tűzdelve zajlik. A sorozat érezhetően halad, a maga csendesen csordogáló módján, de kezdenek kibontakozni a történések, beindultak az események és egy némely karakternél különös jellemfejlődés figyelhető meg. A jelenlegi egyik legjobb sorozat a palettán, továbbra is nagyon szórakoztató és minőségi.


Királyvárban nem állt meg az élet. Főleg a Tyrell-ház érkezése az, ami komoly változásokat hozott, hiszen Margaery és Joffrey közelgő frigyével (kik egyébként nagyon jól kijönnek egymással) közel kerültek a tűzhöz. Az arának komoly tervei vannak, melyben nagyanyja van a segítségére, aki kiváló érzékkel lavírozik a magas politika vizein.
Merészen és ügyesen keveri a kártyákat.
A legnagyobb fogás egyértelműen a jövendőbeli királyné, aki talán a király vad és elkényeztetett jellemét is kezelni tudja. Ezt azonban Cersei nézi elég rossz szemmel, akit ezzel el is távolítottak a húsos fazék mellől és összekényszerítik Lorasszal, a Tyrell-ház egyetlen férfi örökösével – akiről ugye tudjuk, hogy elsősorban a férfiakat részesíti előnyben, mintsem a nőket. Emellett pedig Tyrionnak is kinéztek egy menyasszonyt. Sansát, akivel Északot kívánják biztosítani a Lannisterek. Sansa személye hamarosan igen fontossá válik, többek között azért is mert nem csak Tyrion, de Kisujj Baelish is szemet vetett rá.
Ki mellesleg megkezdte a felkapaszkodását a „ranglétrán” – és nem ő az egyetlen.
Mindenki, a „kishalak” is kikaparják a maguk gesztenyéjét. Varys is kokettál a Tyrellekkel.

A mostani három epizód középpontjában ezek az összeházasítások, illetve egyéb intrikák álltak. Mindenki a másik terveit fürkészi, miközben igyekeznek a legjobb megállapodásokat megkötni, olyan hosszú távú politikai biztosítékokat szerezni, melyek által elejét vehetik a későbbi balhéknak, hiszen az ember a családtagokkal másként bánik.
Ha mindenkit összeforrasztunk egy famíliává, akkor a nézeteltéréseket finomabb módokon is el lehet intézni.
A cél a polgárháború elkerülése, amiből már így is van egy. Rob ugyanis továbbra is Észak királya – akar lenni, de komoly nehézségekbe ütközik. Nem csak felesége miatt, hanem egyéb okok is hátráltatják.
A hadi kérdések (serege a szétesés szélén áll) mellett egyre inkább megjelennek a politikai érdekek is, amikkel szintén foglalkoznia kell.

Havas Jon tovább menetel az északi emberekkel, Mance seregének teljes értékű tagjává vált, akit azonban még megfigyelés alatt tartanak. Azonban Ygritte és közte a vonzalom szerelemmé érett. Jelen állás szerint egy párt alkotnak. Szerelmük végső kimenetele azonban kétséges, hiszen mindketten más ügynek kötelezték el magukat.
Ezen túl pedig egymásnak.

Ezalatt a Varjak maradéka teljesen szétzilálódott, a Mások – várható – érkezését nem fogja senki sem gátolni, sőt még az északi barbárok is rá akarnak rontani a birodalomra.

Ser Jaime és Brienne közös utazása úgy fest a végére ért, pont mikor már kezdtek volna megbarátkozni a másikkal. Érezhető, hogy kialakult köztük valamiféle kapocs, ami a későbbiekben kibontakozhat.
Ezzel kapcsolatban meg kell említeni, hogy Jaime figurája kezének levágásával (elsősorban) drasztikus változásokon ment át.
A karakter jellemfejlődése beindult – nem csak az övé, de nála a legszembetűnőbb. Rajta kívül Tyrion változásait említhetném, (többek között) de a mélynövésű Lannister változása korábbra datálható. Mindenesetre elképesztő, ahogy a szereplőket kezelik a készítők. Nem elég, hogy összefogják ezt a számtalan alakot, de a régiek helyére kiválóan építik be az újakat. Majd ezek után szépen bontakoztatják ki a jellemeket.
Ez talán a széria legnagyobb erőssége, amire az évek során fény derült.
A sokszínű és jellegzetes karakterek viszik előre a sorozatot, a remek és sokrétű sztorin túlmenően, továbbá az intrikák kibogozhatatlan, ám mégis érthető és jól bemutatott hálójával együtt.
Erre a karakter kezelésre remek példa, hogy egy némely eddig kevésbé fontos figura előrébb lépett, mint amilyen Robert Baratheon fattya, Gendry, aki a Fény urának kiválasztottja lehet, de legalább is fontos figura, aki beleszólhat még a hatalmi harcokba. Eme isten pedig valóságos, erre az ötödik epizódban láthattunk először bizonyítékot, amikor Kopó Clegane és a Testvériség vezetője összecsapott egy párbaj során.
Ám ott van még Stannis is, akit eddig csak trónkövetelőként láthattunk, ám az ötödik epizódban őt is jobban megismerhettük, a nején keresztül, akiről csak annyit tudtunk, hogy betegeskedik és el van zárva –
a kislányukkal együtt.

Szóval a széria kiválóan alakul, páratlanul szórakoztató, az egyetlen dolog, ami nem változik, az Theon szála, aki megpróbáltatások egész sorát állja ki, ám azok is elég változatosak. Szenvedéseinek miértjére is választ kapunk, bár az még koránt sem a teljes igazság. Na, meg Daenerys is tovább igyekszik Makulátlan serege élén Westeros felé. Kíméletlen céltudatossággal, ám érzékkel kezeli alattvalóit, megállíthatatlan.
Abban a pillanatban bombaként fog robbani a szériában, amint a kontinensre teszi a lábát, hogy visszakövetelje jussát.

9

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről