Válasz a hozzászólásra

Game Of Thrones 1x5/1x6/1x7 – Értékelés

Szintén késve érkezik ez a bejegyzés, de nem könnyű magamat utolérnem.
De rátérve az HBO nagysikerű fantasy-jére, meg kell hagyni, valóban egyre jobban megfogja az embert a széria hangulata.
A történetre nem mondható, hogy rohamléptekben halad, de azért csörgedezik, a változások nem nagyok, de annál jelentősebbek. Még egyszer jelentkezem majd a maradék részek és a teljes évad értékelésével. A 10 epizódból álló sorozat már a végéhez közelít és a folytatásban még akármi is történhet.


Ned Stark (Sean Bean) a Király Kezeként, számtalan gonddal kell szembesüljön, aminek jó részét maga Robert király (Mark Addy) okozza. A királyi udvar intrikái között egy kicsit elveszve érzi magát, mint a becsület és tisztesség zászlóvivője.
A belső fenyegetések mellett azonban külső veszélyek árnya is rávetül a Hét birodalomra.
Robert király önpusztítása csúcspontjára ér a 7. epizódban, emiatt meglepő és zavart keltő lépésre szánja el magát, mely érinti barátját, Starkot is, aki menthetetlenül belekeveredik a Trónok harcába.
Robert gondjai mások figyelmét sem kerülték el. A Lannisterek trónigénye mellett megjelennek mások is, akik szintén szívesen rátennék nemesi hátsójukat a Vastrónra.
És felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet Robert szerteszét hintett magjából fogant fattyakkal?
Robert ostoba tette miatt beindulnak a nagy hatalmi játszmák és az intrikák finoman szőtt hálóit mozgatni kezdik. Itt bizony mindenkinek van takargatnivalója, nincs kivétel, nagyon érzékeny ez a titkokra és fenyegetésekre épült rendszer, melyet csak az egymástól való bölcs félelem tart össze.
Remek példa erre Lord Varys (Conleth Hill) és ’Kisujj’ Baelish (Aiden Gillen) párbeszéde, ami amellett, hogy remekül kivitelezett és megírt, gyönyörű példa arra a kifinomult fondorlatosságra, amire a széria épül.
A harc persze elsősorban a Starkok és a Lannisterek között folyik, de azért álldogálnak egy páran még az oldalvonal mentén, egyetlen hibára, vagy a leeső morzsákra várva.
Ezt a küzdelmet számtalan dolog befolyásolhatja, Sansa (Sophie Turner) és Joffrey (Jack Gleeson) alakulgató szerelmétől kezdve, a gyógyulgató Bran (Isaac Hempstead-Wright) esetlegesen visszatérő emlékezetén át, a háború és a Nightwalker-ek réméig. És akkor még meg sem említettük Joffrey valódi származását…
Ned és Cersei (Lena Headey) szembekerülnek egymással és a háború szélére sodorják magukat és az országot, miközben azt kívülről a Khal és több tízezer haragos dothraki lovas fenyegeti, akiket felbosszantott a Khaleesi elleni merénylet. A Drogo (Jason Momoa) gyermekét hordozó Daenerys (Emilia Clarke) hamarosan visszatérhet a Hét Királyság földjére?
Az egyetlen szimpatikus Lannistert, Tyriont (Peter Dinklage) mint tudjuk fogságba ejtette Starkné, Catelyn (Michelle Fairley), mivel őt gyanúsítja a Bran ellen elkövetett gyilkossági kísérletekért.
Sor kerül a tárgyalásra, ahol kérdéses módon, de igazságot tesznek…

Röviden visszatérünk a Falra is, ahol Jon (Kit Harington) leteszi esküjét, de várakozásaival ellentétben nem felderítő lesz, hanem a parancsnok intézője, ami számos lehetőséggel szolgálhat számára a jövőben. Ám bácsikája, Benjen eltűnik, csak a lova tér vissza és egy levágott kezet is találnak, mely csak további rejtélyekkel szolgál. A fenyegetés a falon túlról egyre kézzel foghatóbb…

Robb Stark (Richard Madden) és a Starkok vendég/foglya a Greyjoy örökös (Alfie Allen) egyre több szerephez jutott és várhatóan így lesz ez a folytatásban is.
A széria egyértelműen jó úton halad, bár azt nem tudom, hogy a történet mennyire követi hűen Martin könyvét, illetve könyveit. Az azonban tény, hogy az iram egyáltalán nem gyors, bár az HBO nem szokta elsietni a szériáit. A sztori lassan halad, de a számtalan szereplő és a köztük feszülő szálak nagyon érdekessé teszik az 50 perceket. A feszültség egyre csak nő, és a hetedik epizód egyértelműen fordulópont a történetben és a sorozatban egyaránt, néhány lapot már kitettek az asztalra, de azért pár még mindig van a kézben. A maradék három rész még ígéretes dolgokkal szolgálhat.

0

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről